vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsSurse: lideri PNL îi cer lui Ciucă să se retragă din cursa...

Surse: lideri PNL îi cer lui Ciucă să se retragă din cursa pentru prezidențiale. Una dintre tabere propune ca liberalii s-o susțină pe Lasconi pentru Cotroceni și să se refacă alianța PNL-USR!

-

Lideri ai PNL, îngroziți de prăbușirea din sondaje a generalului pensionar special Nicolae Ciucă, îi cer acestuia să se retragă din cursa pentru alegerile prezidențiale, dezvăluie jurnalistul Emilian Isailă în SpotMedia.ro. Acesta adaugă că în interiorul PNL există trei tabere, din care una vrea ca liberalii s-o susțină pe Elena Lasconi la prezidențiale și să se refacă alianța din 2021 cu USR.

Privite prin prisma acestor noi culise, declarațiile făcute de Elena Lasconi miercuri seara, la Digi 24, capătă alte semnificații. Lasconi a spus că e dispusă la dialog cu PNL, dacă partidul se îndepărtează de Klaus Iohannis, dar că oricum îl va propune pe liberalul Ilie Bolojan pentru postul de prim-ministru, dacă va fi aleasă președintele României.

Putem intui că Elena Lasconi e la curent cu luptele intestine din PNL și, prin declarația făcută, a dorit să dea o mână de ajutor taberei care e favorabilă reconstruirii alianței cu USR.

Acest lucru se întâmplă în contextul în care, la vârful PNL, mai există două tabere, după cum scrie Emilian Isailă. E vorba de cei care vor o înțelegere ocultă și ilegală cu PSD, prin care acest partid să dea ordin primarilor săi ca, la turul I al alegerilor prezidențiale, să fraudeze atâtea voturi câte sunt necesare pentru a-l băga pe Nicolae Ciucă în turul II. Liberalii care susțin această manevră își imaginează o finală prezidențială Ciolacu – Ciucă, prin aceasta asigurându-se pentru următorii 4 ani continuitatea coaliției PSD-PNL la butoane.

- Advertisement -

Mai există și o a treia tabără care propune ca PNL să-și asume drumul pe care a plecat și să meargă până la capăt cu Ciucă, indiferent ce se va întâmpla.

Cei care susțin ca PNL să se alăture USR și s-o propulseze pe Lasconi către Cotroceni vin cu argumentul că Nicolae Ciucă e deja un cal mort, a coborât spre 8-9% în sondaje și trendul e descendent. În schimb, Elena Lasconi e singura dintre candidații la prezidențiale care este pe un trend ascendent, iar perspectiva unei coaliții în care PNL să fie vioara întâi și să aibă premierul este foarte atractivă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

10 COMENTARII

  1. In România mai rămân doar cei cu locuri de veci în cimitire si slugoii media de la A3, Gigi24, RTV, soldacii de la HNews, G4,meme, Zoai,com si alte site-uri de cenzorri si lingai ca ei

  2. La prezidentiale lumea voteaza candidatul a carui mutrita ii place, cu care simte ca se aseamana.
    La parlamentare, socant, prezenta e slaba pentru ca lumea nu intelege rolul parlamentarilor, mai e si o lista lunga cu nume necunoscute sau mai greu de asociat mutrite. La alegerile astea ies de obicei galeriile disciplinate ale fiecarui partid plus indecisii ce se hotarasc in ultimul moment sa fie responsabili si sa stampileze si ei ceva, sa fie si ei cetateni.
    Alegatorii vor decupla mereu cele doua randuri de alegeri. Si poate ca e mai bine.
    Daca Lasconi presteaza bine, are sanse, parerea mea, are un spectru larg de alegatori si si-l poate extinde, chiar daca alegatorii ei nu se vor place neaparat.
    Altfel sta treaba la parlamentare, greu de crezut ca altfel decat prin Lasconi usr va mai putea creste. Din vorba la intamplare oamenii atat stiu despre ei ca sunt pui de risti. E greu sa faci alta imagine cand nu ai presa si nici timp si nici mijloace. Iar tineretul care mai foloseste netul e cam confiscat de misti. Singura sansa, ca in tenis, e sa greseasca adversarii. Iar a sopti de aliante usr cu pnl inseamna sa le ingropi pe ambelele, s-a cam ajuns la dispret printre alegatorii celor doua si se enerveaza alegatoru si sta acasa suparat. Eu le-am votat pe rand pe ambele. Anul asta votez cu aia care incep cu u. Dupa alegeri, e alta treaba, sa vedem sacii in caruta si apoi se poate, doar e politica, sunt partide nu sunt cete ingeresti. Lasam perfectiunea sfintilor.

  3. Sunt curios ce spune tabara celor care s-au abonat la 4 ani de Bruxelles, aia care l-au indemnat pe Ciuca sa stea drepti in fata PSD, doar ca sa iasa ei bine la europarlamentare. Aia sunt adevaratele zdrente din PNL.

  4. Nicolae Ciucă în toate sondajele se situează mult sub scorul PNL și are șanse mici de a ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale, mai ales că individul nu are piotențial de creștere. Dimpotrivă, Nicolae Ciucă ar putea chiar să mai scadă în sondaje deoarece s-a dovedit a fi un prost comunicator, având un discurs șters, lipsit de spontaneitate și cu un vocabular mai degrabă modest, prin care nu poate deveni convingător.
    In plus, nici cei din PNL nu se simt toți reprezentați de Ciucă si mulți liberali nu l-ar vota. Astfel, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și politician cu greutate în PNL, este unul dintre cei mai vehemenți critici ai presedintelui Klaus Iohannis care a adus PSD la guvernare, după ce în urma alegerilor parlamentare din 2020, PNL reușise formarea unei coaliții de dreapta împreună cu USR si UDMR.
    Ilie Bolojan a identificat trei motive care au făcut ca PNL să piardă capital politic în urma „aranjamentelor” lui Iohannis si a lingăilor din jurul său:
    – Primul motiv a fost „festivalul democrației”, adică schimbarea pe bandă rulantă a președinților partidului, mai întâi Ludovic Orban, apoi Florin Cîțu. Semnalul schimbărilor a fost dat mereu de președintele Klaus Iohannis. Mari controverse a stârnit și preluarea conducerii partidului de către Nicolae Ciucă, mai ales că el e general în rezervă, deci nu avea nici o legătură cu liberalismul și până să ajungă senator pe listele PNL practic n-a avut nici o tangență cu acest partid.
    – Al doilea motiv se referă la alianța cu PSD. Și aceasta a fost decisă tot de Iohannis, fapt pe care chiar președintele l-a recunoscut.
    – A treia cauză este performanța slabă a guvernării cu Nicolae Ciucă premier pentru care PNL are acum probleme.
    La începutul lunii august liderul PNL Nicolae Ciucă declara că ”este cât se poate de logic să avem un tandem preşedinte-premier la alegerile prezidențiale”, iar numele acestuia va fi discutat în forurile de conducere ale partidului. Intre timp, Ciucă l-a contactat pe Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, si unul dintre liderii PNL care s-au împotrivit atât coaliției cu PSD, cât și candidaturilor comune la alegerile europarlamentare. Ilie Bolojan a refuzat în mod elegant să meargă în tandem cu Nicolae Ciucă la alegerile prezidențiale pe post de premier, pe motiv că participarea la campania electorală ar presupune să renunțe, cel puțin până la alegeri, la funcția de președinte al Consiliului Județean Bihor, după ce a câștigat un nou mandat la alegerile locale din 9 iunie, 2024. In realitate, Bolojan nu voia să intre într-o astfel de combinatie, după ce acesta a criticat constant prestația slabă a premierului Ciucă în coaliția de guvernare cu social-democrații.
    De fapt , Ciucă situându-se în toate sondajele sub scorul PNL, urmărea transfer de credibilitate dinspre Bolojan spre sine dat fiind că sondajele le-au indicat liberalilor că electoratul PNL e receptiv la imaginea președintelui Consiliului Județean Bihor.
    De aceea, chiar si Elena Lasconi ar dori să intre în campania electorala pentru prezidențiale în tandem cu Ilie Bolojan pentru functia de premier, în speranta refacerii coaliției de dreapta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -