vineri, mai 24, 2024
AcasăSportSuperstiții din lumea sportului de care probabil n-ai auzit. Intră și află-le...

Superstiții din lumea sportului de care probabil n-ai auzit. Intră și află-le acum!

-

Oameni din toată lumea au propriile superstiții, unele banale, altele mai puțin obișnuite și unele de-a dreptul surprinzătoare. De exemplu, unele persoane au un anumit ritual înainte de a ieși din casă și cred că dacă nu-l respectă, le va merge prost în acea zi. Alte persoane fac anumite acțiuni înainte de un eveniment major.

Superstițiile sunt nenumărate și apar în toate culturile și societățile, atât la persoane de rang înalt, cât și la oamenii cu o viață modestă.

Bineînțeles că și domeniul sportiv este atins de superstiții și ritualuri ale jucătorilor. Acele mici gesturi și acțiuni pe care sportivii le fac înaintea unui meci le creează un sentiment de siguranță psihică și sunt convinși că vor juca mai bine. Atât timp cât lucrurile funcționează așa cum își doresc, înseamnă că superstițiile au efectul dorit.

Iată câteva exemple de superstiții “banale”: unii jucători intră pe teren doar cu piciorul drept, alții au numere preferate și folosesc un anumit număr de tricouri, sticle de apă etc., alții nu-și rad barba înainte de un meci decisiv, alții nu rostesc anumite cuvinte înainte de o competiție.

- Advertisement -

Superstiții apar și la gambleri, nu doar la sportivi. Unii fac beturi doar în anumite zile sau pe unele numere pe care le consideră norocoase, alții pariază doar pe o anumită echipă sau strict pe un sportiv preferat.

Subiectul acestui articol este însă legat de cele mai ciudate superstiții din lumea sportului.

Mâncare de pui înainte de fiecare meci

Wade Boggs, un fost jucător profesionist de baseball din SUA, este cunoscut și sub numele de Chicken Man (Omul Pui), ca urmare a unui ritual bizar, care l-a făcut celebru. Boggs a jucat 18 sezoane în Major League Baseball și în 1996 a câștigat Seria Mondială cu echipa Yankees, care i-a învins pe cei de la Atlanta Braves.

- Advertisement -

Wade Boggs a ajuns să fie alintat Chicken Man pentru că înainte de fiecare meci el înfuleca mâncare pe bază de carne de pui. Soția lui avea la îndemână 40 de rețete diferite de pui, astfel încât Boggs să nu fie nevoit să mănânce niciodată aceeași masă de două ori într-o lună.

Boggs a publicat și o carte cu rețete culinare pe bază de carne de pui, care a devenit o afacere de familie. Iată că superstițiile au fost folosite și ca sursă de a face bani!

Chicken Man avea obiceiul și să se trezească în fiecare zi la aceeași oră și să alerge la aceeași oră. Mai obișnuia și să deseneze cu bâta pe terenul de joc simbolul ebraic “chai”, deși nu era evreu.

Șosetele Serenei Williams

Celebra jucătoare de tenis Serena Williams are o superstiție bizară: nu-și schimbă și nu-și spală șosetele pe care le poartă în încălțămintea de pe terenul de joc până când nu pierde un meci. Deși este un ritual “mirositor”, celebra Serena Williams îl respectă cu strictețe.

Serena mai are și alte superstiții, care nu sunt legate de picioarele ei. De exemplu, ea are un ritual referitor la mingea de joc. Dacă primul serviciu este al ei, ea va bate mingea de exact cinci ori înainte de serviciu. Îainte de serviciul 2 (după ce primul a fost ratat), Williams va bate mingea doar de două ori.

Ea mai are un ritual și referitor la locul membrilor familiei și prietenilor în tribune. Ei trebuie să ocupe întotdeauna aceleași locuri la fiecare meci. Serena Williams consideră că orice schimbare a poziției lor în tribune îi va distrage atenția și îi va putea aduce ghinion în joc.

Părul lui Cristiano Ronaldo

Și celebrul Cristiano Ronaldo are o mulțime de ritualuri, unele banale, altele mai puțin obișnuite.

El mereu trebuie să fie ultimul care iese din tunel atunci când intră cu echipa pe terenul de joc. De asemenea, întotdeauna primul pas pe care-l face pe terenul de joc trebuie să fie cu piciorul drept.

Ronaldo mai are o superstiție și legată de coafură. În pauza fiecărui meci își schimbă aspectul părului, astfel încât să nu mai fie la fel ca în prima repriză.

Atunci când călătorește cu avionul, el coboară întotdeauna primul, dar dacă este nevoie de transport cu autobuzul de la scara avionului până în aeroport, el trebuie să coboare ultimul din autobuz.

Înainte de a ieși din vestiare, Ronaldo trebuie să atingă mingea.

În echipa națională a Portugaliei, el este singurul jucător căruia i se permite să joace cu echipament cu mânecă lungă.

După fiecare gol înscris, el își salută familia care se află în tribune.

Alte superstiții ciudate

Tiger Woods obișnuiește să poarte tricouri de culoare roșie, deși în golf nu există uniforme de joc. Unii cred că Woods consideră roșul culoarea sa norocoasă, alții susțin că el poartă roșu doar în ultima zi a turneelor.

Glenn Hall, fost jucător profesionist de hochei, a fost poreclit Mr. Vomit, din cauză că trebuia să vomite prânzul înainte de fiecare meci. El era convins că pierde meciul dacă nu face acel lucru. Antrenorii țineau întotdeauna o găleată la îndemână lângă bancă, în zilele de joc ale lui Glenn Hall.

Michael Jordan a purtat mereu, în timpul meciurilor sale de baschet, pantaloni scurți de antrenament North Carolina, pe sub uniforma sa NBA.

Concluzie

Cu sau fără superstiții, acești sportivi au făcut o carieră extraordinară în domeniul lor de activitate. Este foarte posibil ca acele ritualuri să le dea încredere mai multă în propria putere și să-i ajute să-și croiască un drum presărat de victorii și reușite mari.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -