luni, decembrie 9, 2024
AcasăNewsUn sociolog despre sondajele trucate: "Nu înțeleg această strategie de a se...

Un sociolog despre sondajele trucate: „Nu înțeleg această strategie de a se farda excesiv cu cifre mincinoase. În ziua votului, oamenii aprind lumina. Măștile cad și ridicolul devine rege”

-

Șirul de sondaje trucate în mod ridicol a stârnit reacția sociologului Remus Ștefureac, directorul INSCOP, care a publicat un editorial dur pe site-ul Informat.ro. Deși Ștefureac nu face o nominalizare explicită, din detaliile furnizate înțelegem că e vorba de ultimul sondaj CURS, preluat de presă masiv și fără prea multe comentarii critice, în care Nicolae Ciucă e dat pe locurile 2-3, la egalitate cu George Simion.

CURS este un institut controlat de Iosif Buble, care are PSD-ul în suflet și soție-deputat PSD. De-a lungul ultimului deceniu, Buble a devenit celebru pentru sondajele fără nicio legătură cu realitatea, aruncate pe piață mai ales în preajma alegerilor, pentru a bulversa piața. În marea ei majoritate, presa română continuă să preia sondajele CURS fără să atenționeze publicul cine e în spatele acestor „cercetări” și fără a aminti rateurile monumentale ale CURS – la fel și în cazul Avangarde, controlat de Marius Pieleanu.

Remus Ștefureac consideră că acest tip de sondaje, menite să manipuleze opinia publică, au un singur efect: discreditarea institutelor care-și fac treaba onest. Directorul INSCOP amintește că același CURS care acum îi dă pe Ciolacu la 28% și pe Ciucă la 17% anunța astă-vară, cu o săptămână înaintea alegerilor locale, că între Nicușor Dan și Gabriela Firea ar fi fost doar un procent distanță (30% – 29%). În realitate, la vot, Nicușor Dan a luat 47,56%, iar Gabriela Firea – 22,18%. Așadar, între cei doi a fost o diferență de peste 25%!

Acest tip de mincini nu mișcă niciun vot de la un candidat la altul, fapt certificat de nenumărate ori la alegeri, spune Remus Ștefureac. Cu toate acestea, tentativele de înșelare a publicului continuă.

- Advertisement -

Șmecheriile încercate de PNL provind din disperare, au observat mai mulți analiști politici în ultimele săptămâni. Nicolae Ciucă e înțepenit la 8% în sondaje, se află pe locul 5 în clasamentul candidaților, iar armata celor peste 1.000 de primari pe care mizează conducerea liberală este, în realitate, demobilizată și scârbită de generalul pus de Iohannis la șefia partidului. Așa că s-a recurs la un scenariu aruncat pe piață, cum că Nicolae Ciucă ar fi salvatorul României în contextul venirii lui Trump la putere în SUA, iar sondajele aruncate de „sondorii“ PSD-PNL ar trebui să convingă oamenii să-l voteze pe omul lui Iohannis.

Mai jos, observațiile lui Remus Ștefureac, publicate pe Informat.ro.

„Livrând cifre mincinoase, candidații își fac cel mai mare deserviciu: se privesc în oglindă pe întuneric și sunt incapabili să recunoască adevărul pe care îl văd toți“

„Pur și simplu nu înțeleg această strategie a unor partide politice și candidați de a se farda excesiv cu cifre mincinoase, care nu pot ascunde canioanele de neîncredere ce le brăzdează chipul adevărat.

- Advertisement -

Machiajul electoral cu sondaje de opinie mistificate nu funcționează. La alegerile locale din urma cu 5 luni s-au aplicat pe fața unor candidați fără tracțiune tone de machiaj cu extract de «sondaj-minune».

Cu o săptămână înainte de alegerile locale (atenție, cu o săptămână înainte de alegeri, nu cu o lună, nu cu două luni), din aceleași recipiente care livrează astăzi cu furie aceleași ingrediente expirate aflam că:

1. Între Nicușor Dan și Gabriela Firea este o diferență de doar un punct. La alegeri, diferența a fost de 26 de puncte.

2. Cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare, dar și din exit-poll-urile pudrate din ziua votului, aflam că Alianța PSD-PNL va obține 55% din voturi. În realitate, la vot au fost 48%.

3. Tot atunci, cu puține zile înainte de alegeri, aflam că, la Cluj-Napoca, Emil Boc mai avea puțin să fie întrecut, conform unui «sondaj» fantomatic, de un candidat AUR creditat cu aproape 30%; în realitate, candidatul AUR a luat 3% la alegeri.

Acele «sondaje» nu au mobilizat niciun activ de partid. Nu au mișcat niciun vot. Nu au schimbat cu nimic soarta candidaților necredibili. Dimpotrivă, au accentuat revolta și tendințele naturale ale votului.

De asemenea, din păcate, cifrele pudrate au contribuit la decredibilizarea unui instrument foarte complex (sondarea opiniei publice), cu adevărat util pentru democrație.

Sondajele serioase aduc în prim-plan opinia populației și ancorează mai bine politicile publice de așteptările oamenilor. Tot sondajele serioase ajută aspiranții la poziții alese în serviciul public să înțeleagă mai bine unde greșesc și să se îndrepte.

Livrând cifre mincinoase, candidații își fac cel mai mare deserviciu: se privesc în oglindă pe întuneric și sunt incapabili să recunoască adevărul pe care îl văd toți; în schimb, le spun oamenilor că de fapt ei nu văd bine. Iar rezultatul e unul singur. În ziua votului, oamenii aprind lumina. Măștile cad și ridicolul devine rege.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

6 COMENTARII

  1. Perspectiva unui alegator de dreapta. Turul 1 prezidentiale este practic intre candidatii de dreapta. Un sondaj sau altul poate convinge alegatorul de dreapta sa nu-si iroseasca votul si sa aleaga ce inclina majoritatea de dreapta.
    Asa cum arata cifrele oricarui sondaj, pentru ca unul dintre candidatii de dreapta sa intre in turul doi, practic toate voturile cel putin unui alt candidat de dreapta trebuie sa “se mute”, prin razgandirea celui ce va vota, in dreptul unui singur candidat de drreapta, de preferat cel bine plasat. Exista si preferinte clare pentru un candidat sau altul dar exista si multa oscilatie. Lumea de dreapta este ceva mai inclinata sa faca calcule iar cifrele sondajelor pot avea un cuvant mai greu.
    Indubitabil, e democratie, e libertatea de a candida si a alege dar situatia in care e dreapta cam da sah mat la alegatorul de dreapta. Fara o situatie clara, alegatorii de dreapta vor arunca zaruri. Este si asta un mod de a alege, la zaruri. Dar este oportun?
    Paradoxal, democratia ofera mijlocul prin care poate fi abolita ea insasi. Speram ca nu e cazul acum.
    Exemplele de la alegerile locale si sondajele cu marja de eroare mare, care s-au dovedit cu eroare mare, nu sunt chiar asemanatoare cu situatia asta. In cazul lor, alegatorul stia cu precizie rationala si emotionala pe cine stampileaza.

  2. nu s-a unit iar ciolacu-simion vor guverna tara. Poporul va asculta manele si va bea bere acra savurand mici expirati iar copiii lor vor emigra in masa. Asta se doreste, ce nu se intelege?

  3. Motivul – același pentru care posturile A3, RTV, DIGI24 s.a. mint si manipuleaza, la fel ca site-urile de slugi si cenzori HaHaNews, Geme4, Zoaie.com etc. Sa isi ia solda de „jurnalisti” nemernici care si-au pierdut de mult deontologia, odata cu mita pe care o primesc sub forma de solda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -