sâmbătă, decembrie 14, 2024
AcasăDezvăluiriFurtună în paradisul BOR: Teodosie al Tomisului și Galaction al Alexandriei –...

Furtună în paradisul BOR: Teodosie al Tomisului și Galaction al Alexandriei – sancționați de Sfântul Sinod! Irineu al Olteniei – cu onoarea „nereperată” de DNA

-

O știre-bombă a fulgerat joi redacțiile: Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a pedepsit pe doi dintre membrii săi: Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, și Galaction Stângă, episcopul Alexandrei și Teleormanului. Amândoi se fac vinovați de „nu respectă disciplina canonică, hirotonind în continuare necanonic, nestatutar și neregulamentar teologi din alte eparhii fără acordul Chiriarhului lor sau hirotonind teologi care nu îndeplinesc toate condițiile legale, statutare și sinodale privitoare la hirotonie”.

În ceea ce-l privește pe Teodosie Tomitanul, decizia Sfântului Sinod face o mențiune importantă: Aprobă ca Înalt Prea Sfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, să nu mai fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii, și nici ierarhii Sfântului Sinod să nu mai accepte invitații în Arhiepiscopia Tomisului, până când  Înalt Prea Sfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, nu va respecta practica euharistică panortodoxă și hotărârea sinodală din 17 februarie 2011 referitoare la citirea moliftelor Sfântului Vasile cel Mare”.

Așadar, nevroticul și provocatorul Teodosie, portavoce agresivă a propagandei rusești, a fost izolat pentru o vreme. Rămâne de văzut în ce măsură această sancțiune va avea efect…

În comunicatul Sfântului Sinod se mai arată, între altele: „În concluzie, se poate constata că, deși disciplina canonică, statutară și sinodală privitoare la hirotonie este foarte clar stabilită canonic, statutar și regulamentar, iar Sfântul Sinod a luat mai multe hotărâri în acest sens, există în continuare situații în care Înalt Prea Sfințitul Părinte TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului, și Prea Sfințitul Părinte GALACTION, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, nu o respectă, hirotonind în continuare necanonic, nestatutar și neregulamentar teologi din alte eparhii fără acordul Chiriarhului lor sau hirotonind teologi care nu îndeplinesc toate condițiile legale, statutare și sinodale privitoare la hirotonie. Mulți dintre aceștia nu rămân în eparhiile pentru care au fost hirotoniți, adică în Arhiepiscopia Tomisului sau în Episcopia Alexandriei și Teleormanului, ci își desfășoară activitatea necanonic, nestatutar și neregulamentar pe teritoriul Arhiepiscopiei Bucureștilor”.

- Advertisement -

Teodosie, zis „Mache” – un scandal perpetuu

Biserica Ortodoxă Română (BOR) – cea mai importantă entitate religioasă din România, cu cei aproximativ 14 milioane de membri ai săi – este condusă prin voința exclusivă și, în multe situații, arbitrară a celor aproximativ 60 (șaizeci!) de ierarhi care formează Sfântul Sinod. Acest grup de oameni, a cărui componență se regenerează prin mecanisme lipsite de transparență și pe alocuri chiar oculte, reușește să fie deasupra legilor statului și, mai ales, dincolo de propriile rânduieli canonice.

După șocanta propunere de canonizare a unor membri ai Mișcării Legionare, Sinodul BOR continuă să fie afectat de scandaluri care, direct sau indirect, ridică un tot mai serios semn de întrebare cu privire la legitimitatea și moralitatea conducerii BOR.

Episcopul ortodox de la malul Mării Negre este poreclit „Mache”, după numele conspirativ primit de la ofițerul de Securitate în momentul în care Teodosie (pe numele de mirean, Macedon Petrescu) a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea dictaturii comuniste. În viziunea lui „Mache”, semnătura pe care a pus-o pe documentul respectiv a fost nu un pact cu diavolul, ci „un jurământ de credinţă faţă de ţară, nu ca să fac rău cuiva; e un jurământ de credinţă, nu de a urmări pe cineva”. CNSAS a decis că Teodosie „Mache” nu a făcut poliție politică în slujba Securității comuniste, însă colaborarea (turnătoria!) a existat.

- Advertisement -

Chestiunea colaborării lui Teodosie cu dictatura comunistă nu a fost singurul scandal în care acesta a fost implicat.

În 2009, lui Teodosie i-a fost deschis un dosar penal pentru luare de mită, după ce ierarhul ortodox a acceptat să primească de la un reporter sub acoperire suma de 850 euro din cei 3.000 de euro ceruți în schimbul înscrierii la Facultatea de Teologie, fără respectarea normelor legale și canonice. În ciuda probelor (printre care și înregistrarea făcută de reporter!), DNA a decis să-l scoată pe Teodosie de sub urmărirea penală.

IPS Teodosie al Tomisului - „ciumatul” Sinodului BOR
IPS Teodosie al Tomisului – „ciumatul” Sinodului BOR

În 2017, Teodosie a fost trimis în judecată de procurorii DNA Constanța, sub control judiciar, cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Teodosie Petrescu era acuzat că ar fi utilizat declarații false, incomplete sau inexacte spre a accesa fonduri europene prin APIA. În 22 mai 2019, procurorii DNA au cerut condamnarea ierarhului ortodox la închisoare cu executare, plus achitarea prejudiciului, care se ridică la aproximativ 1,3 milioane de lei (290.000 euro)…

… dar de undeva, cineva (noi bănuim că dracul!) a făcut o „minune”, astfel că, în 14 februarie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv achitarea tuturor inculpaților din dosar, inclusiv a lui Teodosie „Mache”.

În 2018, ca o consecință a comportamentului ilegal pe care l-a avut în dosarul penal cu privire la fondurile APIA, Teodosie a fost pus sub urmărire penală de către DNA Constanța pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu în formă continuată…

… însă același neștiut ocrotitor îl ajută pe Teodosie și-l face scăpat. Astfel, în data de 27 septembrie 2018, Curtea de Apel Constanța a constatat neregularitatea rechizitoriului întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și de DNA Constanța și a restitut dosarul la Parchet; iar procurorii, fără nicio jenă, l-au clasat „din lipsă de probe”!

În decembrie 2023, Teodosie a fost inculpat într-un nou dosar penal instrumentat de DNA, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Ancheta a fost declanșată ca urmare a dezvăluirilor făcute de jurnaliștii de la Recorder, care au publicat imagini filmate cu camera ascunsă de către un preot și om de afaceri. Acesta îi propune ierarhului ortodox să obțină o finanțare de 800.000 de lei pentru arhiepiscopie, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, în schimbul unui comision de 20% din sumă.

Neștiutul ocrotitor se pare că veghează asupra lui Teodosie și în acest dosar, în care Teodosie judecat pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. Astfel, vineri, 25 octombrie 2024, Curtea de Apel Constanța a decis să amâne pronunțarea în respectivul dosar. La precedentele două termene, instanța a avut aceeași decizie: amânarea pronunțării…

Nu mai insistăm asupra comportamentului pe care l-a avut Teodosie în timpul pandemiei de Covid-19. Spunem doar că Teodosie are pe conștiință multe dintre victimele virusului, credincioși care „au făcut ascultare” de ierarhul ortodox al Tomisului și au luat ca exemplu comportamentul lui aberant, de sfidare a măsurilor sanitare de protecție împotriva infectării cu Covid-19.

O listă a prostiilor comise de Teodosie poate fi consultată pe site-ul Radio Europa Liberă.

Sancționarea lui Teodosie în recenta ședință a Sinodului BOR (sub acuzația de „tentativă de fraudare a modalității statutare de transfer a clericilor”) exprimă starea de nervozitate maximă la care a ajuns Patriarhul Daniel, sătul de prostiile pe care le comite ierarhul Tomisului. Interdicția legată de libertatea de mișcare, sub aspect liturgic, a lui Teodosie, decisă de Sinod („Mache” nu mai are voie să fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii, și nici ierarhii Sfântului Sinod nu mai au voie să accepte invitații în Arhiepiscopia Tomisului) este o premieră absolută în cei 100 de ani de existență a Patriarhiei Române!

Altfel spus, Teodosie „Mache” a ajuns un ciumat pe care este periculos să-l inviți în casă sau să-l vizitezi…

Se va opri Teodosie al Tomisului de la prostii? Probabil că nu! Dimpotrivă, sunt suficiente semne că Teodosie se va replia, va căuta sprijin politic la extremiștii din AUR conduși de „fiul duhovnicesc” George Simion și, de ce nu, poate că va bate discret la ușa Patriarhiei Moscovei pentru o tainică negociere.

Galaction Stângă al Alexandriei – fostul student de la Bossey, sancționat de fostul lui profesor de la Bossey

Sancționarea (care miroase mai mult a atenționare) a lui Galaction Stângă, episcopul Alexandrei și Teleormanului, este relativ surprinzătoare din cel puțin un motiv: Galaction (pe numele de mirean, Gheorghe Stângă) a fost studentul actualului Patriarh Daniel al BOR.

În perioada 1985-1986, Galaction a urmat studii post-universitare la Institutul Ecumenic din Bossey (Elveția). La același acest institut, actualul Patriarh Daniel (pe numele de mirean, Dan Ilie Ciubotea) a activat ca lector, începând din 1980, și a fost promovat inclusiv la conducerea institutului, ca director adjunct (1986-1988).

PS Galaction - fostul student al Patriarhului Daniel
PS Galaction – fostul student al Patriarhului Daniel / FOTO: Liber în Teleorman

În cea mai odioasă perioadă a dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceaușescu (anii ’80 ai secolului trecut), doi reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, principalul inamic ideologic al regimului comunist, se bucurau din plin de confortul și libertatea capitalismului în forma lui cea mai de succes – Elveția marilor bănci internaționale. În vremurile când cetățenii României și, implicit, credincioșii Bisericii Ortodoxe Române trăiau sub teroarea Securității, erau subalimentați cu pâinea, zahărul, făina, uleiul, mălaiul pe cartelă, când era imposibil să pleci din țară măcar într-o excursie în „țările socialiste prietene” fără aprobarea Partidului Comunist și a Securității, în cele mai întunecate vremuri ale dictaturii lui Ceaușescu, Gheorghe (viitorul episcop Galaction) primea lecții de ecumenism de la Dan Ilie (viitorul patriarh Daniel), la căldurica din cantoanele Elveției capitaliste.

Cine le-a oferit celor doi viitori ierarhi ai BOR (și nu numai lor, că este lungă lista ierarhilor cu studii în Occidentul capitalist, înainte de Decembrie 1989!) șansa de a urma studii și de a profesa (în cazul Patriarhului) în Occidentul capitalist, putred și decadent? Istoria și arhivele Securității nu ne oferă, deocamdată, un răspuns…

Se pare însă că această legătură de prietenie (camaraderie?) dintre cei doi nu a avut prea mare importanță. Episcopul Galaction este și el sancționat de Sinodul BOR pentru problemele canonice pe care le are.

În documentul emis de Cancelaria Sfântului Sinod, este sesizată cea mai gravă situație de indisciplină din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, care „a afectat grav imaginea întregii Biserici Ortodoxe Române prin mediatizarea ei la nivel național”. Este vorba de situația preotului Nicu Chiriță, fost vicar eparhial, care, în ziua de 8 august 2024, a fost reținut pentru 24 de ore și apoi plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile la solicitarea Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul de Poliție Județean Teleorman. Acesta est cercetat penal sub acuzația de fals în înscrisuri sub semnătură privată și delapidare, infracțiuni comise în formă continuată, prin care a provocat un prejudiciu total de peste 4.900.000 de lei (aproximativ 980.000 de euro).

Concret, preotul Chiriță (în funcția de vicar eparhial, adică un fel de „mâna dreaptă” a episcopului Galaction) este acuzat că a falsificat mai multe înscrisuri oficiale pentru a justifica sume de bani primite din bugetul public local și național ca finanțare pentru repararea și construirea de biserici în Episcopia Alexandriei și Teleormanului. Cei care cunosc cum funcționează administrația bisericească știu că astfel de fapte, la un nivel așa de înalt, nu pot fi comise fără știrea și fără aprobarea ierarhului locului – în cazul nostru, Episcopul Galaction. Aprobare verbală, de obicei, că ierarhii ortodocși se feresc să semneze hârtii…

Faptul că Galaction a hirotonit necanonic, nestatutar și neregulamentar teologi din alte eparhii decât eparhia pe care o conduce rămâne de importanță secundară în raport cu faptele penale comise de omul de încredere al ierarhului Alexandriei.

Iar faptul că întreaga operațiune drăcească a avut loc în Teleormanul lui Liviu Dragnea, o statuie vie a corupției din România, poate fi doar o coincidență…

Onoarea „nereperată” a lui Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei

Un alt personaj controversat din grupul celor aproximativ 60 de ierarhi care controlează o Biserică puternică, formată din peste 14 milioane de români, este mitropolitul Olteniei, Irineu (pe numele de mirean, Ion Popa).

Pe ierarhul ortodox al Olteniei îl regăsim în grupul clericilor și călugărilor ortodocși favorizați de dictatura comunistă. În aceleași vremuri odioase ale tiraniei lui Nicolae Ceaușescu, în perioada infernală a anilor ’80 ai secolului trecut, când românii trăiau în frig, înfometare și sub teroarea Securității, viitorul mitropolit al Olteniei urma cursuri de limbă și literatură franceză la Facultatea de Litere a Universității din Grenoble, în Franța capitalistă (în perioada 1986-1987), continuate cu studii doctorale la Institutul Teologic Ortodox „Saint Serge“ din Paris (1986-1990), unde ulterior a fost și profesor (1990-1994). Istoria și arhivele Securității nu ne povestesc, deocamdată, cine l-a ajutat pe tânărul Ion, cetățean al României Socialiste, să studieze în Occidentul capitalist decadent…

În 1991, la o vârstă foarte tânără (abia 34 de ani) și fără să dețină o experiență consistentă în viața călugărească (fiind ocupat mai mult cu plimbările la studii, prin Occident, și mai puțin cu slujirea în chilia de mânăstire), Irineu este ales arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului. Contextul l-a favorizat: în Sinodul BOR se formaseră deja două grupări – cea a conservatorilor conduși de Patriarhul Teoctist și cea a „reformatorilor” în care strălucea ca tânără speranță actualul Patriarh Daniel, la acel moment Mitropolit al Moldovei.

După mulți ani în care Irineu și-a consolidat prezența în Sinodul BOR și a dezvoltat o serie de foarte folositoare relații cu mediul politic (cunoscută fiind, de exemplu, marea prietenie pe care o are de ani și ani cu vestitul clan de politicieni condus de senatorul Paul Stănescu, secretar general al PSD și senator de Olt), în iulie 2008, Irineu este ales Mitropolit al Olteniei, eveniment care-i deschide calea spre competiția pentru funcția supremă în BOR, aceea de Patriarh.

Irineu s-a făcut cunoscut preoților și credincioșilor din Oltenia prin preluarea agresivă a proprietăților agricole ale parohiilor din subordine (din Dolj și Gorj) și administrarea lor prin entități care funcționează netransparent sub controlul direct al mitropolitului. Venituri importante au fost realizate de eparhia condusă de Irineu din diferite alte activități economice și în domeniul silviculturii. Titlul de glorie al ierarhului ortodox al Olteniei este însă atragerea de sume foarte mari de bani din bugetul național și din fonduri europene pentru diferite proiecte sociale, culturale și, mai ales, pentru construirea și repararea de biserici.

IPS Irineu al Olteniei - în căutarea onoarei „nereperate” de DNA
IPS Irineu al Olteniei – în căutarea onoarei „nereperate” de DNA

Presa locală a scris despre afacerile încurcate ale mitropolitului și a sesizat inclusiv faptul că centre sociale renovate impecabil cu bani europeni își încetează activitatea, iar clădirile își schimbă destinația de funcționare aproape imediat după expirarea perioadei de sustenabilitate obligatorie stabilită de Uniunea Europeană. Fără impact…

Implementarea unui astfel de proiect cu finanțare europeană l-a băgat pe ierarhul ortodox al Olteniei într-un dosar penal, unde a avut calitatea de suspect. Publcația PRESSHUB, citând un articol publicat de Știri Craiova, sub semnătura jurnalistei de investigații Ana Maria Gebăilă, informează că ierarhul ortodox al Olteniei a atacat la Curtea de Apel Craiova temeiul de clasare de către DNA a unui dosar penal.

Povestea este veche de vreo 10 ani, dosarul penal fiind deschis, în 2014, de DNA București, prin Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție. O poveste care părea că s-a sfârșit favorabil pentru mitropolitul Olteniei…

Însă lui Irineu nu i-a plăcut finalul, așa că a înaintat o plângere împotriva soluției de clasare dată de procurorul DNA în dosarul respectiv. Fără a intra în detalii, menționăm că ierarhul ortodox al Olteniei a reacționat împotriva ordonanței procurorului din 2023 prin care dosarul era clasat în temeiul art. 16, alin 1, lit. b) și f) din Codul de Procedură Penală (CPP).

Articolul 16 din CPP stabilește cazurile care împiedică punerea în mişcare şi exercitarea acţiunii penale, iar din alineatul 1 al articolului, literele b) și f), aflăm: „Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă: b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege; f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică sau s-a dispus radierea suspectului ori inculpatului persoană juridică”.

Mitropolitul Irineu își dorește ca instanța să schimbe temeiul de clasare a dosarului prin aplicarea art. 16, alin. 1, lit. a) din Codul de Procedură Penală. De unde această dorință?

Din simplul fapt că litera a) are o prevedere foarte atrăgătoare: fapta nu există.

La acest moment, ierarhul ortodox al Olteniei se luptă în instanța de judecată pentru onoarea „nereperată”. La Curtea de Apel Craiova, Secția Penală și pentru Cauze cu minori, este pe rol dosarul 755/54/2024, înregistrat la data de 21.05.2024.

Luni, 4 noiembrie 2024, se va judeca al treilea termen în acest dosar. Petentul este Popa Ion, adică mitropolitul Irineu. Lista intimaților este ceva mai lungă, și anume: Profeanu Virgil (om de afaceri, fondatorul și proprietarul consorțiului VEGO Holdings, vechi colaborator al mitropolitului în domeniul fondurilor europene), Arhiepiscopia Craiovei (adică instituția pe care Irineu o conduce ca arhiepiscop), ADR Sud-Vest Oltenia (instituție cu responsabilități în gestionarea fondurilor europene, condusă în prezent de Alexandru Stănescu, fratele senatorului „baronului de Olt”, Paul Stănescu!), ADR București-Ilfov și Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași.

Ce va decide instanța de judecată, nu știm. Existența unui prejudiciu este bănuită. Dacă fapta nu a existat, prejudiciul, de asemenea, nu există.

Știm însă că Irineu al Olteniei a avut calitatea de suspect într-un dosar penal instrumentat de DNA timp de aproape 10 ani, însă în spațiul public nu s-a aflat nimic despre această grozăvie. Legea tăcerii a funcționat. Unii dintre preoții cu funcții înalte din cercul de colaboratori ai ierarhului știau, dar, pentru confortul lor personal, au ales să tacă. Foarte probabil că și Patriarhul Daniel știa, dar interesele lui în Sinod l-au determinat să nu reacționeze, așa cum aceleași interese l-au determinat să răspundă agresiv la prostiile comise de Teodosie al Tomisului…

Sinodul BOR – rătăcit în tăinuirea propriilor păcate și la distanțe tot mai mari de românii creștini ortodocși

Șocant nu este că Teodosie al Tomisului, în ciuda numeroaselor prostii pe care le-a comis și le comite, încă ocupă funcția de episcop.

Șocant nu este că un vicar eparhial, mâna dreaptă a lui Galaction al Alexandriei, a falsificat documente oficiale pentru a justifica utilizarea banilor publici și a ascunde, astfel, modul real și ilegal de utilizare a finanțării primite din bugetul public.

Șocant nu este nici faptul că Irineu al Olteniei a fost anchetat de DNA, că a scăpat dintr-o anchetă penală care s-a prelungit aberant vreme de aproape un deceniu și că cere acum, în instanță, ca temeiul juridic pentru care dosarul a fost clasat să fie inexistența faptei.

PF Daniel - Patriarhul unei Biserici în criză
PF Daniel – Patriarhul unei Biserici în criză

Șocant este că cei aproximativ 14 milioane de români membri ai BOR, alături de membrii clerului acestei Biserici, cu excepția celor care sunt colaboratorii apropiați și uneori complici ai ierarhilor, habar nu au de faptele controversate – iar de multe ori, penale – pe care le comit parcă din ce în ce mai mulți dintre cei aproape 60 de călugări cu ranguri de episcopi care conduc, de la înălțimea Sinodului, această Biserică.

Șocant este să descoperi că mulți dintre ierarhii care conduc BOR au abilitatea demonică de a ține ascunse faptele lor necurate, prin complicități cu preoții și călugării din subordine, cu magistrați, politicieni și funcționari publici.

Șocant este că Sinodul BOR reacționează oficial abia când prostiile comise de unii dintre membri săi ajung să fie aflate de către credincioși prin dezvăluirile făcute de jurnaliștii de investigație. Altfel, aceste prostii, inclusiv cele de natură penală, sunt păstrate în cel mai întunecat secret.

Șocant este că a fi ierarh nu prea mai înseamnă a fi urmașul Apostolilor lui Hristos, ci mai degrabă reprezintă o funcție de la înălțimea căreia cei aproximativ 60 de membri ai Sinodului BOR au acces la bogăția Bisericii, adică la resurse financiare (vorbim de sume imense, la nivelul sutelor de milioane de euro!), materiale (terenuri agricole și forestiere, podgorii, ferme, clădiri cu diferite destinații, inclusiv comerciale, pensiuni, hoteluri, zeci de seminarii și facultăți de teologie etc.) și umane în cantități imense. Resurse care sunt folosite într-o crasă lipsă de transparență, discreționar și, după cum se observă, în multe situații – ilegal.

Resurse care reprezintă, de fapt, o putere lumească imensă exercitată în numele celor 14 milioane de români ortodocși, dar nu și în interesul lor.

În fața acestei grozăvii, ne întrebăm: mai există în Sinodul BOR ierarhi care să-și asume cu adevărat slujirea de episcop? Și dacă mai există această fărâmă de lumină, vor avea curajul să reacționeze și să oprească prăbușirea BOR?

Nu știm. Doar Dumnezeu știe…

… și, probabil, știe și dracu’.

4 COMENTARII

  1. Foarte bun articoul, felicitari! O singura observatie, BOR nu are 14 milioane de credinciosi decat in statisticile de la recensamant! Faptul ca majoritatea ne declaram ortodocsi la acel recensamant nu inseamna ca suntem si credinciosi! Da cotizam cu totii bani negri la ONG-ul BOR de fiecare data cand avem un botez, nunta, inmormantare dar din cauza cutumelor si nu din cauza credintei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -