duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSportȘocantul caz de dopaj al Simonei Halep: a trișat la US Open...

Șocantul caz de dopaj al Simonei Halep: a trișat la US Open sau e victima „echipei Mouratoglou”? De ce a ascuns două săptămâni?

-

Tenisul mondial e zguduit de primul scandal de dopaj la nivel înalt, după „cazul Șarapova” din 2016. Cea prinsă că a „călcat pe bec” este românca Simona Halep, cea care a câștigat din premii 38 de milioane de dolari. Sportiva a fost suspendată deocamdată provizoriu, pe termen nedefinit. Marele mister este dacă Halep s-a dopat intenționat sau a fost victima echipei sale medicale, care face parte din staff-ul antrenorului său din 2022, francezul Patrick Mouratoglou.

Simona Halep (31 de ani) a a fost testată pozitiv pentru Roxadustat (un medicament împotriva anemiei, interzis în tenisul profesionist), la US Open 2022, competiție care s-a desfășurat în perioada 29 august – 11 septembrie. Românca a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului.

Pe 29 august, în primul tur al marelui turneu de la New York (ultimul Grand Slam al anului), Simona Halep a fost eliminată surprinzător de tânăra ucraineancă Daria Snigur (20 de ani), cu scorul de 6-2, 0-6, 6-4. În acel moment, Halep ocupa locul 7 în clasamentul WTA, iar Snigur poziția 124. Acum, Halep e pe 9, iar Snigur pe 116.

x

- Advertisement -

Gabriela Andreiașu, șefa Agenției Antidoping din România (ANAD), a explicat pentru Libertatea avantajele substanței descoperite la testul Simonei Halep: „Roxadustat este un medicament folosit în cazurile de anemie și stimulează glandele suprarenale să secrete mai mult EPO, care duce la o creștere a producției de celule roșii, ajutând la o mai bună oxigenare a sângelui. Practic, corpul se poate reface mai repede după efort intens”.

Mihaela Dobranici, vicepreședinte al Societății de Medicină Sportivă, a declarat la Digi 24: „Substanța a fost interzisă categoric din 2017, se știa lucrul acesta. Medicamentul este complet interzis administrării sportivilor, deoarece poate duce la creșterea performanțelor sportive”.

Două săptămâni de secretomanie

Nici informația privind testul antidoping pozitiv al Simonei Halep, nici cea despre suspendarea sa nu au venit de la sportivă ori de la staff-ul acesteia. Pe această direcție a fost secretomanie totală.

- Advertisement -

Dezvăluirea a fost făcută de un reputat jurnalist american specializat pe tenis, Ben Rothenberg.

Ben Rothenberg a atașat și un comunicat al Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. Conform acestuia, Simona Halep a fost informată încă din 7 octombrie că proba A a testului său antidoping a ieșit pozitivă.

Sportiva din Constanța a contestat verdictul și a solicitat proba B, care, din nefericire pentru ea, a avut tot un rezultat pozitiv. Dopajul Simonei Halep a fost confirmat, iar suspendarea provizorie a fost activată imediat.

Va urma judecarea cazului, iar la final va fi dictată o suspendare definitivă, care poate fi de maximum 4 ani. Depinde, însă, dacă se va dovedi că a fost dopaj intenționat sau accidental.

Pot exista și pedepse complementare, cum ar fi pierderea clasamentului său mondial și o amendă severă.

Firicel Tomai, fost antrenor al Simonei în perioada 2008-2012, a declarat la Digi 24: „Eu aş fi făcut mai repede public lucrul ăsta, ca să arăt că sunt bine intenţionat. Probabil au aşteptat proba B. Nu cred că Simona a apelat la aşa ceva, probabil s-o fi îngrijorat puţin. Dar cred că era bine dacă ar fi pus în discuţia publică mai devreme lucrul ăsta”.

„Mă simt complet confuză și trădată”

La scurt timp după anunțul făcut de Ben Rothenberg, Simona Halep a postat pe pagina sa de Facebook un text explicativ, în limba engleză. Ea susține că e nevinovată și că va lupta să dovedească asta.

„Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat”, scrie Simona Halep pe 21 octombrie. Dar notificarea i-a venit pe 7 octombrie, adică exact cu două săptămâni în urmă. În tot acest timp, ea a tăcut. Și a ascuns problema de dopaj.

Mesajul Simonei Halep

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile în care am fost educată.

Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani.

Bizarul mesaj din 15 septembrie. Halep a anunțat că nu mai joacă în 2022, deși avea șanse să ajungă la Turneul Campioanelor. „Nu-mi plăcea deloc nasul meu”

Pe 15 septembrie, la 17 zile după eliminarea prematură de la US Open (și după testul antidoping făcut acolo!), Simona Halep a anunțat că nu va mai participa la niciun turneu în 2022. A fost un anunț surprinzător, dat fiind că românca avea șanse să ajungă la Turneul Campioanelor.

Cazuri de dopaj la nivel înalt în tenis

Maria Șarapova (2016). La 29 de ani, rusoaica (fost nr. 1 mondial, câștigătoare a 5 titluri de Grand Slam) a fost depistată pozitiv pentru meldonium, un medicament care este folosit pentru afecțiuni cardiace. Ea a recunoscut că a folosit medicamentul pe bază de rețetă timp de peste 10 ani, din cauza susceptibilității ei la gripă, a tratamentului pentru simptomele diabetului și a deficitului de magneziu. Medicamentul a fost adăugat pe lista substanțelor interzise cu mai puțin de o lună înainte de testul pozitiv al rusoaicei. Suspendarea i-a fost redusă de la 2 ani la 15 luni după ce s-a constatat că nu a existat nicio intenție de a trișa și nicio vină semnificativă în numele ei.

Martina Hingins (2007). La 27 de ani, elvețianca (numărul 1 mondial timp de 209 săptămâni, câștigătoare – anterior sau ulterior – a 5 titluri de Grand Slam la simplu, 11 la dublu feminin și 4 la dublu mixt) a fost testată pozitiv cu Benzoylecgonine, o substanță similară cocainei. Federația Internațională de Tenis (ITF) i-a dat o suspendare de doi ani din tenisul profesionist, care a început la 1 octombrie 2007, împreună cu pierderea clasamentului său mondial și o amendă de peste 120.000 de dolari. Contestația elvețiencei a fost respinsă de ITF.

Andre Agassi (1997). La 27 de ani, americanul (fost lider mondial, câștigător  8 turnee de Grand Slam) a fost testat pozitiv la metamfetamină. Agassi a dat vina pe o băutură pe care o consumase. O investigație comună desfășurată de Agenția Mondială Antidoping (WADA) și Asociația Profesionistă de Tenis (ATP) a dispus o suspendare de 3 luni. În 2009, Agassi a șocat lumea tenisului după ce, într-o carte autobiografică, a recunoscut că a folosit droguri recreative și a mințit ATP pentru a scăpa de suspendare.

Marin Cilici (2013). La 25 de ani, croatul (clasare maximă: locul 3 ATP) a fost testat pozitiv cu niketamidă, un stimulent utilizat pe scară largă care afectează funcția respiratorie prin creșterea fluxului sanguin și a aportului de oxigen în organism. El a fost suspendat 9 luni, deși a negat că a luat medicamentul în mod deliberat, declarând că substanța era conținută în tabletele de glucoză care au fost achiziționate de la o farmacie în timp ce participa la un turneu în Franța. Cilici a revenit după suspendare și a dat lovitura chiar în anul următor, câștigând US Open 2014!

Richard Gasquet (2009). La 23 de ani, francezul (clasare maximă: locul 7 ATP) a primit un rezultat pozitiv pentru consumul de cocaină. Gasquet a negat utilizarea intenționată a drogului, invocând că ar fi putut fi expus la substanță după ce a sărutat o femeie într-un club de noapte din Miami. El a scăpat fără suspendare.

Viktor Troicki (2013). La 27 de ani, sârbul (clasare maximă: locul 12 ATP) a refuzat să participe la un test de sânge obligatoriu efectuat de Federația Internațională de Tenis (ITF). Troicki a declarat că nu a fost de acord cu testul, deoarece era bolnav când a fost chemat și suferă și de fobie de ace. Totuși, el a furnizat proba obligatorie de urină. ITF l-a suspenat 18 luni din cauza nerespectării reglementărilor antidoping.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Șoc la US Open: Simona Halep a fost eliminată în turul 1, de către o ucraineancă de 20 de ani, venită din calificări!

Simona Halep divorțează după un an de căsnicie! Ea se mută la Nisa, orașul antrenorului ei, Patrick Mouratoglou

* Jalnicul sfârșit de carieră al unui mare fotbalist: Cristiano Ronaldo. A fost scos din lot și va fi amendat cu 1,3 milioane de euro

„Antrenorul” Gigi Becali face de râs România: 0-10 cu o modestă echipă daneză! FCSB e cea mai slabă din Conference League. CFR Cluj îi dă o lecție usturătoare: dublă victorie cu puternica Slavia Praga!

Norocoși și la tragerea la sorți pentru Euro 2024! Nicio „mare putere” în grupă. Pentru primele două locuri ne batem cu Elveția, Israel și Kosovo

Cea mai amară victorie: 4-1 cu Bosnia, dar România retrogradează în Liga C (locurile 33-48 în Europa, din 55 de echipe)

Un Munte Negru pentru fotbalul românesc: 0-5 cu echipa unei țări cu o populație cât un sfert din București! 1-6 în 10 zile – atât poate o federație-de-șobolani

Ungaria electrocutează fotbalul european: domină grupa cu Germania, Italia și Anglia! Se conturează a treia „generație de aur” maghiară, după cele din 1938 și 1954, vicecampioane mondiale

Revoluție în tenis: câștigători de 19 și 21 de ani la US Open! Carlos Alcaraz și Iga Swiatek sunt și lideri mondiali

David Popovici i-a depășit deja, la viteză, pe legendarii Michael Phelps și Caeleb Dressel. După recordul mondial la 100 m liber, are și al treilea timp din istorie la 200 m liber. La nici 18 ani, e dublu campion mondial și dublu campion european

9 COMENTARII

  1. Se înmulțesc deja criticile demolatoare. România n-a fost în stare să facă arenă de tenis la București. Oricât s-au străduit, se zice, Isărescu și BNR s-o repare pe-a lui Ceaușescu, Țiriac și Năstase!!! La fel a fost și cu momentul marilor gimnaste și al unei săli de concurs măcar ca la Budapesta. Avem nemulțumiți care-l critică și pe Mircea Cărtărescu, că n-a luat Nobelul la ordinul lor!

  2. De când a pus ochii pe el ,haplea nu-l mai slabea, soția acestui crai (e la a treia soție) o negresă dură i-a atras atenție că ea cântă in familia mourtalogu, așa că valea din Nice!…haplea își cumpărase casă acolo, să fie lângă pularau…
    Dar proasta nu și nu, se ținea de el ,era înnebunită după racheta lui…

  3. Timeo Danaos et dona ferentes!
    Intepciune latina, uitata prea usor atat de romani cat si, mai ales, de aromani.

    Din pacate nu prea cred ca se poate face ceva in conditiile date. Cum poate demonstra ca nu a stiut? Cum demonstreaza cine i-a introdus substanta?

    Sa-l dea in judecata pe escroc sa-si recupereze banii e dificil si trebuie sa demonstreze o ilegalitate.

    Acum, dupa cum se vad lucrurile, urmeaza ca escrocul Muratoglu sa o dea el in judecata pentru despagubiri. Cu siguranta e o clauza contractuala care prevede situatia asta.

    Simona e zugzwang.

    Ramane cu divortul, suspendarea si pierderea financiara. Insa trebuie sa ia urgent distanta de escroc. Atat ii mai ramane. Foarte trist ca inca pare a avea incredere in el.

      • Stimabile bati campii.

        1. Halep a facut de trei ori mai multe cotroale decat Serena Williams.
        2. Halep a acceptat toate controalele neanuntate, spre deosebire de Serena Williams care acuza discriminarea si rasismul la fiecare test.

        Ai bunul simt si combate punctual ce mama dracului am spus. Nu umbla cu drive by shooting si mistouri de mahala.

        Si Ruzici, si Pam Shriver, si Cahill, chiar toti sunt nebuni? Numai tu in 10 cuvinte ai si lamurit situatia.

        Halep a fost lucrata si jefuita de un escroc. Iar voi aruncati repede cu rahat pe directia victimei.

        Asta e la nivelul IQ al gainilor ce faceti voi. Tu, Ciutacu si psihoticul Banciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -