„Sistemul va exploda, deoarece există o concentrare prea mare a bogăţiei şi tot mai mulţi săraci“

1
698

„Economia mondială este foarte fragilă azi. Cred că este pe marginea prăpastiei“, atenţionează Jacques Attali, economist, scriitor şi sfătuitor al fostului preşedinte francez François Mitterrand, inclus în 2009 în topul Foreign Policy al celor mai influenţi 100 de gânditori la nivel mondial.

„Criza din 2008 nu s-a reglat, iar îndatorarea a continuat. Întreprinderile, mai ales cele care nu sunt cotate, s-au supraîndatorat şi sunt într-o situaţie complet artificială“, explică el. În opinia sa, o mare criză mondială poate veni în curând, adică în trei săptămâni şi cel mult doi ani.

Attali atrage atenţia că nu am depăşit cu bine criza datoriilor din 2008-2009 şi ne aflăm foarte aproape de repetarea ei. „Suntem în faţa unei urgenţe sociale“, afirmă el într-un interviu acordat la Bruxelles pentru „L’Echo“, citat de Adevărul. . Adept al dezvoltării pozitive, o îmbinare de politici ecologice şi sociale durabile, Jacques Attali denunţă în cotidianul belgian „o globalizare a pieţelor fără o globalizare a regulilor“ şi inegalităţile aduse de acest proces. „Sistemul va exploda, deoarece există o concentrare prea mare a bogăţiei şi tot mai mulţi săraci“, subliniază el.

1 COMENTARIU

  1. Banul fericeşte omul simplu implicat în procesul sintetic derogatoriu de punere a piesei de șah mat în locul unde aurul a lipsit cu desăvârșire. Fiecare pas e bun de luat în seamă, prin formatare psihic opus de firea naturală adusă la stadiul de grea sinapsă a locului magie cu desăvârşire. Decența unui sistem nu acoperă erorile de manipulare a pieței de capital. Dorința de îmbogățire e un factor de progres imediat. Cunoaște suișuri şi coborâşuri cu care orgia de sunete guturale ajunge la final, dar finalul unui joc logic nu face parte din piesă, deci aurul nu dispare iar vocile ce asmut câinii cu vorbe ușoare, imperiale, doar fac sublimul act economic un mare pas înainte. BogațiI se nasc bogați şi punct, a spus Keynes de multe ori în decursul vieții sale memorabile. Banul trage la ban. Sărăcia e parte din poveste. A fi bogat e normalitate. A fi bogat înseamnă 3.000.000$ la dobânda de 2$. Deci nu acumulăm averi mai mari decât putem împarte legal spre fundații şi nu vom afirma în cercuri financiare că o țară care are rezerve uriașe de aur de 24 karat, de peste 5000 tone, ca România poate intra în faliment programat azi sau mâine.

    Voi mai vorbi de foame şi bogăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here