joi, aprilie 25, 2024
AcasăNewsRata de infectare se apropie iar rapid de 1, ceea ce ar...

Rata de infectare se apropie iar rapid de 1, ceea ce ar înseamna noi restricții. Ministerul Sănătății: Următoarele zile sunt decisive

-

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a avertizat luni că următoarele zile sunt decisive pentru evoluția epidemiei de coronavirus în România. Rata de infectare crește rapid și se apropie din nou de 1, prag de la care s-ar impune iar restricții.

România a fost în stare de urgență două luni, între 15 martie și 14 mai, apoi în stare de alertă. În acest timp, curba epidemică a crescut, apoi a avut un trend descendent. După apariția primelor măsuri de relaxare, numărul cazurilor a rămas o perioadă constant. Apoi, odată cu restrângerea precauțiilor, trendul a început să crească din nou, din ce în ce mai accelerat. Există temeri serioase pentru apariția unui al doilea val epidemic.

Rata de infectare crește rapid și se apropie iar de 1, ceea ce ar presupune noi restricții. Ministerul Sănătății spune că următoarele zile sunt decisive

Lucrurile sunt foarte simple. Rata de contagiozitate a Sars-CoV-2, virusul care a blocat lumea în prima parte a lui 2020, a fost stabilită la 2,2. Asta înseamnă că fiecare om bolnav infectează, în medie, alți 2,2.
Prin măsurile restrictive luate, guvernele lumii au încercat (și unele au reușit) să rupă lanțul de transmisie comunitară. Oamenii stând în case sau protejându-se în spațiile publice, virusul nu s-a mai putut răspândi de la bolnavi către sănătoși.
S-a obținut astfel o scădere a coeficientului de transmisie de la 2,2 (cât ar fi fost dacă nu se lua nicio măsură) către o rată tot mai mică.
Din momentul în care acest coeficient coboară sub 1 (adică un om bolnav infectează, în medie, mai puțin de unul sănătos), se poate spune că epidemia este în declin, pentru că numărul cazurilor noi este mai mic decât cel al cazurilor încheiate (fie prin vindecare, fie prin deces).

- Advertisement -

„Creșterea este semnificativă. Era la rata de transmitere 0,6-0,7. Dacă depășim borna 1, riscul este exponențial

Secretarul de stat Andrei Baciu spune că, după ce am coborât o perioadă sub coeficientul 1, acum ne apropiem din nou rapid de el. „Toate țările care au adoptat măsuri de relaxare au înregistrat o creștere a numărului de infectări. La noi, creșterea este semnificativă, trebuie să vedem exact cum decurg zilele următoare. E o creștere semnificativă. Este un criteriu – rata de 1. Când depășești această bornă, nu mai sunt recomandate măsurile de relaxare, pentru că riscul este exponențial. Eram la 0,6 – 0,7, iar acum urmează să evaluăm. Nu este singurul criteriu important, el variază în funcție de numărul de focare, de elasticitatea sistemului de sănătate. Ideea e să putem să tratăm toate persoanele care se îmbolnăvesc. Trebuie să ai capacitatea să oferi tratament“, a explicat oficialul din Ministerul Sănătății.

„Sunt două tipuri de cazuri – cele generale, adică transmiterea comunitară, și cele punctuale, focarele. Virusul există în societate, e o transmitere comunitară. Trebuie să ne adaptăm viața, vom trăi cu acest virus. Vara 2020 nu va arăta ca restul. Dacă într-o zi apar două – trei focare, numărul de probe prelevate este mai mare. Numărul de cazuri depinde de desfășurarea anchetelor epidemiologice“.

„Este esențial ca experții să fie cei care fundamentează deciziile. Analizele lor au fost precise, pe baza lor s-au luat deciziile și s-au dovedit eficiente“

În acest moment, o mare amenințare pentru populație este poziția populist-conspiraționistă a PSD și Pro România, două partide care, în căutare de electorat, anunță că nu vor vota prelungirea restricțiilor deoarece totul n-ar fi decât un complot pus la cale de guvern.

- Advertisement -

Medicii epidemiologi au avertizat, în ultimele două zile, că pericolul e real, dar șefii PSD au răspuns că ei știu mai bine, iar cifrele sunt false.

Andrei Baciu a făcut un apel să fie ascultați experții și să fie lăsate la o parte calculele politicianiste: “Este esențial ca experții să fie cei care fundamentează deciziile. Analizele lor au fost precise, pe baza lor s-au luat deciziile și s-au dovedit eficiente. Ar trebui să continuăm să păstrăm recomandările experților”.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -