22 decembrie 1989. După ce a primit rapoarte de la toţi oamenii din jurul lui, Ceauşescu a convocat, în regim de urgenţă, o şedinţă a Comitetului Politic Executiv al PCR. La ea au participat, puţin după ora 8.00, doar câţiva dintre membrii CPEx, pentru că totul fusese anunţat în pripă. De fapt, n-a fost o şedinţă propriu-zisă, ci o răfuială a lui Ceauşescu cu generalul Vasile Milea, ministrul Apărării. Fragmente din volumul “Sfârșitul Ceaușeștilor”.
Luat tare, Milea se pierde, începe să se bâlbâie şi nu e în stare să-i prezinte comandantului suprem un raport despre starea trupelor. Ceauşescu ţipă la el şi rosteşte celebrul ordin: „Marş şi adu trupele!”.
Vizibil marcat de această reacţie a dictatorului, Milea bântuie aproape o oră prin sediul CC, apoi sfârşeşte, la ora 9.30, într-un birou de la etajul 6. Ceauşescu anunţă că generalul Milea s-a sinucis şi îi pune eticheta: “laş şi trădător”.
În acest timp, Ilie Ceauşescu revine la biroul fratelui său, chemat de secretarul Mihai Hîrjău. “Am intrat în Cabinetul 1 şi mi-a spus: «Uite, Milea s-a sinucis». Era afectat atunci. Era şi ea acolo, lângă el. Şi el mi-a spus: «Te pregăteşti să iei comanda Armatei!». Îi zic: «Eu nu pot să iau comanda Armatei. Nu e calitatea mea». Aşa că mi-a zis: «Atunci du-te şi te-mbracă militar şi te duci la minister! Nu mai pierde timpul aici!». Aşa că am refuzat. Oricum, nu îmi dădea comanda Armatei, dar probabil a încercat, că deja îl chemase pe Stănculescu”, a declarat Ilie Ceauşescu.
Cheia de la seif
Un episod controversat se petrece puţin după ora 9.30, când cuplul dictatorial a aflase despre moartea lui Milea. Elena Ceauşescu îşi chemă aghiotantul, pe căpitanul Marian Rusu, care era încadrat la Direcţia a V-a a Securităţii. Acesta avea să declare: “În dimineaţa de 22 decembrie am fost chemat de Elena Ceauşescu, în jurul orei 9.30. Am fost trimis până acasă la ei, în Primăverii, să iau o cheie. Am mers până la reşedinţă, am luat cheia. Ştia de ea femeia din casă care se ocupa de femeile de serviciu, răspundea de reşedinţa de la Snagov, era un fel de intendentă. O chema Suzana. Mi-a dat cheia şi am adus-o la sediu. Era o cheie mare – dacă vreţi, ca o părere, o cheie de seif, deci pentru o casă de bani. Dar unde era această casă de bani, la Cabinetul 1, la Cabinetul 2, nu am de unde să ştiu”.
Cheia respectivă, luată de la Suzana Andrei, a ajuns la Elena Ceauşescu după ora 10.00. Această poveste este legată de prezenţa unui pachet şi a unei mape de piele pe parcursul fugii soţilor Ceauşescu, în orele următoare.
“S-a oprit toată activitatea la cuptoare”
După ce a primit confirmarea, de la oamenii săi de încredere, că generalul Milea a ieşit din joc, Ceauşescu s-a fixat pe “soluţia Stănculescu”. Le-a dictat consilierilor săi de presă comunicatul despre sinuciderea lui Milea şi l-a anunţat pe “generalul cu piciorul în ghips” că preia comanda Armatei. Urmează o şedinţă CPEx – ultima –, în care comandantul suprem vrea să se convingă dacă “tovarăşii” sunt decişi “să lupte până la capăt”, alături de el.
Unul dintre membrii CPEx, Ion Radu, fusese trimis de Ceauşescu să ia pulsul evenimentelor. “Ce-ai făcut, Radu?”, îl întreabă Ceauşescu. “Am fost, aşa cum aţi ordonat. A fost imposibil să intrăm în discuţii. Nu am izbutit să intrăm în uzină. Plecau de la ICEM şi de la Turbomecanica, din Militari. Au plecat şi de la «23 August». Tovarăşul Avram nu a putut să-i mai reţină. S-a oprit toată activitatea la cuptoare.”
Ceauşescu recunoaşte că e vorba de o acţiune bine organizată şi face o informare asupra morţii lui Milea, după care declară stare de necesitate în întreaga ţară. E trecut de ora 10.00. Principala întrebare pusă de Ceauşescu slugarnicilor din jurul său este dacă vor lupta cu toţii “până la capăt”. Răspunsul vine în cor: “Luptăm, tovarăşe secretar general! Până la capăt!”.
– Va urma –
Dacă doriți cărțile lui Grigore Cartianu despre evenimentele din decembrie 1989, le puteți comanda pe E-Mag:
- „Sfârșitul Ceaușeștilor” – https://www.emag.ro/sfarsitul-ceausestilor-grigore-cartianu-adv973-539-244-1/pd/EG9450BBM/
- „Crimele Revoluției” – https://www.emag.ro/crimele-revolutiei-grigore-cartianu-biblioteca-adevarul-544-de-pagini-cr-03/pd/DFNNQ8BBM/
- „Teroriștii printre noi” – https://www.emag.ro/teroristii-printre-noi-grigore-cartianu-528-de-pagini-cr-04/pd/DVP6R8BBM/
- „Cartea Revoluției” – https://www.emag.ro/cartea-revolutiei-biblioteca-adevarul-grigore-cartianu-1008-pagini-cr-01/pd/DGVZV6BBM/