În focul evenimentelor din decembrie 1989, mulţi apropiaţi ai lui Ceauşescu au apelat la şmecherii pentru a părăsi corabia aflată în derivă. Generalul Stănculescu şi-a puns piciorul în ghips. Dăscălescu s-a încuiat într-un WC ca să nu fie luat în elicopter. Hîrjău a zis că se duce la toaletă şi a dispărut. Aghiotanţii dictatorului s-au făcut nevăzuţi. Nicolcioiu a „uitat” să deconteze banii cu care venise din Iran. Fragment din volumul „Sfârșitul Ceaușeștilor”.
„La plăcinte, înainte! La război, înapoi!” Această zicală acoperă perfect acţiunile câtorva dintre oamenii importanţi din sistemul comunist sau apropiaţi ai aparatului central, în decembrie 1989. Când şandramaua a început să se clatine, aceştia au fugit sau au încercat să iasă din joc pentru a-şi scăpa pielea.
Trimis la Timişoara pe 17 decembrie 1989, în calitate de prim-adjunct al ministrului Apărării Naţionale, generalul Victor Atanasie Stănculescu a făcut şi o vizită într-un spital din oraş. Pe 21 decembrie, el a simulat o criză de vezică biliară. Astfel, a evitat să fie pus în situaţia de a citi manifestanţilor timişoreni decretul care instituia starea de necesitate. În noaptea care a urmat, abia revenit la Bucureşti, s-a dus din nou la spital, de data asta pentru a-şi pună piciorul în ghips, doar-doar o scăpa de chemarea „în dispozitiv”.
În dimineaţa de 22 decembrie, secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu, Mihai Hîrjău, a motivat că-l doare stomacul pentru a se duce la toaletă. Imediat şi-a luat tălpăşiţa din sediul CC, aducând-o pe Elena Ceauşescu în pragul apoplexiei. „Curticeanu, trădare la Armată, trădare la Cancelarie!”, s-a auzit strigătul Tovarăşei, după cum şi-l aminteşte Silviu Curticeanu, şeful Cancelariei prezidenţiale. Vasile Milea se sinucisese cu puţin timp în urmă, iar Tovarăşa aflase, disperată, că a „trădat” şi Hîrjău.
Puţin mai târziu, Constantin Dăscălescu, ultimul prim-ministru al României socialiste, a pretins că se duce să-şi ia paltonul şi s-a ascuns într-un WC, numai ca să nu urce în elicopter cu soţii Ceauşescu.
Şeful statului a fost abandonat chiar şi de ofiţerii însărcinaţi cu paza sa personală. Aghiotanţii săi erau locotenent-colonelul Vasile Tălpeanu şi maiorul Vasile Bălaşa, de la Direcţia a 5-a a Securităţii. Fiecare avea în subordine un şef de grupă şi şapte ofiţeri din aceeaşi unitate. În dimineaţa de 22 decembrie, Bălaşa a dispărut, fiind de negăsit. A rămas „la datorie” doar Tălpeanu, care era poziţionat la uşa Cabinetului 1. În haosul care a însoţit fuga la elicopter, s-a eschivat însă şi Tălpeanu! El a rămas în clădire, deşi avea misiunea de a nu se despărţi de comandantul suprem. Locul său, ca gardă personală a lui Ceauşescu, a fost luat de maiorul Florian Raţ, tot de la Direcţia a 5-a.
O afirmaţie interesantă a făcut căpitanul Marian Rusu, alt ofiţer de la Direcţia a 5-a. Întrebat dacă nu l-a abandonat „prea repede” pe Ceauşescu (puţin după 13.30, la o oră şi jumătate după fuga de pe acoperişul CC), Rusu a răspuns: „Poate cam târziu. Alţi colegi au plecat din dimineaţa de 22 decembrie, din sediu, iar alţii chiar din seara de 21 decembrie”.
– Va urma –
———————————————
Dacă doriți CĂRȚILE LUI GRIGORE CARTIANU despre evenimentele din decembrie 1989 („Sfârșitul Ceaușeștilor”, „Crimele Revoluției”, „Teroriștii printre noi”, „Cartea Revoluției”) sau filmul pe DVD „Moartea Ceaușeștilor – Trei zile până la Crăciun” (scenariul Grigore Cartianu, regia Radu Gabrea), trimiteți mesaj pe e-mail, la adresa: redactia@ziaristii.com. Menționați și un număr de telefon!
Tot aici puteți comanda și celelalte cărți publicate de Grigore Cartianu: „Jurnalul unui puci ratat”, „Miracolul din noiembrie”, „600.000 – #Rezist”, „Hora de la miezul nopții”, „Hagi”.
———————————————
Episoadele anterioare
Episodul 39: Variantele morții lui Milea
Episodul 38: Suspiciunea soţiei lui Milea
Episodul 37: Șocul lui Ceauşescu: „Milea a trădat!”
Episodul 36: Moartea lui Milea
Episodul 35: Planul de la ora 3
Episodul 34: Ultima noapte în Palat
Episodul 33: Moartea bate la ușă
Episodul 32: „Agenți care pentru o țuică îşi trădează țara”
Episodul 31: Cum a fost spart mitingul lui Ceaușescu
Episodul 30: 21 decembrie: mitingul fatal
Episodul 29: Aici, Radio Europa Liberă!
Episodul 28: Pe culmile disperării
Episodul 27: Agresiunea brutală a URSS împotriva unui stat mic
Episodul 26: Grija lui Ceaușescu: situația din Panama
Episodul 25: Mințit și în Iran
Episodul 24: Ultima vizită. La Teheran
Episodul 23: O stenogramă pierdută
Episodul 22: 1945 – un fals moment de vitejie
Episodul 21: „Nu renunţaţi, tovarăşe secretar general!”
Episodul 20: „Ar trebui să vă pun în fața plutonului de execuție!”
Episodul 19: Lovitura falsă de la Iași. Rolul lui Tökes la Timișoara
Episodul 18: O țară liberă, dar sub ocupație sovietică
Episodul 17: Asediul tăcut al turiștilor sovietici
Episodul 16: Ultima vânătoare: măcel la fazani
Episodul 15: Lovitura-şoc dată lui Ceauşescu: fuga Nadiei
Episodul 14: Se strânge lațul: „agenturile” intră în acțiune
Episodul 13: Mari fricțiuni între semnatarii „Scrisorii celor 6”
Episodul 12: „Scrisoarea celor 6”: Poştaşul vine de la Moscova
Episodul 11: Silviu Brucan, agentul de pe axa Est-Vest
Episodul 10: Bătrânul KGB-ist și tânărul KGB-ist
Episodul 9: FSN era pregătit să proclame „victoria revoluției” încă din 1987
Episodul 8: Măgureanu îl pregătea pe Iliescu din 1974, sub umbrela sovieticilor
Episodul 7: Comploturile anti-Ceaușescu
Episodul 6: Schema sovietică: răsturnarea lui Jivkov
Episodul 5: Gorbaciov despre Ceaușescu: „impertinent, fanfaron, demagog”
Episodul 4: „Să trăim noi până atunci!”
Episodul 3: „Să se retragă trupele sovietice din Cehoslovacia!”
Episodul 2: Întâlnirea de la Malta
Episodul 1: „Prietenul” Gorbaciov strânge lațul
bine asa ca parere personala,gen milea nu a tradat de aceea cred ca a fost asasinat de tradatorii de tara si de fapt atunci a inceput cu adevarat caderea secetarului general si a sistemului din romania