sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăAgriculturăSemințe de rapiță din România, depistate de nemți cu o cantitate de...

Semințe de rapiță din România, depistate de nemți cu o cantitate de pesticide de 9 ori mai mare decât limita maximă admisă! S-a emis alertă la nivelul întregii UE

-

Germanii au depistat cantități de semințe de rapiță importate din România care aveau o concentrație de pesticide de 9 ori mai mare decât limita maximă admisă, relatează site-ul Lantulalimentar.ro. Bucureștiul a fost notificat oficial pe 29 ianuarie, iar autoritățile sanitare veterinare germane au emis o alertă la nivelul întregii UE.

Probele au fost recoltate pe 8 ianuarie, iar în semințele de rapiță românești s-a depistat o concentrație de fosfan de 0,45 miligrame/kilogram. Limita maximă admisă la nivelul UE este de 0,05 mg/kg. A fost activat Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.

Semințele respective nu erau destinate consumului uman, urmând să fie date ca furaje la vite, dar nici așa ceva nu poate fi admis și germanii au reținut transportul respectiv.

Informația vine într-un moment în care în România fermierii și propagandiștii Rusiei duc o campanie conjugată de convingere a opiniei publice că importurile de grâne și produse agricole din Ucraina trebuie interzise deoarece n-ar respecta normele europene și ar fi tratate cu pesticide peste limita admisă.

- Advertisement -

În contrapartidă, propaganda pretinde că produsele românești sunt bune, eco și sănătoase.

Fosfanul folosit fără discernământ și responsabilitate de producătorii români la semințele exportate în Germania este un pesticid folosit pentru a trata cerealele și semințele oleaginoase și proteaginoase din depozite, ca să nu fie atacate de șoareci, șobolani și alți dăunători.

Comisia Europeană a vrut de două ori să interzică de tot acest pesticid, dar la presiunea agricultorilor din UE perioada până la care e permis s-a extins la 15 martie 2026. Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (ESFA) „are nevoie de timp suplimentar pentru a ajunge la o concluzie cu privire la evaluarea riscurilor pentru substanța activă“, după cum notează Lantulalimentar.ro.

- Advertisement -

În 2021, România a exportat semințe de rapiță în valoare de 618 milioane de dolari, fiind al 6-lea cel mai mare exportator din lume la acest tip de plantă.

Problema substanțelor chimice cu care fermierii români își tratează culturile este una tabu pentru autoritățile din țara noastră, dar care le este cunoscută locuitorilor. Tratamentul se face, de cele mai multe ori, după ureche, iar pe piață ajung mari cantități de fructe, legume și cereale care reprezintă un adevărat pericol pentru viața oamenilor. Mulți agricultori nu se simt absolut deloc responsabili pentru ceea ce le vând clienților, iar controalele autorităților sunt insuficiente.

În fiecare an, odată cu apariția recoltelor de fructe și legume autohtone în piețe, vin și relatările clienților care, după ce au dus la laborator probe din roșiile, pepenii ori merele cumpărate, avertizează că substanțele toxice găsite în ele depășesc de zeci de ori concentrația maximă admisă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Filiera putinistă: RTV o promovează pe anarhista Cerva cu cercei în culorile Rusiei, sub formă de inimioară!

Un fost candidat PSD, convertit la AUR-ism, conduce protestul fermierilor și negocierile cu premierul PSD. Înfrânt la alegerile locale din 2020, Andruș a fost revopsit ca „suveranist” de Realitatea Plus

* EDITORIAL CARTIANU: Viața la borna 55

* Cazul Rareș Bogdan. Ce se află în spatele halucinațiilor sale: „O să avem un scor excepțional la alegerile europarlamentare! Noi stăm în spatele liderului nostru, Nicolae Ciucă, o să-l ducem spre Cotroceni“

După ce au luptat tot anul cu Occidentul putred, Piperea și Lazarus se relaxează în SUA și Bahamas. Niciunul n-a mers în Rusia

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. folosesc la greu NEONICOTINOIDE!
    In principal pentru rapita si floarea soarelui!
    Daca albinele isi pierd orientarea si mor, oamenii care consuma asemenea seminte tratate, pot pati la fel? Mai analizeaza cuneva cauzele bolilor?
    In Europa sunt interzise, la noi ministerul agriculturii doarme sau inchide ochii?

    Neonicotinoide sunt o clasă de insecticide neuro-active similare chimic cu nicotina, dezvoltate de oamenii de știință de la Shell și Bayer în anii 1980.

  2. Si asta in contextul in care andrus a declarat la (pseudo)televiziunea Global News la emisiunea Bahmuteancai ca jumate din populatia Romaniei va avea cancere din cauza produselor ucrainene de proasta calitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -