vineri, aprilie 26, 2024
AcasăNewsSE AJUNGE LA BANI! Vicepreședintele Comisiei Europene: "Investitorii internaționali sunt îngrijorați de...

SE AJUNGE LA BANI! Vicepreședintele Comisiei Europene: „Investitorii internaționali sunt îngrijorați de situația statului de drept din România”

-

Într-un interviu acordat Hotnews.ro, vicepreședintele Comisiei Europene pentru creștere economică, locuri de muncă și investiții, finlandezul Jyrki Katainen, a transmis câteva avertismente dure, vineri, regimului politic de la București.

* „Tot mai mult, când mă întâlnesc cu investitorii internaționali, sunt îngrijorați de situația statului de drept din diferite țări membre UE, iar România este una dintre ele. Am auzit unele discuții, directorii generali de companii internaționale și europene care sunt deja prezente în România, când își planifică investițiile pentru anii următori, au în vedere stabilitatea țării, perspectivele economice, iar statul de drept este un indicator foarte important”.

  • „Dacă actuala situație din România va continua astfel, dacă independența justiției și în general situația statului de drept nu se îmbunătățește sau dacă sunt îngrijorări privind independența justiției, mă tem că unii dintre investitorii internaționali ar putea să nu mai investească în România”.
  • „Toți ne putem imagina că firmele care plănuiesc să investească sume mari de bani în anumite locuri au nevoie de stabilitate și de o sitație judiciară stabilă, pentru că nu vor să-și piardă banii din cauza problemelor legate de justiție”.
  • „Statul de drept și stabiltatea sunt precondiții care au legătură directă cu locurile de muncă și cu bunăstarea oamenilor. Dacă în orice țară corupția este parte a vieții de zi cu zi, asta va aduce sărăcie?.
  • „Comisia Europeană și celelalte state membre continuă să analizeze situația din România, deci președinția Consiliului UE nu constituie niciun fel de piedică pentru analizarea evoluțiilor reformei judiciare sau a Codurilor penale”.
  • „Comisia și celelalte state membre au văzut și au auzit reacția oamenilor obșinuiți din România care au ieșit pe străzi să apere statul de drept și independența justiției și au protestat față de corupție.Nu numai Comisia, dar și alte state membre UE au spus foarte clar că sunt profund îngrijorate de situația curentă”.
  • „România a făcut o treabă bună în reformarea sistemului statului de drept și a economiei, până de curând. România a realizat enorm, dar foarte recent a inversat direcția. De la aderarea la UE, România a reușit să se reformeze pozitiv în multe aspecte, dar recent situația s-a schimbat”.
  • „Noi am văzut toate acele demonstrații, am văzut poporul român care vrea să apere democrația liberală. Trebuie să fie un drept fundamental pentru toți europenii”.
  • „Împreună cu statele membre, susținem dezvoltările pozitive care sunt posibile. Să schimbi acest curs nu este mare inginerie. Cu propunerile Comisiei din cadrul MCV și ca parte a recomandărilor specifice de țară, va fi ușor să reparăm problemele”.
  • „Avem nevoie de o Românie care să se dezvolte puternic, de o Românie stabilă, modernizatoare și orientată către viitor, în care valorile fundamentale sunt atât de importante. Nimic nu poate înlocui aceste valori fundamentale ale democrației liberale”.
  • „În unele țări membre, liderii politici au spus deschis că s-a terminat vremea democrației liberale. Aceasta este cea mai mare amenințare la adresa Europei, pentru că toate politicile noastre sunt bazate pe democrație liberală, însemnând justiție independentă, stat de drept funcțional, presă liberă, libertate de exprimare, demnitate umană etc”.
  • „Am auzit oameni în Italia, Germania, Danemarca, Franța care spun: <<Nu mai vreau să plătesc taxe ca să trimit bani guvernelor care nu respectă valorile democrației liberale>>. Și uneori mă întreabă: <<De ce mă forțează pe mine UE să plătesc pentru acele guverne?”>>.
  • „Sunt 100% sigur că acest curs va fi schimbat în România, nu este nimic care să împiedice autoritățile române să schimbe cursul și să revină pe calea cea bună”.

Interviul integral, aici.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -