(P) Sarcina și investigațiile în sarcină. Interviu cu Dr. Radu Gabriel

0
74

Într-o lume medicală în continuă evoluție, sarcina și investigațiile asociate acesteia reprezintă un domeniu care necesită o atenție deosebită și o expertiză avansată.

Este esențial ca viitoarele mame să beneficieze de cele mai bune servicii medicale și de un ghidaj corect pe parcursul celor 9 luni de sarcină.

Sarcina și investigațiile în sarcina. Interviu cu Dr. Radu Gabriel

Unul dintre medicii care se disting în acest domeniu este Dr. Radu Gabriel. Cu o carieră impresionantă în Obstetrică-Ginecologie, Dr. Radu Gabriel oferă pacientelor sale cele mai avansate investigații și tratamente în sarcină.

De ce sunt esențiale investigațiile în sarcină?

– Sarcina este o perioadă plină de schimbări pentru organismul femeii. Pentru a asigura sănătatea mamei și a fătului, este crucial să se efectueze investigații periodice. Acestea pot identifica potențiale complicații sau afecțiuni și pot contribui la o naștere sănătoasă și fără probleme.

– Care sunt primele analize recomandate la începutul sarcinii?

– Începem recomandările cu analize de sânge uzuale adaptate istoricului fiecărei paciente. În funcție de antecedentele personale și heredocolaterale, se poate mări lista de analize recomandate. Pentru început vorbim despre hemoleucograma, coagulograma, biochimie, profil torch, analize tiroidă, analize urină, grup sânge și Rh, dar și screening pentru hepatite, HIV și Sifilis.

– Ce analize recomandați pentru a evalua fătul?

– Pe parcursul sarcinii se recomandă efectuarea unor ecografii morfologice fetale, acestea reprezintă o metodă non-invazivă de monitorizare a dezvoltării fetale. Printr-o astfel de investigație poți afla date despre riscurile unei sarcini cu anomalii cromozomiale. În timpul unei evaluări de morfologie fetală se examinează cu atenție diferite părți ale corpului fetal și astfel se pot identifica probleme de dezvoltare. Este important de menționat că această evaluare nu poate detecta toate anomaliile structurale sau cromozomiale.

– Ce alte analize exista pentru a evaluaarea malformatiilor genetice?

– În cadrul screening-ului de trim I trebuie evaluată și posibilitatea unei sarcini cu anomalii cromozomiale: Sd Down sau Edwards. Această evaluare se face printr-un test denumit bitest care se efectuează între săptămânile 11 și 14 de sarcină și care presupune doi pași: o analiză de sânge (recoltarea a doi hormoni) și un examen ecografic. Prin corelarea valorilor obținute alături de alți parametri ai mamei (vârstă, înălțime, greutate, tensiunea arterială, fumat, diabet etc.) se calculează riscul de a exista o sarcină cu anomalii cromozomiale. Acest test nu este un test-diagnostic. Rezultatele sunt formulate ca probabilitate/risc de a avea o malformație (Trisomia 13,18 sau 21) . Pentru confirmare și diagnostic de certitudine este necesară biopsia de vilozități coriale sau amniocenteză.

– Există și o altă variantă mai puțin invazivă pentru un diagnostic genetic?

– Testare genetică prenatală, analiza denumită NIPT – non invasive prenatal testing. Este un test dezvoltat ca răspuns la rata de omitere de aproximativ 20% dintre cazurile de sd down depistate prin bitest. Acesta a fost conceput pentru a asigura un screening cât mai exact pentru sd down, dar și pentru alte afecțiuni genetice. Testul constă în prelevarea unei probe de sânge matern începând cu a 10-a săptămână de sarcină, în care se depistează AND-ul fetal.

Educație și dedicare

Educația extensivă a Dr. Radu Gabriel, inclusiv obținerea titlului de Doctor în Științe Medicale, alaturi de implicarea sa activă în mediul academic și participarea la stagii de specializare internaționale, îl echipează cu cunoștințele necesare pentru a aborda cazuri complexe.

Sarcina este o călătorie unică, iar fiecare femeie merită să beneficieze de cea mai bună îngrijire medicală. Dr. Radu Gabriel, cu dedicarea și pasiunea sa pentru medicină, reprezintă alegerea ideală pentru viitoarele mame care-și doresc investigații și tratamente de top. Cu o abordare personalizată pentru fiecare pacientă, Dr. Radu Gabriel redefinește standardul de excelență în Obstetrică-Ginecologie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here