marți, octombrie 22, 2024
AcasăOpiniiSă ne bucurăm, așadar! Victoria de la Chișinău

Să ne bucurăm, așadar! Victoria de la Chișinău

-

Este o victorie! La referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană, câștigat la câteva voturi, Republica Moldova a înregistrat o victorie. Eșec s-a înregistrat la Moscova, în rândul oamenilor ei cu drept de vot în Republica Moldova și-n mințile celor ce nu știu, nu vor sau nu pot să vadă victoria.

După o noapte plină de emoții, în care am tot urmărit numărătoarea voturilor, vestea că s-a votat pentru „Da” la limită a declanșat un val de tânguiri: „un eșec”, „victorie tristă”, „serbăm un eșec”, „vor urma mari probleme”, „merită să stea cu rușii” ș.a.m.d. Mă întreb ce ar fi spus emițătorii acestor vorbe de jale dacă rezultatul ar fi fost invers, dacă cei ce au spus „Nu” câștigau tot la limită: „victorie”?, „eșec vesel”?, „comemorăm o victorie”?, „va urma o perioadă fără durere, întristare și suspin”?, „nu meritau această soartă”?

Unde este eșecul? Doamnelor și domnilor cuprinși de tristețea acestei victorii, ce așteptați de la cetățenii Republicii Moldova? Să fie mai europeni decât sunteți domniile voastre acum? Să se scuture deodată de tarele istoriei țării lor pentru a se ridica la nivelul pretențiilor voastre? Cu ce v-au dezamăgit de aruncați anatema peste toți, deși votul și-a atins scopul?

Că tot veni vorba, scopul referendumului a fost posibilitatea de a menționa în Constituția Republicii Moldova faptul că aceasta se poate integra în Uniunea Europeană, fără a fi necesară o reformă constituțională. Scop atins: odată cu validarea rezultatelor referendumului, în textul constituțional va putea fi menționat acest lucru, fapt ce le ia contestatarilor integrării europene posibilitatea de a acuza guvernarea de la Chișinău de încălcare a Constituției atunci când negociază integrarea în UE.

- Advertisement -

Deci, referendumul nu a fost organizat pentru ca cetățenii Republicii Moldova să fie scoși la tablă pentru a da un test de europenitate, pentru a fi trecuți prin fața înaltului tribunal al conștiințelor voastre europene și pentru a fi făcuți de râs pentru că nu au luat nota maximă. Cetățenii Republicii Moldova au o istorie dramatică și un prezent trăit cu războiul în coastă. Nu au posibilitatea să judece mereu după raționamentele diamantate ale conștiințelor voastre, fiindcă au temerile lor, fantasmele lor, vulnerabilitățile lor. Și, cu toate acestea, au trecut testul.

În istoria UE, referendumul nu a fost de partea integrării. Norvegia a avut proasta inspirație să valideze tratatul de aderare prin referendum – un eșec. Și Tratatul constituțional a fost respins tot prin referendum în Franța și Belgia. Marea Britanie a părăsit UE tot ca urmare a unui referendum. Și vorbim de state cu tradiții vechi în europenitate. Cu ce v-a supărat Republica Moldova, singurul stat ce trece perspectiva integrării prin referendum?

Dragi supărați, României i-a luat 12 ani să se integreze și încă nu a intrat în Spațiul Schengen. V-ați gândit vreodată ce s-ar fi întâmplat dacă în 2007 guvernarea ar fi supus validarea tratatului de aderare unui referendum? Nu, nu invocați sodajele, fiindcă și-n Republica Moldova acestea indicau un curent pro-european, dar la vot nu vin toți cei ce răspund la chestionar. Una e tendința, curentul, și alta e votul. Și România nu s-a confruntat cu ingerința agresivă a Rusiei în acest proces, nu a avut pe teritoriul său enclave controlate de Rusia așa cum are Republica Moldova. (Referendumul din 2003, organizat două zile ca să poată raporta Hrebenciuc prezență de peste 50% la vot, cât era atunci pragul de validare, a fost pentru modificarea Constituției – fără de care, într-adevăr, nu era posibilă integrarea în UE).

- Advertisement -

Eșec ar fi fost dacă la acest referendum câștiga partida „Nu”. Din acel moment, Moscova ar fi anunțat că-și asumă misiunea de a scăpa bietul popor moldovenesc de „fasciștii de la Chișinău”, care vor să-l ducă spre decadenta UE, să-i ia pământul, identitatea, neutralitatea, pacea… viața. Atunci puteați vorbi de un eșec!

Ce ar fi însemnat pentru Ucraina un eșec la Chișinău? Gândiți-vă, pentru că tot sunteți pasionați de catastrofe! Puteți să construiți câte scenarii sumbre vreți, pentru că, din fericire, ele vor fi contrafactuale.

„Urmează o perioadă grea”, anunțați apocaliptic. Care-i știrea? Cine susținea că urmează serbări, că moldovenii au ieșit la liman? Cu acest succes, calea europeană a Republicii Moldova a intrat într-o altă etapă, pentru parcurgerea căreia moldovenii au nevoie de sprijin, nu de acuze și anxietăți. Trebuie să aveți decența să le recunoașteți meritele, chiar dacă ele nu se ridică la înalțimea pretențiilor vechilor europeni care sunteți. Atât au putut ei acum și aceasta este reușita lor; iar după episoadele cu Voronin și Dodon, vă spun că au putut enorm. Sistemul de referință este ce au reușit să învingă, nu ce nu au reușit să atingă din europenitatea voastră imaginară.

Am spus de când s-a lansat ideea referendumului că este o decizie riscantă, având în vedere tocmai istoria referendumului în UE și mai ales riscurile adăugate, dată fiind Rusia cu ingerințele sale. Dar am înțeles totodată și miza ei. Să fi fost în locul Maiei Sandu, cred că nu aș fi riscat și nu aș fi dus atâta „lume bună” pe calea dezamăgirilor. Maia a riscat și a câștigat, iar anxioșii ce-i prezintă victoria drept eșec îi fac un mare rău, jucând în tabăra adversarilor ei, pe care victoria îi încurcă tare.

Vă rog să nu pierdeți din vedere acest aspect: orice minimalizare sau luare în derâdere a acestei victorii este un punct câștigat de propaganda rusă! Iar declararea ei ca eșec este un mare dar pe care-l faceți candidatului Moscovei la Președinția Moldovei. Scepticismul vostru îi erodează Maiei atu-ul din campanie. Și, culmea, este vorba chiar de o reușită, nu de un construct propagandistic!

Îi felicit pe moldovenii care au votat „Da” și care au dus muncă de lămurire cu semenii lor pentru a vota astfel. Cu toții au muncit, dar nu toți au reușit. Iar reușita la limită arată că lupta a fost grea și că victoria trebuie cu atât mai mult recunoscută și nu denigrată. La ei trebuie să ne gândim astăzi, nu la cei ce au votat altfel sau la ingrații integrați care, după ce s-au văzut cu cetățenia europeană în căruță, nu au venit la vot.

Ei, cei ce au spus „Da” – nu suficient de mulți pe cât ați fi vrut, dar suficient de mulți pentru a câștiga – sunt Republica Moldova aflată pe calea europeană. Ei au pus în Constituție integrarea și își merită calea. Cu ei se construiește Moldova europeană, cu ei și despre ei trebuie să vorbim.

DE ACELAȘI AUTOR:

3 COMENTARII

  1. Of, Doamne de-am avea multiplii de Bocancea în țara asta mă întreb unde am fi fost cu țara asta? Am fi fost unde nici n-am visat și nici nu visăm, cu așa conducători, de 35 de ani.
    Felicitări domnule Bocancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -