luni, octombrie 14, 2024
AcasăOpiniiCapcana populismului sezonier

Capcana populismului sezonier

-

Faptul că discursurile celor doi politicieni populiști, Simion și Șoșoacă, sunt pline de grobianism, invective și promisiuni sau minciuni sfruntate poate crea impresia că acestea sunt caracteristicile discursului populist. Fals, pentru că discursul populist este practicat și de către politicieni politicoși și îngrijiți.

Cu altă ocazie, am arătat: „Toate ideologiile politice invocă «voința generală» sau «poporul», pentru că aceasta este o condiție necesară a existenței lor. În pofida faptului că mobilizarea maselor îi crează o aură de ideologie, populismul este doar o tehnică de mobilizare a «poporului» sub umbrela unei ideologii de către un lider politic, chiar dacă el anunță din start neafilierea sa ideologică. Populismul este o tehnică de propagandă definitorie oricărei ideologii și care, în anumite condiții politico-ideologice (criză politică, criză economică, deficit de ideologie), are tendința de a se autonomiza în raport cu sistemul politic, cazuri în care extrage teme din toate ideologiile pentru a coagula nemulțumirile unui electorat volatil, în vederea unui succes electoral”.

Majoritatea politicienilor au recurs la populism pentru a-și atrage electoratul. Însă populistul pur este ușor de diferențiat de alți politicieni prin faptul că el nu are o ideologie de la care să se revendice, ci doar promisiuni de rezolvare a oricăror probleme pe loc, chiar dacă funcția pentru care candidează nu prevede astfel de atribuții.

Avem exemple la îndemână: Simion a umplut țara cu panouri în care promite case ieftine, credite fără dobânzi și câte și mai câte. Șoșoacă promisese că-l împacă pe Putin cu Prigojin – n-a mai apucat; îl va împăca, probabil, cu Trump. Toate acestea ar putea fi trecute în revistă drept comicării, dar sunt suficient de mulți proști care să le creadă și să voteze în consecință.

- Advertisement -

Recent, o candidată la Președinție a afirmat că în calitate de jurnalist a fost printre oameni, în calitate de primar este printre oameni, iar în calitatea de președinte va fi printre oameni. Doamnă Lasconi, printre atribuțiile președintelui nu se numără și aceea de a fi „printre oameni”. De la Simion și Șoșoacă ne puteam aștepta și la această promisiune, dar dumneavoastră păreți a fi din alt aluat. Ce-ați face dumneavoastră printre oameni? Le-ați oferi un umăr să plângă, le-ați mai da un leu la pensie, le-ați lua durerile de șale, le-ați spune o vorbă bună? Cu o asemenea promisiune credeți că-i faceți să vă voteze? Locul e ocupat deja de cei doi, iar cei ce vă vor vota nu au dorința de a vă vedea printre ei, ci în locul pe care-l rezervă Constituția pentru cei în funcția de președinte.

Îți dai seama că vine campania electorală când revin în spațiul public discursurile de acest tip, de parcă România s-a transformat imediat într-o țară plină de oameni ce au nevoie de un umăr pe care să plângă. Candidații încep să se propună ca un fel de asistenți sociali gata să-i scoată din nevoi pe cei ce până ieri erau oameni pe picioarele lor. Și problemele sunt din ce în ce mai multe, iar ei se dovedesc competenți să le rezolve.

Discursul populist practicat sezonier de către politicieni nu are rezultatele scontate. De regulă, la acest tip de discurs vibrează oameni cu o inteligență precară și cu un nivel de pregătire coborât, oameni care se lasă mințiți ușor. De aceea, este greu de înțeles de ce politicienii sunt tentați să-l utilizeze în speranța că vor rupe electorat de la populiști. Să creadă ei că-n fiecare alegător zace un mic frustrat ce așteaptă politicianul pentru a-i plânge pe umeri?

DE ACELAȘI AUTOR:

10 COMENTARII

  1. Inca doua contracte uriase pentru firma lui Erbasu. Ciolacu: „Ii urez succes domnului Erbasu”

    modernizarea bazei COSR de la Izvorani sau refacerea Planseului de la Piata Unirii

    VOR COSTA DE CEL PUTIN 1.5 ORI MAI MULT CA UNELE NOI !

    • Mihai Ciolacu | Starea Impostorilor | Ep. 9
      www[.]youtube[.]com/watch?v=Hm4-Ljygx_M

      Nepotul lui Ciolacu & asociații | Starea Impostorilor | Ep. 10
      www[.]youtube[.]com/watch?v=qq_4_eaI_gc

      Firmele lui Marcel Ciolacu | Starea Impostorilor | Ep. 11
      www[.]youtube[.]com/watch?v=SFyyp7R9FbI

      Rețeta Ciolacu: +100 de oameni, 500 de firme, 30 de miliarde💰| Starea Impostorilor | Ep. 13
      www[.]youtube[.]com/watch?v=93n-cfNzPOw

  2. Pe scurt, Lasconi e populista, nu stie care sunt prerogativele presedintelui, mai si candideaza pentru functia asta, e aceeasi mancare de peste, nu e departe de ceilalti populisti. Panoul ei electoral, proaspat aparut, e deja inghesuit.
    Eu am crezut ca a fost ceva mai subtila, ca a vrut sa zica ca o sa fie ceva mai prezenta decat…Atat cat permite functia, dar ca o sa o auzim si vedem mai des, ca o sa ia decizii altfel macar cand numeste un premier. Nu am vazut nici o asemanare cu populistii. Care nu stiu daca sunt populisti daca nu cumva sunt altceva.
    Am stat de vorba cu oameni care au votat sosul, din curiozitate, iar discursul lor a fost: nu mai avem fabrici, le-au luat strainii, ue ne face si ne drege, nu mai e nimic ramanes. Asta e altceva, e frontul, e deja ideologie.

      • Dacă sunt deștepti nu o trag de mănecă pentru astfel de vorbe. Pe de o parte că nu e un populism, e o exagerare intenționată. orice om normal trebuie să trăiască printre oameni, chiar dacă e președinte (contraexemplu strălucit e Iohannis), să spui că vei fi normal nu e un populism, pe de alta, că e mai important să câștige, cu orice mijloace (dar legale și morale, desigur).

    • A insinua că un articol de opinie, al unui colaborator al nostru, e plătit de cineva – asta chiar este o ticăloșie! Sau o imbecilitate. Chiar nu vă e rușine?!

      • Vaaai, dar nu știam că e colaborator! dar al cui? Îmi retrag chiar și simpatia pentru Cartianu, definitiv! De unde știți că nu e pe statul unui serviciu, de exemplu? Garantați? Pentru că nu mai știti nici voi câți sunteți, vorba lui Geoană!

        Nu e un articol de opinie, e o măgărie! Dacă era ceva serios, vorbea (practic e în campanie) și despre populismele lui Ciolacu, Ciucă sau Geoană, nu? Nu prea se vede nimic pe zona asta, dar așa se face corect.

        Nu mai spun că analiza e proastă. Ce voia să spună Lasconi (pentru care nu am o admirație nemărginită)? Că va sta la Cotroceni ca Iohannis și va semna hârtii?

        Se pare că darul găndirii logice, în mai multe mutări, nu v-a fost hărăzit? Dialog închis, sunteți o dezamăgire (medie, nu mare dar mediocră).

        Dintre noi doi, imbecilul e celălalt, vă asigur!

  3. Greșala majoră d-le Bocancea. Nicidecum populisme, este realitatea cruntă a societății romanești.
    Cam despre asta se mai poate vorbi.
    O mică elită a societății romanești pricepe că nota de plată a venit și suntem la un pas de dezastru.
    Să vorbești ca politician de problemele reale ale Romaniei și măsurile corecte care trebuiesc luate inseamnă sinucidere politică.
    Pană cand nu o să ajungem la dezastru total romanul nu o să se dezmeticească.
    Vorbeam cu un prieten grec despre situația grea prin care au trecut:
    „Dimitrios, voi erați vestiți pentru protestele violente dar cand v-au tăiat pensiile și salariile nimic,nimic”
    „Ehehe băiete, in 2-3 zile toată lumea s-a prins că 60% inseamnă mai mult decat nimic.”
    Cam asta o să fie și la noi.

    • Multi se cara in Franta, Belgia-cunoscuti care si-au luat familia si au plecat. Lucrau la firmele mari care plateau bine la buget, si ei si nevestele. Lumea e lucida, nu mai sta dupa opinii cand stanga are anul asta cel putin doi candidati plus doua rezerve pe extrema cu care vrea sa ia definitiv puterea. Opiniile cu pretentii se pot spune si in privat, un soi de consiliere voluntariat. Regimurile de stanga sunt atat de stabile ca sapa si groapa unde apuca de se insuruba. Nu stiu daca noi o sa avem cu cine rasturna situatia, cum s-a intamplat in Franta. Nu mai este timp nici macar pentru opinii. Opinia mea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -