vineri, aprilie 26, 2024
AcasăJustițieRomânia se îndreaptă spre noi proteste masive. Tudorel Toader se ascunde de...

România se îndreaptă spre noi proteste masive. Tudorel Toader se ascunde de magistrații furioși

-

Mai mulți procurori și judecători au protestat vineri împotriva ordonanței lui Tudorel Toader. Magistrații au ieșit în stradă la București, Timișoara, Cluj, Constanța, Pitești, cerând abrogarea ordonanței Guvernului Dăncilă care modifică din nou Legile Justiției.

Această operațiune politică inițiată și administrată din culise de Liviu Dragnea și pusă în practică de ministrul Justiției Tudorel Toader a generat o reacție puternică în rândul celor care lucrează în parchete și tribunale.

De asemenea, pe rețelele sociale se anunță un protest public pentru duminică seara în Piața Victoriei.

România se îndreaptă spre noi proteste masive. Tudorel Toader se ascunde de magistrații furioși

Mihai Șora (102 ani), filozof și scriitor, anunță pe pagina sa de Facebook că va participa la manifestația împotriva Ordonanței Toader. Va fi „la girafă”. Domnia sa face referire  la statuia din fața Muzeului Antipa, loc de întâlnire pentru mulți protestatari.

- Advertisement -
Tudorel Toader, ministrul Justiției, nu a avut nicio reacție față de evenimentele petrecute vineri, atunci când sute de magistrați au ieșit în stradă.

Conform mai multor surse din instituție, angajații IT au primit „indicații” să limiteze accesul magistraților la internet pentru a nu putea comunica pe rețelele sociale despre organizarea acțiunilor de protest.

Tudorel Toader scrie o ordonanță toxică, una care anihilează independența Justiției

Ordonanța scrisă de Toader și adoptată pe furiș, fără aviz CSM, fără consultare publică a creat un instrument prin care ministrul Justiției poate interveni direct în dosarele aflate în cercetare sau pe rol.

„Evoluțiile din Justiție par să se îndrepte spre a limita tot mai mult vocea și părerea corpului de magistrați. Ni s-a spus constant în 2018 că nu avem voie să protestăm, nu avem voie să criticăm măsurile luate de alte instituții – iată că Inspecția Judiciară a tranșat acest aspect în ianuarie 2019 – a spus clar și răspicat că magistrații pot protesta în virtutea dreptului la liberă exprimare”, a declarat judecătorul Veronica Sîrbu, Judecătoria Sectorului 4, citată de Info Sud-Est.

Mai mult, ordonanța crează o cale prin care magistrații pot fi urmăriți penal dacă nu răspund la comenzile politice.

- Advertisement -

Secția de investigare a magistraților are posibilitatea de a ancheta procurori și judecători fără ca acțiunile ei să fie sub autoritatea procurorului general.

„… numirea conducerii secţiei speciale de o entitate politică reprezintă, în fapt, o imixtiune a politicului în sistemul de justiţie; practic, ministrul Justiţiei va propune cine va conduce secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie”, a declarat procurorul Arina Vultureanu, citată de Info Sud-Est.

Situația creată e una care anihilează independența sistemului de justiție din România. Consecințele vor fi profunde pentru România. Există deja referiri la sancțiuni din partea Comisiei Europene, dar și posibilitatea activării Articolului 7, acțiune cu consecințe negative imediate asupra economiei – inflație, creșterea dobânzilor, amendă zilnică pentru autoritățile din România.

De ce s-a ajuns în acest punct?

Răspunsul are legătură cu Liviu Dragnea și PSD. Liderul acestui partid, unul dintre cei mai corupți politicieni din România, vrea să se mențină la puetere cu orice preț.

Faptul că PSD a câștigat alegerile din 2016 cu un program social construit în jurul promisiunii de mărire a salariilor bugetarilor și a pensiilor a fost folosit de Liviu Dragnea ca o oportunitate pentru a-și impune programul secret de guvernare.

E vorba de cel prin care și-a propus să controleze sistemul de justiție, astfel încât să nu ajungă la închisoare, să poată controla partidul și să construiască o cale prin care să câștige alegerile prezidențiale.

Tot ce se întâmplă de doi ani, degradarea libertății de exprimare, prăbușirea luptei împotriva corupției, controlul politic al magistraților, înăbușirea cu brutalitate a protestului din 10 august, totul are legătură cu programul secret de guvernare al lui Liviu Dragnea.

PSD, un partid care a început să se dezintegreze

Această agendă secretă a făcut mult rău României, dar și social-democraților. PSD e un partid aflat într-o fază incipientă de dezintegrare. Mai mulți aleși ai acestei formațiuni au demisionat în ultimele săptămâni, trecând la Pro România, formațiunea condusă de Victor Ponta, fost lider PSD.

„Guvernarea Dragnea – Dancilă – Vâlcov promovează doar furtul și distrugerea. Din banii furați plătesc o propagandă care să acopere mișcările lor prin care preiau controlul asupra Justiției și a celorlalte instituții ale Statului! Acum falsifică datele bugetare și economice și dezinformează Comisia Europeană”, a scris Victor Ponta pe Facebook, atacând actuala conducere a PSD.

De asemenea, sub conducerea lui Dragnea, partidul a pierdut în jur de 25% din votanți în cei doi ani de când e la guvernare. PSD se află în fața posibilității de a nu câștiga alegerile europarlamentare.

Protestele generate de Ordonanța Toader vor crea o nouă mare presiune asupra PSD, dar și asupra Guvernului Dăncilă.

Diferențe față de situația Ordonanței 13

Situația politică e mult modificată față de februarie 2017, momentul OUG 13. PSD-ALDE nu mai are o majoritate confortabilă în parlament. În eventualitatea în care guvernul s-ar prăbuși sub presiunea protestelor magistraților și a opiniei publice, Liviu Dragnea va pierde controlul partidului.

Ordonanța Toader a fost resimțită din plin și de formațiunile reprezentate în Parlament. Kelemen Hunor, liderul UDMR, un susținător al Guvernului PSD-ALDE, a protestat față de noile modificări aduse Legilor Justiției, spunând că sunt grave, iar reprezentanții maghiarilor nu au fost consultați.

„… am o problemă cu OUG nr. 7 şi au dreptate cei care o critică. În 2017 şi 2018, eu personal şi UDMR am susţinut separarea carierilor procurorilor de judecători şi cred că am făcut un lucru bun, corect. Am susţinut că în interiorul CSM, secţia de procurori să se ocupe de procurori, cea de judecători de judecători şi de cariera celor două categorii din magistratură. Acum să vii şi să spui că trebuie iar inversat, eu nu văd raţionamentul. Este o greşeală să schimbi regula după un an, nu cred că Guvernul a propus un lucru bun cu această ordonanţă. Îi înţeleg pe procurorii şi pe judecătorii care au ieşit azi (vineri – n.r.) să protesteze, pentru că nu este bine ce s-a întâmplat”, a declarat liderul UDMR, citat de Mediafax.

Dorința de a controla Justiția a fost mai puternică pentru Liviu Dragnea și Tudorel Toader decât gândirea politică. Această ordonanță arată tot mai mult ca o acțiune sinucigașă a celor de la putere. Și n-au trecut nici 48 de ore de la publicarea ei în Monitorul Oficial.

CITIȚI ȘI:

Mihai Șora, text duios despre cei care pleacă, despre cei care rămân

VIDEO. Șocul lui Dragnea la Madrid: „Afară cu corupţii! Nu vrem corupţie şi corupţi în PES şi în S&D!”. Portugheza Ana Gomes, coșmarul infractorului-șef al PSD

„Duminică, toți în stradă! Ne alăturăm protestatarilor din Piața Victoriei!”

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -