joi, noiembrie 21, 2024
AcasăLumeaREPORTAJ CNN. Rușii fură tone de aur din Sudanul prieten. Operațiunea este...

REPORTAJ CNN. Rușii fură tone de aur din Sudanul prieten. Operațiunea este supravegheată de „bucătarul lui Putin” și de mercenarii Wagner

-

Federația Rusă, condusă despotic de teroristul planetar Vladimir Putin, extrage și exportă în secret aur din Sudan, cu complicitatea juntei militare care guvernează în această țară africană. Apoi, rușii folosesc metalul prețios pentru a finanța războiul împotriva Ucrainei. Băștinașii au ajuns sclavii Kremlinului, muncind pe bani puțini în condiții îngrozitoare.

Reportajul “Rusia jefuiește aurul în Sudan pentru a susține efortul de război al lui Putin în Ucraina”, realizat și prezentat de televiziunea americană CNN, este zguduitor. Minereul mult râvnit a început să fie transportat, la câteva zile de la startul invaziei, cu avioanele cargo ale “denazificatorilor”. Ca să evite controalele vamale, rușii l-au cărat sub masca unor pachete cu prăjituri. Aeronavele lor au decolat frecvent de pe aeroportul din capitala Sudanului, Khartoum.

Interviurile făcute cu înalți oficiali americani și sudanezi, precum și o serie de documente accesate de CNN, dezvăluie schema complexă a Rusiei de a jefui averea Sudanului. În schimbul aurului, Moscova a oferit sprijin politic și militar autorităților sudaneze, care suprimă dur mișcarea democratică din țară. Informațiile șocante au fost prezentate pe larg de cel mai popular site din Ucraina, Obozrevatel.com.

Operațiunea Rusiei este supravegheată de „bucătarul lui Putin” și de compania privată PMC Wagner

“Operațiunea specială” a scoaterii aurului din Sudan este supravegheată de Evgheni Prigojin (61 de ani), poreclit “bucătarul lui Putin”. El controlează o rețea secretă de companii, unde a fost introdusă și compania militară privată PMC Wagner – formată dintr-un grup de mercenari renumit pentru crime de război în mai multe țări, inclusiv în Siria și Republica Centrafricană.

- Advertisement -

Conform articolului, cel puțin un comandant al PMC Wagner, Aleksandr Kuznețov, a condus operațiuni la principalele instalații de extracție, procesare și tranzit a aurului din Sudan. În trecut, “locotenentul” putinist a ispășit o condamnare la închisoare pentru răpire, a luptat în Libia și a comandat o companie de recunoaștere a atacurilor PMC Wagner în 2014. Uniunea Europeană a impus sancțiuni pe numele său în 2021.

Kuznețov, cunoscut și după indicativele sale de apel „Ratibor” și „Radimir”, a primit de patru ori Ordinul Curajului al Federației Ruse. A fost premiat și fotografiat alături de Vladimir Putin și Dmitri Utkin, fondatorul PMC Wagner în 2017.

„În interiorul calei se întindeau în fața lor cutii colorate cu fursecuri. Ascunse chiar dedesubt erau lăzi de lemn din cea mai prețioasă resursă a Sudanului. Aur. Aproximativ o tonă din el”

Ziaristii.com vă prezintă cele mai importante dezvăluiri făcute de CNN despre “caracatița” teroristă rusă care fură aurul din Sudan, cu sprijinul noii conduceri militare a acestei țări africane.

- Advertisement -
  • “O dezbatere aprinsă a avut loc între oficiali într-un birou din back office-ul Aeroportului Internațional Khartoum. Ei se temeau că inspectarea avionului ar enerva conducerea militară din ce în ce mai pro-rusă a țării.”
  • “Mai multe încercări anterioare de a intercepta transportatorii ruși suspecți au fost oprite. În cele din urmă, oficialii au decis să se urce în avion.”
  • “În interiorul calei se întindeau în fața lor cutii colorate cu fursecuri. Ascunse chiar dedesubt erau lăzi de lemn pline cu cea mai prețioasă resursă a Sudanului. Aur. Aproximativ o tonă din el.”
  • “Acest incident din februarie – relatat de mai multe surse oficiale sudaneze pentru CNN – este unul dintre cele 16 zboruri rusești de contrabandă cu aur din Sudan, al treilea producător african de metal prețios, în ultimul an și jumătate.”
  • “Dovezile sugerează că Rusia a colaborat cu conducerea militară asediată a Sudanului, permițând miliarde de dolari în aur să ocolească statul sudanez și să priveze țara afectată de sărăcie de sute de milioane de venituri.”

„Foști și actuali oficiali americani au declarat pentru CNN că Rusia a sprijinit activ lovitura militară din Sudan, în 2021”

  • “În schimb, Rusia a acordat un puternic sprijin politic și militar conducerii militare din ce în ce mai nepopulare a Sudanului, în timp ce reprimă violent mișcarea pro-democrație a țării.”
  • “Foști și actuali oficiali americani au declarat pentru CNN că Rusia a sprijinit activ lovitura militară din Sudan, în 2021, care a răsturnat un guvern civil de tranziție, dând o lovitură devastatoare mișcării sudaneze pro-democrație care l-a debarcat pe președintele Omar al-Bashir cu doi ani mai devreme.”
  • “Între Moscova și junta militară a Sudanului se află Evgheni Prigojin, un oligarh rus și aliat-cheie al președintelui Vladimir Putin.”
  • “Bătrânul de 61 de ani, aspru sancționat, controlează o rețea din umbră de companii care include Wagner, un grup paramilitar legat de presupuse torturi, crime în masă și jaf în mai multe țări devastate de război. Prigojin neagă legăturile cu Wagner.”
  • “În Sudan, vehiculul principal al lui Prigojin este o companie sancționată de SUA, numită Meroe Gold – o subsidiară a M-invest deținută de Prigojin -, care extrage aur în timp ce furnizează arme armatei și paramilitarilor țării, potrivit facturilor văzute de CNN.”

„Transporturile de aur urmează și o rută terestră către Republica Centrafricană, unde Wagner a susținut un regim represiv și a aplicat unele dintre cele mai crude tactici ale sale asupra populației țării”

  • “Prin Meroe Gold sau alte companii asociate cu angajații lui Prigojin, acesta a dezvoltat o strategie de a jefui resursele economice ale țărilor africane în care intervine, ca o contrapartidă la sprijinul său pentru guvernele în vigoare.” Declarația îi aparține lui Denis Korotkov, investigator la Centrul de dosare din Londra, care urmărește activitatea criminală a diferitelor persoane asociate cu Kremlinul.
  • “CNN, în colaborare cu Dossier Center, poate dezvălui, de asemenea, că cel puțin un agent Wagner de nivel înalt – Aleksandr Sergheevici Kuznețov – a supravegheat operațiunile în principalele site-uri de extracție, procesare și tranzit a aurului din Sudan, în ultimii ani.”
  • “Transporturile de aur urmează și o rută terestră către Republica Centrafricană, unde Wagner a susținut un regim represiv și se spune că a aplicat unele dintre cele mai crude tactici ale sale asupra populației țării.”
  • “Amestecul Rusiei în aurul Sudanului a început serios în 2014, după ce invazia sa în Crimeea a determinat o serie de sancțiuni occidentale.”

Minerii din acele mine artizanale îndepărtate duc sacii cu aur în cărucioare trase de măgari, de-a lungul drumurilor neasfaltate ale orașului”

  • “Livrările de aur s-au dovedit a fi o modalitate eficientă de acumulare și transfer de bogăție, întărind cuferele statului rus și ocolind în același timp sistemele internaționale de monitorizare financiară.”
  • “Centrul rus al operațiunii de extracție a aurului se află adânc plasat în deșertul din nord-estul Sudanului, un peisaj albit, presărat cu prăpăstii deschise, unde minerii se chinuiesc într-o căldură arzătoare, cu niște corturi făcute din resturi de prelată și saci de nisip.”
  • “Minerii din acele mine artizanale îndepărtate duc sacii cu aur în cărucioare trase de măgari, de-a lungul drumurilor neasfaltate ale orașului. Cei mai mari ofertanți pentru bunurile lor sunt comercianții trimiși de la o fabrică de procesare din apropiere, cunoscută de localnici drept «compania rusă».”
  • “Este un proces de vânzare rapid, despre care sursele CNN apun că este centrul nervos al sifonării aurului către Rusia. Aproximativ 85% din aurul din Sudan este vândut în acest fel, conform statisticilor oficiale văzute de CNN.”
  • “Tranzacțiile sunt în mare parte în afara contabilității, iar Rusia domină această piață, potrivit mai multor surse, inclusiv a avertizorilor din minerit și a celor de securitate.”

„90% din producția de aur a Sudanului este scoasă ilegal. Un steag sovietic flutura deasupra complexului. Un camion rusesc cu combustibil era parcat afară”

  • “Un informator din interiorul Băncii Centrale Sudaneze a prezentat canalului CNN o fotografie a unei foi de calcul care arată că 32,7 tone nu au fost contabilizate în 2021. Folosind prețurile actuale, aceasta se ridică la 1,9 miliarde de dolari aur lipsă, la 60 de milioane de dolari pe tonă.”
  • “Majoritatea surselor din interior ale CNN susțin că aproximativ 90% din producția de aur a Sudanului este scoasă ilegal. Dacă este adevărat, aceasta s-ar ridica la aproximativ 13,4 miliarde de dolari în aur care a eludat vama și reglementările.”
  • “Un investigator sudanez anticorupție, care a urmărit de ani de zile tranzacțiile cu aur ale Rusiei în Sudan, a furnizat CNN coordonatele unei fabrici-cheie de procesare deținută de Rusia în Sudan. Când CNN a ajuns la fața locului, la aproximativ 5 mile (8 kilometri – n. red.) de al-Ibaidiya, un steag sovietic flutura deasupra complexului. Un camion rusesc cu combustibil era parcat afară.”
  • “O întâlnire întâmplătoare cu gardianul, care a confirmat că instalația aparține așa-numitei «companii ruse», s-a transformat rapid într-o confruntare tensionată. Un grup de bărbați sudanezi a ordonat echipajului CNN să plece, înainte ca mașina CNN să fie urmărită.”

Rușii colaborează cu generalul Mohamed Hamdan Dagalo, liderul unității paramilitare a Forțelor de Sprijin Rapid din Sudan

  • “Generalul Mohamed Hamdan Dagalo, liderul unității paramilitare a Forțelor de Sprijin Rapid (RSF), este un beneficiar-cheie al sprijinului rus, în calitate de primitor principal al armelor și antrenamentului Moscovei.”
  • “Abdel Fattah al-Burhan – conducătorul militar al țării – este, de asemenea, considerat de sursele sudaneze ale CNN că este susținut de Rusia.”
  • “Grupurile pentru drepturile omului i-au implicat atât pe Burhan, cât și pe Dagalo (cunoscut sub numele de Hemedti) în presupuse crime de război și crime împotriva umanității, în timpul conflictului din Darfur (Sudan), care a început în 2003.”
  • “În aceeași zi în care Rusia și-a lansat invazia din 2022 în Ucrain«, Hemedti conducea o delegație sudaneză la Moscova pentru «a avansa relațiile» dintre cele două țări.”
  • “Operatorii Wagner se desfășoară în Sudan pe bază de rotație, a declarat Centrul de dosare pentru CNN, iar Kuznețov ar putea fi unul dintre cei câțiva oameni Wagner din țară.”
  • “Acești agenți Wagner par să întrețină un climat de frică în creștere, pe măsură ce Moscova își întărește stăpânirea asupra conductei de aur a Sudanului, spun sursele.”

Cronologia implicării Rusiei în Sudan

2014: Rusia invadează Crimeea Ucrainei, atrăgându-și o serie de sancțiuni occidentale. Moscova începe să caute aur în timp ce identifică modalități de a transfera metalul prețios fără monitorizare financiară.

2017: Se întâlnesc președintele de atunci al Sudanului, Omar al-Bashir, și președintele rus Vladimir Putin. Bashir propune Sudanului să devină „cheia Africii” pentru Moscova. Se înființează compania ruso-sudaneză Meroe Gold.

2019: Bashir este răsturnat de mișcarea pro-democrație a Sudanului. Rusia schimbă vitezele și sprijină noii războinici cu antrenament și arme.

2020: Trezoreria SUA sancționează compania Meroe Gold. În țara africană începe însă procesul de creare a unei companii-paravan sudaneze, Al-Solag.

2021: Un comitet anticorupție, înființat în urma revoluției din 2019 din Sudan, dezvăluie operațiunea de contrabandă a Rusiei în colaborare cu membrii armatei sudaneze. Sonda este închisă cu puțin timp înainte de lovitura militară din octombrie 2021.

2022: Raportările CNN arată că operațiunile de contrabandă continuă sub compania-paravan Meroe Gold al-Solag.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Ne vom recupera prin mijloace militare teritoriile capturate de ruși. Mai întâi îi vom distruge pe ocupanți, apoi va veni diplomația”

* Noua spaimă a rușilor: dronele secrete create de SUA pentru armata ucraineană. Avioanele-kamikaze Fantoma Phoenix pot zbura neîntrerupt 6 ore chiar și noaptea, având senzori în infraroșu

* Raport clasificat american: Rusia a pierdut în Ucraina 75.000 de militari, uciși sau răniți, adică peste 1‰ din populația masculină a țării! „Este colosal! Sunt împotmoliți și obosiți. Ucraina va lansa contraatacul înainte de căderea iernii”

* ANALIZĂ. De ce este Rusia neputincioasă în fața loviturilor HIMARS. Ucrainenii au distrus aproape toate depozitele de carburanți și muniție ale armatei ruse în teritoriile ocupate

* „Putin are zeci de tone de valută și tone de lingouri de aur. Banii – 250 de miliarde de dolari – sunt depozitați în țări unde extrădarea este imposibilă”

* VIDEO. Propaganda lui Putin le prezintă rușilor, la TV, avantajul de a le muri copiii în războiul din Ucraina: își pot cumpăra o Lada nouă!

* România a ratat prima tranșă de 2,6 miliarde euro din PNRR, care trebuia să intre la sfârșitul lunii iulie. Guvernul PSD-PNL n-a fost în stare să respecte angajamentele față de UE

* Și sinistrul Nicolicea rămâne fără certificatul de revoluționar! Maximă impostură: nu s-a găsit nicio dovadă că fostul parlamentar PSD ar fi jucat vreun rol în evenimentele din 1989

* Sub Iohannis, Tel Drum-ul moșit de Dragnea continuă să primească super-contracte de zeci de milioane de euro cu statul

* Angajații unei agenții „patronate” de Gabriela Firea – trimiși „la specializare” la Mamaia, Brașov și Băile Felix, în hoteluri de 4 stele, pe bani publici

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -