Cetățenii Republicii Moldova s-au mobilizat extraordinar, pe teritoriul țării și în afara granițelor, iar rezultatul este unul istoric: pro-europeana Maia Sandu l-a zdrobit pe rusofilul Igor Dodon în finala prezidențială!
După centralizarea a peste 98% din procesele verbale, la ora 1.00 noaptea, rezultatul arăta astfel:
Maia Sandu – 54,4%
Igor Dodon – 45,6%
Așadar, o diferența de aproape 9% între candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și independentul susținut de socialiști. Diferență care nu mai poate fi recuperată de Dodon, dimpotrivă, va mai crește, pentru că mai sunt de procesat voturi de la secţii din străinătate, mai ales din SUA şi Canada, unde votarea nu se încheiase.
De altfel, rezultatul final, care va consemna o diferență de aproape 10% între Maia Sandu și Igor Dodon, confirmă aproape „la virgulă” exit-poll-ul făcut public imediat după închiderea urnelor în Republica Moldova. Cifrele „after-poll-ului telefonic” realizat de WatchDog și IPP indicau: Maia Sandu 54,7%, Igor Dodon 45,3% (fără diaspora).
La aceste alegeri, un rol extrem de important l-a avut diaspora moldoveană, care s-a mobilizat extraordinar, în plină pandemie. Balanța dintre cei doi candidați a fost înclinată decisiv în favoarea Maiei Sandu de voturile venite din Occidentul european și din America de Nord, unde sunt importante comunități de moldoveni.
În urmă cu două săptămâni, Maia Sandu a câștigat și primul tur ala legerilor prezidențiale, cu 36,16%, față de 32,61% Dodon.
Cifrele unei victorii istorice
- În turul 2, prezenţa la urne a fost de 52,72% din totalul persoanelor cu drept de vot, față de 42,76% în primul tur. Au votat 1.646.240 de alegători, cu circa 280.000 mai mult decât în turul 1.
- În diaspora a fost consemnat cel mai mare număr de voturi de la declararea independenței (1991): peste 259.280 (votarea nu se încheiase în America de Nord). În unele secții din diaspora au fost epuizate buletinele de vot, deși mai existau cozi de alegători care voiau să voteze. În turul 1 au votat 149.840 de cetățeni ai Republicii Moldova care se află peste hotare.
- 15,75% din totalul voturilor au venit din diaspora – un procent important, care face diferența în favoarea Maiei Sandu.
- În diaspora, după procesarea a 56,12% din procesele verbale, Maia Sandu avea 86,32%, iar Dodon 13,68%. Procentul candidatei pro-europene va crește, dat fiind că voturile din Rusia au fost numărate toate, dar din Occident mai dunt de procesat.
- Număr record de votanți în Rusia: circa 10.000 de moldoveni. În Rusia trăiesc și lucrează circa 700.000 de cetățeni ai Republicii Moldova.
- Și în Transnistria a fost mobilizare mare, dar în favoarea lui Dodon. 31.758 de cetățeni au votat în regiunea transnistreană, mai mult decât dublu față de primul tur, când s-au înregistrat 14.709 voturi. În Transnistria, Dodon a câștigat cu 85,80%, iar Maia Sandu a avut doar 14,20%.
- O prezență mai mare s-a înregistrat în zona autonomă găgăuză, din sud, unde au votat 68.567 de alegători, față de 53.682 în primul tur. În Găgăuzia, Dodon a luat 94,59%, iar Maia Sandu 5,41%.
- În raionul Orhei, condus de reprezentanții Partidului ”ȘOR”: Maia Sandu 70,28%, Dodon 29,72%.
- În capitala Chișinău, Maia Sandu a obținut 59,63% din voturi, iar Dodon 40,37%, după procesarea a 99,34% din procesele verbale.
- În Călărași, raionul de baștină al lui Dodon, a câștigat Maia Sandu, cu 66,01%. Dodon a avut 33,99%.
- În Fălești, raionul de baștină a Maiei Sandu, a câștigat Dodon, cu 55,31%. Maia Sandu a avut 44,69%.
CITIȚI ȘI:
O analiza incompleta si o exuberanta care nu se potriveste unui ziarist obiectiv,imi pare rau… sa va completez eu analiza,dupa ce am citit in Comisarul:cel ce a inclinat decisiv balanta in favoarea Maiei Sandu,este afaceristul rus RENATO USATAI,liderul partidului „democrat”-ala care a facut alianta cu partidul moldovencei la guvernare si a sustinut-o ca prim ministru,va amintiti?- si care in primul tur a candidat si el si a luat 17 procente .Se spune si se stie despre el ca este la fel de controversat ca si Plahotniuc,nimic deosebit,acolo sunt mai multe mafii rusesti decat in orice zona de influenta rusa,poate doar Ucraina sa intreaca Moldova in trebi dubioase…Asa ca,va sfatuiesc sa fiti mai prudent,ca am vazut in ce capcana a intrat Sandu ca prim ministru si dupa ce am crezut in dizidenta romanilor de acolo,taaare ne-au dezamagit toti ,cand am aflat ca de fapt erau agenti rusi:unul din ei,cica crestin-democrat s-a dat cu Putin pe fata si l-a sustinut pe Voronin,de erau sa-l linseze oamenii in sediul parlamentului,acum cativa ani…
O mica eroare,din graba de a citi repede…Renato Usatai este liderul PN-„PARTIDULUI NOSTRU”, nu al partidului democrat,scuze.