Război la graniţa României! Legea marţială, în Ucraina. Rusia ameninţă cu arme

0
45

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, a declarat duminică noaptea că va cere parlamentului de la Kiev introducerea legii marțiale pentru 60 de zile după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene în Marea Azov, în apropiere de Crimeea. Introducerea legii marțiale nu ar însemna însă că Ucraina intenționează să treacă la operațiuni militare ofensive, a mai subliniat Poroșenco. E vorba de „apărarea teritoriului nostru și de securitatea cetățenilor noștri”, nu s-ar schimba nimic în ceea ce privește frontul din estul Ucrainei.

Poroșenco a mai declarat că „primul val” al rezerviștilor ucraineni trebuie să fie pregătit, ceea ce nu înseamnă însă o mobilizare a armatei, potrivit agenției de presă Interfax.

Alți politicieni ucraineni au făcut declarații mai dure. Ministrul de externe Pavel Klimkin a scris pe Twitter: „Acest atac e o provocare – nu doar pentru noi, ci pentru întreaga lume civilizată. E război cu Federația Rusă în țara noastră și în afara ei.” Klimkin a declarat pentru cotidianul german „Bild” că e vorba de un „act al agresiunii împotriva Ucrainei” și i-a îndemnat pe aliații occidentali să se poziționeze împotriva Rusiei. Și președintele consiliului ucrainean de securitate, Oleksandr Turcinov, a spus că incidentele din Marea Azov trebuie evaluate ca „act de agresiune militară”.

Tensiunile au început în Strâmtoarea Kerci, în apropiere de peninsula Crimeea. Marina rusă oprise accesul navelor ucrainene. Întâi, o navă de patrulă de frontieră a Rusiei a avariat o navă ucraineană, mai târziu, forțele rusești au capturat trei nave ucrainene. Potrivit presei ucrainene, șase soldați ai marinei ucrainene au fost răniți. Serviciul special rusesc FSB a susținut că navele ucrainene ar fi intrat ilegal în apele teritoriale ale Rusiei și că i s-ar fi cerut în zadar echipajului să se oprească.

(Sursa: Deutsche Welle)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here