duminică, aprilie 21, 2024
AcasăLumeaEuropaRăzboi la graniţa României! Legea marţială, în Ucraina. Rusia ameninţă cu arme

Război la graniţa României! Legea marţială, în Ucraina. Rusia ameninţă cu arme

-

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenco, a declarat duminică noaptea că va cere parlamentului de la Kiev introducerea legii marțiale pentru 60 de zile după ce Rusia a capturat trei nave ucrainene în Marea Azov, în apropiere de Crimeea. Introducerea legii marțiale nu ar însemna însă că Ucraina intenționează să treacă la operațiuni militare ofensive, a mai subliniat Poroșenco. E vorba de „apărarea teritoriului nostru și de securitatea cetățenilor noștri”, nu s-ar schimba nimic în ceea ce privește frontul din estul Ucrainei.

Poroșenco a mai declarat că „primul val” al rezerviștilor ucraineni trebuie să fie pregătit, ceea ce nu înseamnă însă o mobilizare a armatei, potrivit agenției de presă Interfax.

Alți politicieni ucraineni au făcut declarații mai dure. Ministrul de externe Pavel Klimkin a scris pe Twitter: „Acest atac e o provocare – nu doar pentru noi, ci pentru întreaga lume civilizată. E război cu Federația Rusă în țara noastră și în afara ei.” Klimkin a declarat pentru cotidianul german „Bild” că e vorba de un „act al agresiunii împotriva Ucrainei” și i-a îndemnat pe aliații occidentali să se poziționeze împotriva Rusiei. Și președintele consiliului ucrainean de securitate, Oleksandr Turcinov, a spus că incidentele din Marea Azov trebuie evaluate ca „act de agresiune militară”.

- Advertisement -

Tensiunile au început în Strâmtoarea Kerci, în apropiere de peninsula Crimeea. Marina rusă oprise accesul navelor ucrainene. Întâi, o navă de patrulă de frontieră a Rusiei a avariat o navă ucraineană, mai târziu, forțele rusești au capturat trei nave ucrainene. Potrivit presei ucrainene, șase soldați ai marinei ucrainene au fost răniți. Serviciul special rusesc FSB a susținut că navele ucrainene ar fi intrat ilegal în apele teritoriale ale Rusiei și că i s-ar fi cerut în zadar echipajului să se oprească.

(Sursa: Deutsche Welle)

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -