Rusia joacă duplicitar în războiul pornit în Ucraina: în timp ce pretinde că vrea pace, iar la Pripiat cele două delegații poartă negocieri, bombardamentele și ofensiva continuă, iar 400 de mercenari din grupul Wagner au fost trimiși la Kiev, cu ordinul să-l asasineze pe președinteel Volodimir Zelenski.
Publicația The Times scrie că mercenarii din grupul Wagner au primit fiecare câte un set de poze cu liderii Ucrainei, pe care au ordin să-i caute și să-i lichideze. Odată decapitată conducerea statului invadat, Kremlinul speră că și voința de a rezista a ucrainenilor se va prăbuși, devenind posibilă instaurarea unui Guvern-marionetă.
Grupul Wagner este, de fapt, armata privată și personală a lui Putin, cele mai de încredere forțe de care dispune dictatorul rus. Această organizație e condusă de un apropiat al lui Putin, oligarhul Evgheni Prigojin, și execută misiunile delicate pe diverse teatre de operațiuni. Grupul Wagner a acționat în Donbass din 2014 încoace, în războaiele civile din Siria și Libia, dar și în mai multe state din Africa Centrală.
În urmă cu 5 săptămâni, scrie publicația citată mai sus, organizația a adus mercenari din Africa, aceștia primind acum misiunea să lichideze Guvernul de la Kiev. Putin a promis recompense financiare substanțiale.
Acesta este motivul pentru care, în cursul zilei de sâmbătă, primarul Kievului a anunțat că toată populația e consemnată în case până luni dimineața. Timp de 36 de ore, locuitorii au fost avertizați că oricine va ieși pe stradă va fi considerat sabotor rus. În acest interval, forțele ucrainene au luat la puricat orașul, căutând să elimine mercenarii trimiși după președintele Zelenski.
În paralel, asupra Kievului, a Harkovului, dar și a altor orașe, rușii continuă să execute un bombardament puternic. Experți în securitate afirmă că acum comandanții armatei de invazie au schimbat tactica, după ce asalturile asupra orașelor importante au fost respinse cu pierderi grele: s-a trecut la tactici de asediu, inclusiv bombardamente „de teroare”, prin care se trage la întâmplare asupra cartierelor de locuințe. Scopul este descurajarea și panicarea populației.
Tocmai aceste detalii contradictorii l-au făcut pe președintele ucrainean Zelenski să spună, luni dimineață, că are așteptări mici de la negocierile de pace. Rusia nu pare să dorească într-adevăr încetarea ostilităților.
Pentru Putin, ar fi un dezastru – spun experții militari – să încheie acum armistițiul. Nu și-a atins niciun obiectiv, iar pierderile armatei ruse sunt foarte mari. Experiența precedentelor campanii ale Rusiei de la venirea lui Putin la putere arată că, mai degrabă, vom asista la o intensificare a atacurilor. Așa s-a întâmplat în Cecenia și Siria.