sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEconomieProştii din Guvern sunt ca şarpele care-şi muşcă singur coada. Din cauza...

Proştii din Guvern sunt ca şarpele care-şi muşcă singur coada. Din cauza „taxei pe lăcomie”, băncile le-au mărit dobânda!

-

Guvernul primeşte o lovitură dură. Pentru prima dată în ultimii cinci ani statul român a luat împrumut de la băncile locale contra unei dobânzi medii de peste 5,1%, arată datele oficiale. Costul împrumutului a ajuns, astfel, să fie dublu comparativ cu cel de anul trecut.

Creşterea de circa 1% procentual a costului împrumutului, comparativ cu precedenta licitaţie de titluri de stat, are loc în contextul în care băncile şi BNR au ieşit public să declare că taxa pe lăcomie, impusă de stat, le va afecta semnificativ bilanţurile.

La iniţiativa ministrului Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, şi a consilierului premierului, Darius Vâlcov, statul a impus, prin ordonanţă de urgenţă, aşa-zisa „taxă pe lăcomie”. Astfel, dacă indicele Robor depăşeşte 2%, băncile trebuie să plătească procente din cifra lor de afaceri. În prezent, Robor se apropie de 3%, ceea ce înseamnă că băncile acumulează deja taxe de plătit.

- Advertisement -

Statul împrumută săptămânal bani de la băncile locale, prin emisiuni de obligaţiuni. Suma luată astăzi a fost şi ea mai mare decât de obicei, depăşind 550 de milioane de lei.

În acest context, ridicarea dobânzii la peste 5% este posibil să fie un răspuns al băncilor la măsurile luate de stat, arată newsteam.ro. Cu atât mai facilă este, pentru bănci, această formă de „negociere” cu cât ştiu bine că statul are nevoie acută de bani pentru a acoperii nevoile generate de politica de creşteri salariale şi de pensii.

Dacă băncile vor continua în acelaşi ritm, iar statul nu va reuşi să se finanţeze mai ieftin de pe pieţe internaţionale sau direct de la populaţie, este posibil ca politica bazată pe creşteri de venituri dictate din pix să nu mai poată fi susținută.

- Advertisement -

Până acum, statul a reuşit să ducă în spate această povară cu preţul creşterii inflaţiei şi dobânzilor, în primă fază, şi apoi cu riscul creşterilor accelerate ale deficitelor externe şi devalorizarea cursului.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -