Sistemul de arbitraj video (VAR), introdus în SuperLiga de fotbal a României începând din acest sezon, a dat primul rateu major. Dar nu din cauza aparaturii, ci a arbitrilor care l-au folosit sau, în anumite situații, au refuzat să apeleze la el. Prima viciere gravă de rezultat a avut loc la derby-ul Rapid – CFR Cluj, câștigat de gazde cu 2-1 prin două penalty-uri acordate greșit. O altă eroare majoră a fost neeliminarea portarului oaspeților în minutul 34.
Tabela de marcaj din Giulești a arătat duminică seara astfel: Rapid – CFR Cluj 2-1, goluri Săpunaru (min. 36 – din penalty), Dugandzici (min. 71 – din penalty), respectiv Muhar (min. 54).
Dar rezultatul meciului a fost influențat decisiv de câteva greșeli de arbitraj, greu de acceptat în condițiile existenței sistemului de video-arbitraj (VAR).
Arbitrii meciului Rapid – CFR Cluj, disputat duminică seara în Giulești, au fost:
- Cătălin Popa (40 de ani) la centru, cu Sebastian Gheorghe (46) și Bogdan Gheorghe (45) asistenți;
- Ovidiu Hațegan (42 de ani) în camera VAR, cu Bucsi Imre-Laszlo (39) asistent.
Meciul a avut trei faze importante în care, pentru o deplină lămurire, era nevoie de apelarea la sistemul de video-arbitraj.
1. Minutul 11: elvețianul Cephas Malele a înscris în poarta Rapidului, dar golul său a fost anulat după verificarea prin sistemul VAR, care a confirmat că atacantul lui CFR Cluj se afla în poziție de ofsaid când i-a pasat colegul său Petrila. A fost un ofsaid minuscul, de câțiva centimetri, dar tehnica, în aceste situații, nu dă greș: se trag linii și este depistată orice poziție de afară din joc, oricât de mică ar fi.
Verdict: S-a apelat la VAR / decizie corectă.
2. Minutul 34: duel aerian aspru în careul lui CFR Cluj, la scorul de 0-0. Norvegianul Luckassen, de la gazde, este izbit violent, cu pumnii, de portarul italian Scuffet, și se prăbușește la pământ. Cei doi nu apucă să lovească mingea, care e respinsă de fundașul brazilian Yuri printr-o foarfecă spectaculoasă. Atenționat din camera VAR, arbitrul Cătălin Popa merge la monitor și revede faza, apoi își schimbă decizia și dictează penalty. El comite însă o gravă eroare: nu vede faultul evident comis de Luckassen asupra lui Yuri, înainte ca Scuffet să-l izbească pe Luckassen. De aici rezultă două decizii greșite, ambele de importanță majoră. Prima: dictează penalty pentru Rapid (transformat de Săpunaru în minutul 36), deși trebuia să fluiere fault în atac. A doua: nu-l elimină pe portarul Scuffet, autorul unei agresiuni care impune cartonașul roșu.
Verdict: S-a apelat la VAR / două decizii greșite.
3. Minutul 70: duel între atacantul croat Dugandzici (Rapid) și fundașul Burcă (CFR Cluj), la 6-7 metri de poarta ardelenilor, la scorul de 1-1. Croatul cade, arbitrul Cătălin Popa dictează penalty. Reluările TV arată că Dugandzici și Burcă se țin reciproc, nici vorbă să se impună penalty. Dar Popa refuză să meargă la monitorul de pe marginea terenului, să vadă reluările fazei din mai multe unghiuri! Nu se știe ce i-a spus Hațegan în cască, dar decizia corectă a lui Popa era să vizioneze faza, iar reluările l-ar fi convins pe orice om de bună-credință că nu trebuia dictată lovitură de la 11 metri. Arogant și suficient, Cătălin Popa a greșit grav, dându-i ocazia lui Dugandzici să transforme penalty-ul (min. 71), iar Rapidului să câștige cu 2-1.
Verdict: Nu s-a apelat (integral) la VAR / decizie greșită.
În concluzie, arbitrul Cătălin Popa a comis trei greșeli majore:
- a inventat penalty-ul din care Rapid a deschis scorul (1-0);
- a inventat penalty-ul din care Rapid a închis scorul (2-1);
- nu l-a eliminat pe portarul lui CFR Cluj, Scuffet, în minutul 34.
Când ai la dispoziție sistemul VAR, aceste greșeli sunt impardonabile.
Precizare: Rapid a jucat bine, și-a creat multe ocazii de gol, a ratat enorm. După aspectul jocului, giuleștenii meritau să câștige, dar nu trebuia să intervină arbitrul în această ecuație! Nu e vina Rapidului că a greșit Cătălin Popa, dar e vina lui Cătălin Popa că n-a fost în stare să judece corect două faze pe care sistemul VAR l-ar fi ajutat să le vadă extrem de calr (chiar dacă ele, în derulare liberă, au fost complicate, mai ales cea de la primul penalty). Iar cea mai mare vină a lui Popa este că a refuzat să revadă faza de la cel de-al doilea penalty.
Concluzie: erorile de arbitraj sunt omenești, dar să persiști în greșeală ignorând tehnologia VAR sau interpretând aiurea reluările video înseamnă că ori ești de rea-credință, ori nu ai valoare pentru a arbitra în prima ligă! Vicierile grave de rezultat ar fi trebuit să dispară odată cu introducerea sistemului de video-arbitraj. Meciul Rapid – CFR Cluj e primul care ne contrazice.
Crăciunescu: „Penalty-uri acordate greșit”. Porumboiu: „Penalty-uri acordate corect”. Avram: „Unul corect, altul greșit”
Trei foști arbitri FIFA au tot atâtea păreri diferite. Ion Crăciunescu (la Digi Sport 1) a spus că ambele penalty-uri au fost acordate greșit Rapidului, dar și că portarul lui CFR Cluj, Scuffet, trebuia eliminat în prima repriză. Adrian Porumboiu (la Orange Sport) e de părere că, dimpotrivă, ambele penalty-uri au fost acordate corect. La mijloc se situează Marius Avram, care a declarat pentru Prosport că primul penalty a fost acordat corect, dar la al doilea a fost o greșeală majoră.
Ion Crăciunescu (72 de ani): „La primul penalty, există într-adevăr o împingere între Luckassen și jucătorul în alb (Yuri – n. red.). Se duce direct în el și-l împinge. Sancțiunea se dă împotriva primului jucător care comite greșeala. Primul este jucătorul în vișiniu (Luckassen – n. red.), care se duce cu brațele în spatele adversarului! Sancțiunea lui Scuffet, după părerea mea… mi se pare o intrare brutală asupra unui adversar fără să joace mingea. Poate să fie și cartonaș roșu. Cât despre duelul dintre Burcă și Dugandzici… n-aș fi dat penalty niciodată pentru așa ceva! Sunt doi jucători într-un contact, dar nu mi se par niște lucruri evidente. La penalty trebuie să fie lucruri clare. Nu dădeam niciodată!”
Adrian Porumboiu (72 de ani): „La primul penalty, e fault fără niciun dubiu. E penalty. Cei care invocă un fault al lui Luckassen la Yuri trebuie să aibă în vedere un lucru: dacă-l faulta înainte Luckassen, Yuri nu mai reușea să facă «foarfeca». Eu zic că oamenii din camera VAR au văzut ce trebuiau să vadă. Al doilea penalty, după părerea mea, este penalty. E o ținere reciprocă, dar în partea finală de ce a căzut atacantul rapidist? A avut vreo cădere de calciu? Burcă a folosit o forță disproporționată. În camera VAR era un arbitru cu experiență, care nu putea să nu-i spună centralului «Vino şi uită-te la monitor!»”.
Marius Avram (43 de ani): „Faza de la primul penalty a fost judecată bine, dar la faza din minutul 68 s-a dictat penalty în mod greșit. Dugandzici se ține reciproc cu Burcă, după care se aruncă la pământ. Nu este împins sau ținut astfel încât sa se justifice o lovitură de la 11 metri. Nu înțeleg de ce nu a fost chemat Cătălin Popa să revadă faza, deoarece este o greșeală evidentă. Decizia corectă ar fi fost să lase jocul să continue”.
Dragomir: „I-a executat”
Dumitru Dragomir (76 de ani), fost președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF): „I-a executat. Eu mă iau după ce am văzut eu. Nu a fost nici unul, nici celălalt. La primul a fost fault în atac. Luckassen face fault, se urcă pe el, îi dă un brânci. E fault clar. La celălalt, premergător, a fost tot fault în atac, Dugandzici îl trage mai tare de tricou pe Burcă decât invers. Dar au dreptul să greșească și arbitrii, că sunt oameni. E presiune pe Giulești, galeria te scuipă, aruncă cu semințe, te influențează puțin ca arbitru”.
Va avea efect Schengen.
Cel mai tare e borfash’Miticã. Auzi tu : „E presiune pe Giulești, galeria… aruncă cu semințe ! LOL