Primul fruntaș PSD care pronunță cuvântul-cheie: AUSTERITATE. Vine CRIZA!

0
8893

Războiul pe bani dintre Guvern și primării atinge cota de explozie. Reducerea bugetelor locale, din cauza unor decizii fiscale luate la centru, a solidarizat primarii, indiferent de apartenența lor politică.

Așa au apărut „în aceeași poză” Emil Boc (PNL), Gabriela Firea (PSD), Gheorghe Falcă (PNL) și Robert Negoiță (PSD).

Astăzi, în ziua a doua a crizei, primarii au fost păcăliți de Guvern, care – prin Darius Vâlcov și Eugen Orlando Teodorovici – le promisese cu o zi în urmă că până miercuri, la ora 12.00, vor primi un răspuns. Ora 12.00 a sosit, Guvernul n-a anunțat nimic, așa că primarii s-au deplasat la Palatul Victoria, pentru a solicita o discuție cu premierul Viorica Dăncilă.

Pentru prima oară în ultimii doi ani, de când guvernează coaliția PSD-ALDE, un fruntaș PSD pronunță cuvântul de care fug politicienii populiști: austeritate. De obicei, austeritatea vine la pachet cu criza.

Gabriela Firea (primarul Capitalei): „Anul trecut, Guvernul ne-a tăiat din bani. Ne-a promis că-i vom recupera în acest an. Nu numai că nu-i recuperăm, dar ni se taie și mai mult. Din păcate, suntem nevoiți să suportăm austeritate”.

Emil Boc (primarul Clujului): „Din nefericire, a fost o revoluţie în cel mai rău sens al cuvântului pentru administraţiile locale, în general, dar pentru municipalitatea clujeană, în special. În urma acestei aşa-zise revoluţii fiscale, oraşul nostru a pierdut 28 de milioane de euro. În 2017, acei bani 28 de milioane de euro, care reprezentau cotele părţi din impozitul pe venit la nivelul municipiului Cluj-Napoca în anul 2018, nu mai sunt alocaţi bugetului local, ci sunt rămase la nivelul bugetului naţional”.
Robert Negoiță (primarul Sectorului 3): „Noi cerem o treime din buget, atât suntem de decenți. Adică este puțin. 70% din serviciile publice sunt asigurate de administrația publică locală. Și noi la ora asta trăim din mai puțin de 20%, suntem profund subfinanțați. S-au angajat că până azi la 12.00 ne vor transmite punctul de vedere. Este trecut de 12.00. În continuare așteptăm. Dar mergem până la Guvern, fiindcă suntem foarte dornici să aflăm și punctul de vedere al doamnei Viorica Dăncilă”.
Gheorghe Falcă (primarul Aradului): „Este regretabil că un Guvern care-și asumă că până la ora 12.00 va transmite un răspuns nu se ține de cuvânt”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here