sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăNewsProvocare pentru Nicușor Dan: un inginer, fost jurnalist, a inițiat o petiție...

Provocare pentru Nicușor Dan: un inginer, fost jurnalist, a inițiat o petiție pentru lărgirea Bd. Iuliu Maniu, unul dintre cele mai aglomerate din București

-

Matematicianul Nicușor Dan găsește, în prima sa zi ca primar general al Bucureștiului, nu doar o administrație incompetentă și politizată, plină de atârnători și pile ale clanului Firea-Pandele, dar și un oraș sufocat de problemele strânse în zeci de ani. Bucureștiul este un butoi de pulbere, iar oamenii au așteptări gigantice de la un om care le-a promis că vor trăi civilizat.

Prima provocare a noului primar – un activist care a câștigat dovedind că știe exact care sunt problemele și ce trebuie făcut ca să le rezolve – a venit în dimineața zilei de 28 septembrie, imediat după alegeri.

Radu Victor Dumitrescu, fost jurnalist la „Evenimentul zilei”, acum inginer specializat în protecția muncii și situații de urgență, a inițiat o petiție pe portalul Declic.ro, pentru a solicita autorităților locale lărgirea Bulevardului Iuliu Maniu. Artera pe unde se intră în București dinspre Autostrada A1, dar și din numeroase localități unde s-au mutat mulți membri ai clasei de mijloc, este una dintre cele mai aglomerate din Capitală.

Marile bulevarde sunt administrate de Primăria Capitalei, în timp ce de străzile laterale, de cartier, se ocupă primăriile de sector.

- Advertisement -

„Știu exact despre ce este vorba, iar soluția ar costa de 20 mai puțin decât noul pasaj de la Ciurel, care acum nu duce nicăieri“

„Am locuit și în Drumul Taberei și in Militari, iar acum stau în Domnești, iar pentru a putea ajunge în București merg fie pe Prelungirea Ghencea, fie pe Iuliu Maniu“, își explică demersul Radu Dumitrescu, care este simpatizant USR-PLUS.

„Știu exact despre ce este vorba, iar soluția ar costa de 20 mai puțin decât noul pasaj de la Ciurel, care acum nu duce nicăieri…“, spune acesta.

Inginerul afirmă că soluția “luați metroul”, pentru cei intrați în București dinspre Pitești, nu e fezabilă: „Nu există parcări la stațiile terminale (Preciziei – M3, respectiv Râul Doamnei – M5), iar unii chiar au nevoie de mașina pentru a se deplasa la diferiți clienți, așa cum este cazul meu“.

- Advertisement -

La întrebarea de ce s-ar agita Primăria București să lărgească Bulevardul Iuliu Maniu pentru niște oameni din localități limitrofe care lucrează în Capitală, Radu Dumitrescu răspunde: “Este vorba în primul rând de București. Sunt multe ansambluri noi de locuințe pe Iuliu Maniu, inclusiv în zona Turbomecanica, centre comerciale la care accesul e dificil și, nu în ultimul rând, e a doua poartă de intrare în Capitală, după DN1. Acolo de ce au lărgit și au făcut pasaje? Pentru cei din Snagov, Otopeni, Corbeanca? Apoi, nu trebuie să uităm poluarea, care vine la pachet cu un trafic supraaglomerat! Iar soluția propusă de mine este o alternativă mult mai ieftină și mai facilă la șoseaua aceea de străpungere între A1 și Pasajul Ciurel“.

Campania este inițiată AICI.

Petiția inițiată de inginerul Radu Dumitrescu și adresată noilor primari Nicușor Dan (București) și Ciprian Ciucu (Sectorul 6)

„Către: Primăria Capitalei, Primăria Sector 6, CNAIR

Lărgire și modernizare Bulevard Iuliu Maniu

Dorim lărgirea la 3 benzi pe sens a bulevardului Iuliu Maniu, pe porțiunea cuprinsă între intrarea dinspre A1și strada Valea Cascadelor. Practic, lărgirea ar trebui să înceapă încă de pe A1, prin transformarea benzii de avarie în o a treia bandă de circulație din zona Hornbach/Kika (zonă unde ar urma să se încheie autostrada în varianta propusă) până la intrarea efectivă în București. Oricum, în acea porțiune există limitări de viteză la 80, apoi 60 Km/h, așa că nu se mai poate vorbi de autostradă în adevăratul sens al cuvântului. În paralel, se vor folosi ca și benzi de întoarcere și de acces pe celălalt sens al bulevardului Iuliu Maniu, inclusiv pentru mijloacele de transport STB cele două drumuri (unul este parțial ocupat acum, se pare ilegal, de niște firme de transport) care mărginesc pasajul pe ambele părți. Cele două drumuri vor face joncțiunea sub pod, în paralel cu calea ferată de centură. Mai mult, pentru accesul dinspre strada Preciziei spre acest drum de întoarcere se va putea realiza o bretea de acces prin spatele CESTRIN, pe traseul unei căi ferate în prezent dezafectate.

Revenind la bulevardul Iuliu Maniu, acesta va putea fi lărgit la 3 benzi întrucât există spațiul necesar, fără a fi necesară tăierea copacilor din zonă (aceștia au fost plantați la peste 2,5 m de actuala parte carosabilă). Oricum, în acest moment, o treime din spațiul necesar lărgirii este ocupat de acele pavele inutile puse de Primăria Sector 6, ca un fel de extensii ale bordurilor existente. Practic, ar fi doar de relocat spre marginea din dreapta stâlpii de troleibuz și, parțial, parcările auto în spic realizate spre capătul dinspre Valea Cascadelor. Iar la intersecția cu această arteră ar fi de dorit un sens giratoriu (există un spațiu generos în zonă), cu benzi dedicate (care nu trec prin giratoriu, fiind separate prin borduri) atât pentru sensul de mers dinspre centru spre A1, cât și pentru virajele la dreapta înspre și dinspre Valea Cascadelor.

De ce este important?

 Prin expansiunea orașului spre partea de vest și construirea a numeroase ansambluri de locuințe și centre comerciale în zonă, dar și din cauza unui trafic crescut dinspre A1 (navetiști, locuitori din zona metropolitană a Capitalei care lucrează în București), porțiunea din bulevardul Iuliu Maniu cuprinsă între A1 și strada Valea Cascadelor a devenit subdimensionată, cele două benzi de circulație pe sens (care există de peste 4 decenii!) nemaifăcând față nevoilor actuale de trafic. Practic, această porțiune de bulevard este sufocată de mașini, lucru accentuat la orele de vârf (dimineața pe sensul spre centru și după-amiaza, cu un plus pentru ziua de vineri, pe sensul spre A1). Un simplu studiu făcut de grupul de inițiativă Descongestionăm Bucureștiul a arătat că porțiunea cuprinsă între A1 și Valea Cascadelor a fost parcursă într-un timp dublu față de cea dintre Valea Cascadelor și bulevardul Geniului (unde există 3 sau chiar 4 benzi pe sens!), deși distanța parcursă pe al doilea tronson a fost dublă. Adică, o viteză de deplasare de 4 ori mai mică pe porțiunea pe care solicităm lărgirea de la două la trei benzi de circulație pe sens. Iar desele blocaje din trafic pe această porțiune de bulevard, care înseamnă un consum mult mai mare de carburant, vin la pachet cu creșterea exponențială a poluării în zonă“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -