„Poporul român îl mituieşte şi pe Dumnezeu”. Este acest mesaj de pe whatsapp oglinda României?

0
15548

Discutăm adesea de marea corupţie, de mită pentru politicieni, de oameni ca Dragnea şi Tăriceanu, de cazuri de mare corupţie ca TelDrum sau Microsoft, dar ele sunt doar vârful aisbergului. Nimic din ce ne înfurie la vârful politicii sau în subteranele ei nu e picat din cer, ci este, vorba lui Ion Iliescu pe vremuri, emanaţia societăţii.

Spitalul, şcoala, primăria, poliţia şi orice altă instituţie publică sunt locuri în care, dacă fenomenul micii corupţii nu ar exista, nici marea corupţie n-ar avea de unde să-şi tragă seva. Căci nimic nu e întâmplător. Iar exemple, din păcate, sunt la tot pasul. Inclusiv dintre cele mai „nevinovate” să spunem (căci vorbeşte de banii pentru Mărţişor sau Ziua Femeii), cum ar fi cazul de mai jos semnalat de psihologul Gigi Ghinea.

  • Imaginea asta, la care m-am uitat minute în șir cu tristete, vorbește despre noi și despre viitorul copiilor care s-au născut în familii de români înțepenite în mentalitatea de slugi cu stăpâni. Şpaga, mita stau la baza corupției generalizate la toate nivelurile societății.
  • Poporul român, în proporție de 70-80%, îl mituiește în genunchi și pe Dumnezeu cu bani ca să obţină mântuirea prin iertarea tuturor păcatelor. Banul e singura religie în care crede sluga pentru că banul, crede el, rezolva totul și-l scutește pe sclav de orice efort de gândire.
  • Dacă îi dăm o şpagă “doamnei învățătoare”, copilul nostru va avea aceeaşi soartă. Poate va fi protejat de “doamna” și va învața și el să se descurce ca o slugă mituind și dand spagă în viața. Sluga știe că dând şpagă când și unde trebuie poate ajunge mai sus în ierarhia societății, iar astfel va ajunge să primească el, la rândul lui, şpaga. “O mâna spală pe alta”.
  • Până când “spaga” și “mita” vor rezolva toate problemele noastre, corupția la toate nivelurile societății ne va încurca toate socotelile.
  • Am găsit imaginea alăturată la Elena Cristina Cojocaru.
    Ce-mi place mult la textul din ea este faptul ca printre “doamnele care ar trebui sa primească ploconul” se afla și doamna de religie.
    Nu-i așa că-i bine și frumos în țara asta?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here