vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsPătrunderea chinezilor pe piața telecomunicațiilor din România, cu susținerea lui Iohannis și...

Pătrunderea chinezilor pe piața telecomunicațiilor din România, cu susținerea lui Iohannis și a PSD, îi alertează pe americani. „Lenovo, acest cal troian, ar putea face ravagii în rețeaua românească”

-

România a făcut o mutare inexplicabilă și extrem de surprinzătoare atunci când a aprobat participarea companiei chinezești Lenovo la rețeaua 5G, greșeală care s-ar putea să coste foarte scump acest aliat-cheie al Americii în Europa, relevă o analiză publicată de think-tank-ul conservator The Heritage Foundation. Autorul comentariului, Daniel Kochis, și-a intitulat textul „Poarta din spate a Chinei în România” și semnalează imensa gafă făcută de regimul de la București schimbându-și politica față de teribilul pericol chinez.

Ziaristii.com a scris de mai multe ori, în acest an, despre deciziile lui Iohannis și Ciolacu de a-i băga pe chinezi în rețeaua de telecomunicații a României, încălcând astfel grav atât acordurile cu americanii, cât și securitatea țării. Companiile chinezești sunt ținute la distanță de acest domeniu-cheie al telecomunicațiilor pentru că există un pericol uriaș să fie folosite pentru spionaj de către regimul comunist care consideră Occidentul inamic.

Cu toate acestea, CSAT a aprobat intrarea Lenovo pe piața românească, iar Administrația Prezidențială a răspuns presei, în bătaie de joc, că firma aprobată provine din Hong Kong, nu din China și deci, prin urmare, e sigură și nu e supusă interdicțiilor.

Acum, analiza think-tank-ului american The Heritage Foundation face aceleași observații ca și presa românească și, mai mult decât atât, spune că ar trebui ca statul american, conducerea Congresului, să intervină și să tragă de mânecă pe președintele Iohannis și oamenii săi din PSD-PNL.

- Advertisement -

România a comis o „subestimare fundamentală a riscurilor asociate accesului Lenovo”, scrie autorul Daniel Kochis. Acesta subliniază că s-a încălcat acordul româno-american din 2019, că autorizația s-a dat de către Ciolacu după acordul CSAT (adică al lui Iohannis) și că explicațiile oferite sunt total deplasate.

Hong Kong este acum sub controlul total al regimului comunist. Mai mult decât atât, Lenovo nu are decât sediul financiar în Hong Kong, unde este înregistrată, în realitate toată munca făcându-se la Beijing, în inima dictaturii comuniste, care tratează lumea democratică drept cel mai mare dușman.

Mai jos, textul publicat de think-tank-ul american.

- Advertisement -

„Dacă o companie chineză are acces la date, puteți fi siguri că și Guvernul chinez are. Acesta este unul dintre motivele pentru care CIA (în SUA) și MI6 (în Marea Britanie) ar fi interzis utilizarea echipamentelor Lenovo. În 2008, pușcașii marini staționați în Irak au încetat să mai folosească tehnologie Lenovo după ce au descoperit că datele erau transmise înapoi în China”

„Poarta din spate a Chinei în România

Concluzii cheie

* România a aprobat recent participarea companiei Lenovo, deținută de chinezi, la rețeaua sa 5G.

* Deși Lenovo este înregistrată oficial în Hong Kong, biroul său de acolo servește doar ca sediu financiar. Adevărata muncă se desfășoară la Beijing.

* România a deschis ușa unui cal troian care va submina eforturile sale, de altfel exemplare, de a-și securiza rețelele de telecomunicații.

În trecut, România, un aliat-cheie al Statelor Unite în Europa de Est, a fost clarvăzătoare în ceea ce privește provocările de securitate care ar rezulta în cazul în care Republica Populară Chineză (RPC) s-ar infiltra în rețelele sale de telecomunicații. De aceea, este atât de surprinzător faptul că România a aprobat recent participarea companiei Lenovo, deținută de chinezi, la rețeaua sa 5G. Provenind dintr-o subestimare fundamentală a riscurilor asociate accesului Lenovo, acest cal troian ar putea face ravagii în rețeaua românească dacă Bucureștiul îl va aduce între zidurile sale digitale.

Din fericire, încă mai este timp să acționați. Factorii de decizie politică din Congres trebuie să lucreze de urgență pentru a-i informa pe prietenii noștri români că decizia de a permite Lenovo să participe la rețeaua 5G a națiunii va anula promisiunile pe care le-a făcut atunci când a semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) 5G cu Statele Unite în 2019. În acest caz, Washingtonul trebuie să insiste ca România să-și retragă aprobarea pentru operațiunile Lenovo.

Acel acord din 2019 a declarat că ambele națiuni «caută să evite riscurile de securitate care însoțesc investițiile chinezești în rețelele de telecomunicații 5G». De asemenea, a stârnit o reacție puternică din partea marii companii chineze de telecomunicații Huawei, care a proclamat cu voce tare că astfel de acorduri «se bazează pe mai multe încălcări ale legislației UE».

A fost un non-sens, desigur, dar reflectă cât de departe va merge China pentru a avea acces la rețelele actuale și viitoare ale Europei. În ciuda acestor fanfaronade din partea Beijingului, în iunie 2021, Parlamentul României a adoptat – și președintele Klaus Iohannis a semnat – un proiect de lege care aproape că interzicea companiilor chineze să participe la construirea rețelei 5G a țării, din cauza riscurilor de securitate asociate cu participarea lor.

Mai exact, legea susține că societățile care iau parte la construcția 5G trebuie «să nu fie sub controlul unui guvern străin care nu are un sistem juridic independent; să aibă o structură transparentă a acționariatului; să nu aibă un istoric de comportament corporativ lipsit de etică» și «să fie supuse unui sistem juridic care aplică practici corporative transparente». În plus, această lege nu se aplică doar la 5G, ci a fost «extinsă pentru a acoperi toate tehnologiile, echipamentele și software-ul utilizate în sistemele IT și de comunicații de importanță națională».

Și totuși, luna trecută, premierul român Marcel Ciolacu a semnat autorizația pentru ca Lenovo Global Technology HK Limited și Lenovo PC HK Limited să participe la rețeaua 5G a României. Decizia lui Ciolacu a fost probabil influențată de faptul că, în luna iulie, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) – entitatea responsabilă cu emiterea de recomandări despre anumite companii către prim-ministru – nu a găsit «elemente de natură să genereze riscuri, amenințări și vulnerabilități la adresa securității naționale și apărării țării».

Raționamentul din spatele recomandării este că entitățile sunt deținute de Lenovo Group Limited, «care funcționează ca o societate cu răspundere limitată organizată în conformitate cu legile din Hong Kong». După cum a explicat CSAT în continuare, acesta consideră că «sistemul juridic al Regiunii Administrative Speciale Hong Kong se bazează pe statul de drept și pe independența sistemului judiciar, în conformitate cu principiul „o țară, două sisteme”».

Acest lucru este extrem de deplasat. Hong Kong-ul din 2023 nu este Hong Kong-ul din 1983 sau chiar din 2013. Beijingul și-a întărit controlul asupra regiunii speciale în ultimii ani, inclusiv prin punerea în aplicare a Legii privind securitatea națională a Hong Kong-ului în 2020, ceea ce face o gaură completă în argumentul CSAT.

Astăzi, adevărul este că «statul de drept în regiune este în scădere, libera circulație a informațiilor este amenințată, iar un număr semnificativ de tineri bine educați au emigrat». În octombrie anul trecut, Xi Jinping s-a lăudat chiar că China a obținut un control complet asupra Hong Kong-ului.

Mai mult, deși Lenovo este înregistrată oficial în Hong Kong, biroul său de acolo servește doar ca sediu financiar. Adevărata muncă se face la Beijing, unde Lenovo a fost fondată și își menține sediul operațional. De asemenea, centrele de producție și furnizorii Lenovo sunt localizate în proporție covârșitoare în China continentală. În special, sediul său central pentru afaceri și programe 5G se află în Chongqing – nu în Hong Kong.

Companiile chineze sunt obligate prin lege să «sprijine, să asiste și să coopereze cu eforturile naționale de informații». Aceasta înseamnă că, dacă o companie chineză are acces la date, puteți fi siguri că și guvernul chinez are. Acesta este unul dintre motivele pentru care agențiile de informații occidentale, precum CIA (în SUA) și MI6 (în Marea Britanie), ar fi interzis utilizarea echipamentelor Lenovo timp de aproape două decenii. Armata americană este, de asemenea, conștientă de linia Lenovo către Beijing: «În 2008, pușcașii marini staționați în Irak au încetat să mai folosească tehnologie Lenovo după ce au descoperit că datele erau transmise înapoi în China». De atunci, armata americană a înlocuit, de asemenea, în mai multe rânduri, echipamentele Lenovo.

În ciuda acestei conștientizări crescânde, SUA rămâne semnificativ expusă, entitățile guvernamentale la nivel federal, statal și local continuând să cheltuiască milioane de dolari din banii contribuabililor pe produse Lenovo. În timp ce acest lucru trebuie cu siguranță să înceteze – în parte pentru că îngreunează conversațiile cu aliații noștri –, acest lucru nu ar trebui să împiedice Congresul să confrunte România cu privire la decizia sa recentă.

Permițând Lenovo să participe la rețeaua sa 5G, România a deschis ușa unui cal troian care va submina eforturile sale, altfel exemplare, de a-și securiza rețelele de telecomunicații. Mesajul factorilor de decizie politică din SUA ar trebui să fie cât se poate de clar: «Învățați din greșelile noastre și retrageți aprobarea acordată Lenovo!»”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -