Un caz fără precedent a avut loc joi, în Parlamentul European, unde descărcarea de gestiune a Consiliului European și a Consiliului de Miniștri pe anul 2022 au fost refuzate cu mesajul că se așteaptă întâi ca liderii UE să trimită Ucrainei mai multe sisteme antiaeriene Patriot. Este, după cum notează Politico.eu, o atitudine cam teatrală, dar sugestivă pentru frustrarea care crește față de lipsa de energie cu care aliații Ucrainei trimit ajutorul promis.
Expertul militar Julian Ropcke, de la publicația germană „Bild”, anunță: „Ucraina a terminat proiectilele pentru sistemele antiaeriene Patriot și Iris-T. De asemenea, și celelalte stocuri pentru apărarea antiaeriană sunt epuizate ori distruse. Asta, în timp ce noi avem sute de sisteme și mii de proiectile în depozitele noastre. Fără cuvinte. Doar furie!“.
As I said weeks ago (and almost no one believed me): Ukraine ran out of Patriot and Iris-T missiles. Also, most other stocks of air defense means are depleted or destroyed.
This, while we have hundreds of systems and thousands of missiles in our depots. No words. Just anger. pic.twitter.com/KyzteWpq1j— Julian Röpcke🇺🇦 (@JulianRoepcke) April 11, 2024
Comentariul a fost făcut după ce, în ultima noapte, Rusia a atacat din nou Ucraina cu un total de 42 de rachete și 40 de drone Shahed. Țintele au fost exclusiv civile. S-a vizat infrastructura energetică destinată populației și facilitățile acesteia.
În dimineața de după atac, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Twitter: „Ne trebuie sisteme antiaeriene și asistență pentru apărare, nu închiderea ochilor și lungi discuții”.
Pentru a forța mâna liderilor Uniunii Europene să se pună odată în mișcare, la inițiativa fostului premier belgian liberal Guy Verhofstadt – acum europarlamentar –, Parlamentul Europei a adoptat, cu 515 voturi contra 62, moțiunea prin care se refuză descărcarea de gestiune a Consiliului UE. „Sunt 100 de sisteme Patriot în Europa, Ucraina cere 7 dintre ele să-și apere orașele, și noi nu suntem capabili să le livrăm!“, a spus Verhofstadt în plenul Parlamentului.
Belgianul, vizibil furios, s-a declarat „sătul de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, în timp ce Rusia continuă să bombardeze spitale, instalații energetice și orașe.
Verhofstadt a precizat că, deși UE spune că ușa sa este deschisă pentru ca Ucraina să se alăture în cele din urmă acestei organizații, „nici măcar nu este capabilă, într-o astfel de situație de urgență, să decidă să trimită un număr de sisteme antirachetă”.
BREAKING — Parliament refuses discharge of the Council budget until European Council decided to support Ukraine with additional Patriot anti-missile systems ! pic.twitter.com/zDvA4xyUct
— Guy Verhofstadt (@guyverhofstadt) April 11, 2024
Totuși, specialiștii spun că efectele acestui demers sunt limitate, pentru că Parlamentul European este în conflict deschis, de mulți ani, cu Consiliul European. Acesta din urmă refuză să se implice în auditurile făcute de Parlament, iar Parlamentul European nu a semnat descărcarea de gestiune pentru Consiliu în niciun an începând cu 2009! Eurodepustatul irlandez Luke Ming Flanagan, autorul principal al raportului, spune că, de altfel, Consiliului European nici măcar nu i-a păsat de votul din Parlamentul European.