Aflat în mare dificultate financiară, Guvernul României a conceput un nou instrument de a strânge bani de la populație. Acum a pus ochii şi pe banii minorilor. Fără să fie întrebați, 4,17 milioane de copii s-au trezit că au conturi deschise!
Prin această operațiune perversă şi cinică, Guvernul încearcă să atragă cel puțin câte 100 de lei pe lună, 1.200 de lei pe an, de la cât mai mulți copii. Sigur, decizia e la părinți, de aceea Guvernul li se adresează lor, prin campania de propagandă declanşată deja. Copiii sunt folosiți dar ca instrument emoțional: gândiți-vă la copiii voştri, economisiți pentru viitorul lor!
Practic, Guvernul vă cere alocația înapoi, amăgindu-vă cu o primă când copilul ajunge la majorat! Dar nici dobânda de 3% (mult sub nivelul actual al inflației), nici prima de 600 de lei (pentru cel puțin 1.200 de lei depuşi pe an) nu vor acoperi devalorizarea leului pe un interval de timp atât de lung. De exemplu, pentru un copil de un an, banii îi vei primi înapoi după 17 ani!
În prezent, alocația generală a unui copil este de 84 de lei, deci mai puțin decât suta de lei pe care v-o cere Guvernul prin Programul „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”. Există şi categorii cu alocație mai mare (200 de lei – minorii sub doi ani, la fel şi copiii cu handicap având vârsta de 3-18 ani), dar cei mai mulți minori au alocație lunară de 84 de lei.
Când spun că au demarat acest program pentru că s-au gândit la binele copiilor, reprezentanții Guvernului mint! Dacă se gândeau la copii, măreau alocația consistent, pentru că minorii au nevoie de bani acum, nu peste 10 – 12 – 17 ani!
Programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” este pervers şi din altă perspectivă. Guvernul actual se împrumută suplimentar de la populație, iar viitoarele guverne vor trebui să achite datoria!
4,17 milioane de conturi
Începând cu 1 ianuarie 2019, Guvernul a deschis conturi de economii pentru fiecare minor din România, în care părinţii pot depune bani „pentru a beneficia de primă de la stat şi de o dobândă anuală de 3%”. Este vorba despre circa 4,17 milioane de conturi deschise la Trezorerie, în numele tuturor copiilor din România.
Pe 1 decembrie 2018, Guvernul a aprobat Programul „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”. Pentru a depune bani în aceste conturi, nu este nevoie de nicio cerere. E necesară doar efectuarea unei plăţi prin virament bancar, mandat poştal sau o depunere în numerar.
Pe numele copiilor s-a deschis la Trezoreria Statului, Sector 1 Bucureşti, contul special de economisire „Contul individual de economii Junior Centenar”, codificat cu codul numeric personal al copiilor beneficiari, indiferent de domiciliul acestora, pe baza informaţiilor furnizate de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare.
În acest cont, reprezentanţii legali ai copiilor sau alte persoane, inclusiv adoptatorii, pot efectua plăţi prin virament bancar şi/sau prin mandat poştal.
„Familiile cu copii au nevoi urgente, nu pot economisi”
Marian Preda, preşedintele Senatului Universităţii Bucureşti, avertizează:
- „Există câteva probleme majore. În primul rând, copiilor nu li se dă nimic direct, este o chestiune viitoare şi la nivel de posibilitate. Dacă voiau să ajute copii, era foarte simplu: să crească alocaţia. Era un impact direct şi imediat”.
- „Prin această posibilitate, aplicată, înseamnă că li se dă, din noi, celor de la vârf. Aşa cum se întâmplă şi cu pensiile, care se măresc procentual. Exact aşa şi aici, celor care au venituri mari li se dă posibilitatea să depună aceşti bani şi cei care nu au, nu au de unde şi în niciun caz nu vor depune”.
- „În altă ordine de idei, familiile cu copii sunt cele mai defavorizate din România. Nu numai că nu pot depune pentru toţi, dar au cheltuieli urgente imediate. Banii disponibili nu prea există, posibilitatea de economisire este infimă. Aceste familii sunt centrate pe nevoi imediate, nu pot bune bani deoparte”.
- „Programul nu va avea aproape niciun impact pozitiv. Când este vorba de copii şi de tineri, totul este cu sferturi de măsură, dacă este. De fapt, nu ne interesează investiţia în viitor, şi ne minunăm că scade populaţia şi pleacă în străinătate. Dar cei de la Guvern nu fac evaluări înainte de a demara tot felul de măsuri de-astea”.