După cum vedeți din această poză, costul la care se împrumută statul român nu scade, ci de ceva timp a rămas „agățat” pe la 7% (rata anuală de dobândă).
Dar nu e tot! Știți ce zice guvernarea Ciucă-Ciolacu în Planul fiscal pe 7 ani prezentat la Bruxelles? Că și peste 7 ani statul tot la 7% dobândă se va împrumuta!
Da, îndrăznește să crezi!
Dar nu e tot! Drept urmare, cheltuielile cu dobânzile (adică, serviciul datoriei) se vor ridica de la 2% din PIB în prezent la 3,5% din PIB în anul 2030!
Ce înseamnă asta? Că fie și doar cheltuiala cu dobânzile va depăși deficitul bugetar maxim admis prin angajamentul internațional al României (de 3%). Deci? Deci, înseamnă că statul va trebui să taie masiv cheltuielile și/sau să crească masiv impozitele pentru a avea un surplus bugetar dincolo de serviciul datoriei.
Mai exact? Mai exact, statul, care va trebui să cheltuiască mai mult decât în prezent cu armata, cu pensiile (după 2030 iese la pensie generația decrețeilor), statul care are în prezent deficite și la sistemul de pensii, și la îngrijirea sănătății, va trebui să nu mai aibă deficite.
Să vă spun pe șleau: urmează amputarea socială.
Pakistan scrie pe noi!
Există o singură alternativă – aceea de…
- a trimite la plimbare nulitățile care conduc țara;
- a lista pe bursă companiile de stat;
- a smulge din rădăcini oligarhia din ministere care patronează jaful;
- a elibera comerciantul și antreprenorul de povara birocratică și de taxele aberante care astăzi îl împing să facă evaziune;
- a urca România în clasamentul libertății economice;
- a impune meritocrația în toate sistemele publice.
Fără asta, Pakistan.
E suficienta prima cerinta: „a trimite la plimbare nulitățile care conduc țara”. Restul decurge de aici.
Problema e cum o sa faci asta din moment ce nulitatile ce conduc tara sunt acolo fiindca sunt votate de nulitatile care voteaza. Elita e intotdeauna minoritara iar prostimea majoritara. Majoritatea decide iar majoritatea e prostimea. Vedeti vreo iesire de aici?
Tare mi-ar place ca inteligentii astia care stiu ei care e treaba sa vina si cu o solutie. Dar nu ceva de tip „sa investim in educatie”. Cine „sa investim” Tu? Hotii care guverneaza au interesul ca prostimea sa ramina prostime si nu vor investi in educatie.
@Vlaicu: Nu „să investim” ci „vom investi”, „vom face”, „vom drege”. La viitor si la impersonal. Niciodată „am făcut”, „am dres”.
Să-i mănânce!
S-a umplut paharul
S-a umplut paharul, da prea mult pe-afara,
Se alege praful de sarmana tara!
Au furat-o hotii, de atata vreme,
Cu complicitatea celor din sisteme.
Au si violat-o la ore de seara,
De-aia guvernantii si-au atras ocara.
Cand sunt stransi cu usa, n-am vazut niciunul
Sa spuna cinstit, ca el a dat tunul.
Fac toti pe novicii, se disculpa-n cor,
Si schimba si legi in favoarea lor.
S-a umplut paharul, da prea mult pe-afara,
Se alege praful de sarmana tara!
Capete sa cada! Recturi trase-n teapa!
Poate numai astfel… tara se indreapta!
Degeaba ne plangem, degeaba jelim
Tot saraci ramanem… pana nu-i starpim!
@Mutulică: Excepțional. Felicitări.
👏👏👏
Excelenta poezie! „S-a umplut paharul”, ar trebui sa devina Un imn al UNEI miscari de recuperare si de vindecare a Romaniei.
Mutulica, AR TREBUI SA RENUNTI LA PSEUDONIM. Din tot ce ai publicat aici, esti un poet de mare talent si numele ar trebui sa-ti devina cunoscut!
Multumesc, dar e prea mult! Mai bine anonim cu doi, trei amici, decat cunoscut… cu o duzina de critici! Si apoi, la varsta mea…
De ce?!
De ce ma simt ca un natang si lacrimi n-am ca sa mai plang?
De ce nimic nu ma mai doare, cand totu-n jur e numai jale?
De ce mi-e sufletul pustiu, de parca nici nu mai sunt viu?
Sunt intrebari ce mi le pun cu fiecare zi ce-adun
Si cat as vrea sa le patrund in ele tot mai mult m-afund.
Si mi-am dat seama c-am fost prost pentru ca totu-i fara rost
Si tot ce-aduni ca un avar, facandu-ti viata un calvar,
Pana la urma… e-n zadar!!!
Mutulica, tristetea si resemnarea ta ma intristeaza profund. Sper sa le depasesti si constiinta ca Dumnezeu te-a facut sa fii asa cum esti sa-ti dea puterea de a birui tot ce te nemultumeste.
Mai mult ma sperie confirmarea unei concluzii la care deja ajunsesem. Cat de mult s-a deformat acest popor, daca unui om valoros este nevoit sa-si ascunda valoarea, de teama sa nu fie atacat de invidie, rautate, prostie!
Sa ne mai miram ca reusesc sa ajunga in frunte asemenea indivizi? Ca tara e coplesita de „doctori” in prostie, rautate, minciuna, viclenie?
Fac foarte mult sens solutiile enumerate dar (cu excepti uneia: listarea la bursa a firmelor de stat) toate celelalte sunt imposiblil de pus in prctică.
Cuvântul cheie, care se opune acestor idei este: MAFIA.
– … nulitățile care conduc țara;
– …oligarhia din ministere…
– …povara birocratică și de taxele aberante…
– …România în clasamentul libertății economice;
– …meritocrația în toate sistemele publice.
Cu justiția în mâna lor, cu majoritatea parlamentară care nu cred ca se va schimba, nu văd se se înfăptuiască prea curnd ceva din cele enumerte.
PS
Ceea ce mă sperie si mai tare (mă rog, cât de „mai speriat” pot fi) este că nici prin alte prti (țări) nu se stă pe roze!
O zi bună, dragilor.
ca gresesti, in 2030 Pakistanul va fi deasupra noastra.
Vom fi colonia Somalia.
👏👏👏👍
Excelent finalul articolului!
Excelente comentarii! Poezia lui Mutulica, „S-a umplut paharul”, ar trebui sa devina IMN. Un imn al miscarii de recuperare si de vindecare a Romaniei.(O miscaree care, dupa cum se vede si aici, dar si in intreg continutul site-ului ZIARISTII, se manifesta, dar inca nu organiat!)
Iar obiectivele din finalul articolului profesorului Glavan, ar trebui sa faca parte din Programul de resetare a tarii, propus de aceasta miscare.
Cred că Mutulică preferă oamenii integri și verticali, nu lingăii.
Dar unde sa-i gasim, Babacu,
Ca… de la Gadea la Ciutacu,
La sturlubaticul Botin,
Toti sunt ingenunchiati lui Dracu
Desi fac cruce… de crestin?!
„Costul Guvernului cu dobânzile va ajunge în 2031 la 99,7 miliarde lei, față de un nivel previzionat pentru 2024 de 36,2 miliarde lei, în timp ce ponderea în PIB a cheltuielilor cu dobânzile va urca, de asemenea, puternic, conform datelor analizate de Profit.ro, de la 2% din PIB în acest an la 3,5% din PIB, prevede planul fiscal pe șapte ani pregătit de către Guvern pentru a fi trimis Comisiei Europene.”
https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/financiar/banci/ultima-ora-romania-impovarata-de-datorii-statul-va-ajunge-sa-plateasca-dobanzi-de-aproape-100-miliarde-lei-pe-an-datoria-va-trece-in-premiera-o-borna-21811533