La Constanța, ședințele de Consiliu Local nu sunt chiar un “vals” al coaliției rezultate din protocolul de colaborare. USR intervine și introduce amendamente, atunci când este de altă părere decât primarul și consilierii PNL

8
866
Florin Cocargeanu (viceprimar), președinte USR Constanța - municipiu) și Dumitru Caragheorghe (consilier local Constanța și președintele USR Constanța - județ) / FOTO-MONTAJ: Cugetliber.ro

Mai multe intervenții și amendamente ale consilierilor municipali ai USR Constanța, în ședința Consiliului Local din 30 iulie, au fost dedicate – afirmă promotorii lor – protejării intereselor locuitorilor, în raport cu dezvoltatorii imobiliari sau cu Primăria și instituțiile sale.

În Consiliul Local Constanța există, din noiembrie 2020, un protocol de colaborare între PNL (cu 11 consilieri) și USR-PLUS (cu 9 consilieri). Ceilalți 7 consilieri sunt ai PSD.

USR-PLUS Constanța a cerut retragerea de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 30 iulie a două proiecte referitoare la PUZ-uri privind construirea de blocuri în cartierele de case, până la clarificarea anumitor aspecte – unele legale, altele de conținut.

Explicațiile USR-PLUS:

“Atragem atenția că documentațiile de urbanism au valoare de legi locale, motiv pentru care trebuie să le acordăm atenția cuvenită și să le tratăm cu maximă seriozitate. Practica ne arată că e mai ușor sa previi decât să repari ce s-a stricat din punct de vedere urbanistic, pentru că efectele documentațiilor de urbanism se pot vedea chiar și după 50 sau chiar 100 de ani de la adoptare, iar acum ne aflăm în ipostaza ingrată de a repara haosul lăsat de vechile administrații PSD-iste, ale cărui efecte nu se văd încă în totalitate.

USR Constanța nu a susținut niciodată și nici nu va susține construirea de blocuri între case, însă anularea documentațiilor de urbanism nu e foarte simplă și nu putem trata cu superficialitate situația, pentru că ne poate costa scump din bugetul local. În loc să facem proiecte pentru Constanța din bugetul orașului, riscăm să plătim despăgubiri dacă nu acționăm conform legii.”

Cazul blocului de pe strada Mihai Viteazu colț cu Tudor Vladimirescu: USR vrea stoparea derulării procedurilor de avizare a construcției unei clădiri de 5 etaje lângă o clădire de patrimoniu, dar numai prin respectarea Legii

În anul 2011, a fost aprobat un PUZ care îi permite proprietarului să construiască un bloc de locuințe colective, de P+5, cu un procent de ocupare a terenului de 90%, chiar lângă superba clădire de patrimoniu în care-și desfășoară activitatea  Grădinița “Perluțele Mării”.

În anul 2020, se aproba un PUD pentru aceeași construcție, iar anul acesta arhitectul-șef al Constanței a eliberat Certificatul de Urbanism în vederea obținerii Autorizației de Construire.

Neregulile constatate de către consilierii locali ai USR în proiectul de hotărâre introdus la vot în Consiliul Local, ce vizează revocarea PUZ-ului, sunt multe, și, de aceea, ei au decis susținerea revocării acestor documente, dar și amânarea revocării PUZ-ului până la lămuriri din partea juriștilor, atâta timp cât acest lucru încă este legal și nu există riscul ca locuitorii orașului Constanța să fie obligați să-i platească despăgubiri beneficiarului.

În mod concret, s-a cerut amânarea discutării revocării PUZ-ului în Consiluil Local, dar și stoparea derulării procedurilor legale de avizare a construcțiilor, până când va exista confirmarea juriștilor că demersul revocării PUZ-ului este derulat perfect  legal și nu prezintă riscuri juridice/judiciare.

Cazul PUZ-ului din cartierul Veterani: este bine că nu se mai construiesc blocuri între case, dar HCL-ul trebuie să fie clar și neatacabil juridic

“Noi, consilerii locali, cu greu am reușit să înțelegem că, de fapt, este vorba despre o revocare parțială a lui, deoarece nici din titlu și nici din conținutul proiectului nu reiese clar asta. Nu au înțeles intenția administrației locale nici proprietarii care au cumpărat terenuri în vederea construirii de locuințe individuale și care ne-au contactat speriați. Salutam intenția Primăriei de a opri construirea de blocuri între casele din Veterani, dar proiectul trebuie să fie clar și explicit, ca să nu creeze confuzie sau chiar panică și să nu poată exista interpretări în maniere diferite. Din acest motiv, am cerut amânarea lui până va avea forma corespunzătoare. Dacă aceste două proiecte reprezintă urgențe, ele pot face obiectul unei ședințe extraordinare, după clarificarea aspectelor menționate.”

USR Constanța se opune instituirii principiului după care doar cetățenii sunt responsabili pentru păstrarea unui ambient natural adecvat, în timp ce Primăria se spală pe mâini de orice obligație în domeniu

Regulamentul privind îmbunătățirea activității de gospodărire, protecția mediului, întreținerea și înfrumusețarea municipiului Constanța trebuie să fie elaborat în concordanță cu prevederile legislației naționale în vigoare.

Mai mult, dispozițiile privind rolul asociațiilor de proprietari în acțiunile de curățenie a spațiului din jurul condominiilor trebuie să fie elaborate punând accent pe motivarea acestora și nu pe obligarea lor!

Consilierii municipali constănțeni ai USR consideră că Administrația Locală trebuie să-și asume îngrijirea fondului de spații-verzi, din preajma condominiilor, prin acțiuni de îngrijire generală susținute din resurse financiare proprii, de cel puțin 3-4 ori pe an, în intervalul aprilie – noiembrie:

Nu vom susține proiectul ipocrit de abrogare totală a HCL 77, inclus pe ordinea de zi a ședinței de azi, care nu poate avea ca efect decât crearea unui vid de aplicare a legii. Susținem în continuare ca, până la finalul lunii august, să găsim cea mai bună soluție de modificare parțială a HCL 77 și, implicit, a regulamentului propus acum.”

Cartierul social Henri Coandă ar trebui să fie accesibil în primul rând celor care se află în cea mai mare nevoie și pentru care trebuie depuse toate eforturile privind incluziunea socială sustenabilă

Cartierul social Henri Coandă are nevoie, înainte de orice, de criterii mai bune privind accesul chiriașilor la locuințe sociale.

Aceste reglementări trebuie să ajute la prioritizarea nevoilor reale ale celor care solicită astfel de locunțe modulare, cei care sunt în cea mai mare nevoie.

RAEDPP, ca administrator (ce se dorește bun și efficient) al acestor spații, trebuie să încheie un protocol de colaborare cu DGASPC, prin care să poata institui un sistem de identificare rapidă a copiilor din centrele sociale care devin majori și să se asigure acestora suport în întocmirea dosarului pentru obținerea unei astfel de unități locative.

Mai mult, pentru ca aceste persoane ce provin din centrele sociale să beneficieze de un sprijin real, protocolul trebuie să prevadă și procedura prin care acestea vor fi îndrumate și către AJOFM, în vederea obținerii unui loc de muncă sau a unei eventuale calificări prin frecventarea cursurilor de calificare.

USR Constanța susține criteriile de punere în valoare a resurselor umane prin prioritizarea acordării sprijinului către cei care se află în cea mai mare nevoie și pentru care trebuie depuse toate eforturile privind incluziunea socială sustenabilă și, de aceea, a intervenit cu amendamente la proiectul de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Municipal din 30 iulie 2021.

USR vrea să se asigure că terenul de 14 hectare transferat de la Ministerul de Interne către Municipiul Constanța va fi alocat scopului oficial: amenajarea unui Parc Tehnologic modern și eficient!

“USR Constanța dorește dezvoltarea reală a orașului pe principii sănătoase și pe fundamente solide. În acest sens susținem necondiționat realizarea unui adevărat parc tehnologic: TEHNOPOL Constanța!

Demersul administrației locale de transfer a două terenuri de la Ministerul Afacerilor de Interne către Muncipiul Constanța trebuie să aibă în vedere în mod categoric ca terenul de 14 ha să fie dedicat amenajării acestui parc, pentru relansarea economică și regândirea paradigmei de dezvoltare a municipiului nostru.”

Într-o economie globalizată, bazată tot mai mult pe cercetare și știință, Constanța trebuie să se adapteze și, printr-un astfel de parc tehnologic, să devină un vector și un pol de dezvoltare economică sustenabilă, care să ducă la creșterea veniturilor firmelor și a angajaților, efectul propagându-se la nivelul întregii comunități locale.

Consilierii USR Constanța au propus, la proiectul de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de pe 30 iulie, un amendament ce vizează introducerea conceptului real de parc tehnologic, în proiectul de hotărâre, cu alocarea explicită și definitivă a terenului pentru acest obiectiv prioritar.

Ulterior, aparatul Primăriei va fi obligat, conform amendamentului USR-iștilor, să ducă la îndeplinire acest proiect, având la îndemână și posibilitatea accesării de fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional pentru Regiunea Sud-Est 2021-2027, Axa Prioritară 1:

 • O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice.
 • Obiectiv Specific: Dezvoltarea capacităților de cercetare și inovare și adoptarea tehnologiilor avansate.
 • Acțiuni: crearea şi dezvoltarea EITT (entități de inovare și transfer tehnologic), inclusiv PST (parcuri tehnologice și științifice) prin construcţia, modernizarea, extinderea şi dotarea cu active corporale și necorporale a acestora.

8 COMENTARII

 1. Peste tot USR+ strică orânduiala Mafiei Comuniste ! Ce liniște și pace era pana sa vina ei ! Totul se împărțea frățește : aici furi tu acolo fur eu și nu ne băgăm unul peste altul … Pur si simplu o mafie formata din păduchi bugetari au acaparat țara și împart intre ei resursele.

 2. O PRECIZARE (NECESARĂ!): a NU (!!!) se înțelege că la Constanța n-ar mai funcționa protocolul-de-colaborare la nivelul administrației-locale, dintre P.N.L. și U.S.R. (împreună au majoritate de peste-două treimi, în Consiliul Local Municipal: 11 P.N.L. + 9 U.S.R. = 20 de consilieri, din 27, restul fiind de la P.S.D.!), doar căăă… NU toate ideile primarului „liberal” Vergil Chițac ( căci… el este cel care inițiază și propune cam toate proiectele-de-hotărâri în C.L.M.!) sunt… DIGERABILE (!!!) pentru consilierii U.S.R.!

  • CULMEA: sunt și vreo câțiva consilieri-locali-municipali ai… P.N.L. (!) careee… NU sunt de acord chiar cu toate inițiativele primarului lor, de fapt mai mult aleee… (EXTREM-de-)CONTROVERSAȚILOR (!!!!!!) Administrator-Public („City-Manager”), av. Felicia Ovanesian (veche în echipa-Chițac, încă din perioada când senatorul era plecat din P.N.L., adică în O.N.G.-ul „CONSTANȚA, ALTFEL”, parcă și în partidul omonim…, partid, ATENȚIE: ÎNCĂ… NEDESFIINȚAT LA/PRIN TRIBUNAL și, în consecință, NERADIAT DIN „REGISTRUL PARTIDELOR POLITICE”, așadar… ACTIV/ACTIVABIL, daaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!!!!!!!!!!!!!!!!), și (MAI ALES!) Șef-al-Gospodăriei-Comunale, Horia Constantinescu (fostul mare… P.S.D.-ist – !!!!! –, fin al lui… LIVIU DRAGNEA – !!! –, candidat la Primăria-Constanța, în 2020, din partea partidului… „VARANULUI” Dan Voiculescu – !!! –, cooptat de către „liberalul” Vergil Chițac în echipa sa, imediat după alegerile-locale!)…

   Consilierii P.N.L. careee… „mustăcesc” (Sic!) și ei la unele proiecte ale Primăriei sunt cei care sunt „liberali”… să-i numim: AUTENTICI (!), adică apropiați deee… NUCLEUL organizației din Constanța, NU dintre cei pe careee… i-a adus Chițac, când s-a ÎNTORS în P.N.L. ca să candideze la Primărie!!!

   • PRECIZĂM, ca să fie CLAR: consilierii P.N.L. despre care vorbim… NU „defectează” (Sic!) la votul din C.L.M. Constanța, adică… NU votează împotrivă (și nici măcar… NU se abțin la propunerile primarului!), dar… sunt „vocali”, uneori, în comisiile-de-specialitate și-și mai spun ofurile și-n… „particular”!!!

    • Ca să NU rămână vreo nelămurire…, pentru cititorii NEfamiliarizați cuuu… „dedesubturile”/”ițele” (Sic!) MULTE-și-ÎNCÂLCITE (!!!!!!!!!!) ale acestei zoneee… (COMPLEEEEET-)ATIPICE (din punct de vedere POLITIC, mai ales!!!), adică orașul și județul Constanța: Horia Constantinescu, cel despre care vorbeam mai sus, a fost… RĂSPLĂTIT de către Vergil Chițac pentru… AJUTORUL (DECISIV!) pe care i l-a oferit la alegerile-locale din septembrie 2020 (în mod… PREMEDITAT – !!! –, pentru că el și cu Decebal Făgădău, candidatul P.S.D. și primarul-în-funcție-de-atunci, erauuu… „LA-CUȚITE”, încă din perioada când Constantinescu fusese șef la Protecția-Consumatorului Constanța, când Făgădău s-a prins că PROTEJATUL-lui-DRAGNEA vrea să devină candidatul P.S.D. la Primăria Constanța, în… locul său!!!!!), cele aproximativ 5% luate de finul-lui-Dragnea fiind, în proporție de 99%, „voturi… P.S.D.-iste” (!!!), care în mod normal s-ar fi dus către… Făgădău, iar acesta din urmă… ar fi câștigat alegerile și ar fi rămas primar încă patru ani!

     • Ca să CONCLUZIONĂM: ceea ce deranjează (ATENȚIE: NU NUMAl la nivelul politicienilor-din-coaliție, dar și alll… „publicului-larg”, al „cetățenilor-obișnuiți”…, careee… NU-s proști în-masă…, au informații și, oricum, văd cu ochii lor ceea ce se întâmplă, daaaaaaaaaaaa?!!!) estee… ATITUDINEA-de-STĂPÂNI (ai urbei) a acestor… „două mâini” – Sic! – (NU DOAR… EXECUTIVE, ci chiar… DECIDENTE!!!) ale primarului municipiului Constanța: Horia Constantinescu… UZURPEAZĂ, efectiiiiv, atribuțiile viceprimarului U.S.R. P.L.U.S., ba chiar și pe cele aleee… viceprimarului P.N.L. (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!), în timp ce doamna avocat Felicia Ovanesian (PROTEJATA celui care l-a băgat-în-politică, în 2015-2016, și îl susține de-atunci PUTERNIC pe contraamiralul Vergil Chițac: cunoscutul om-de-afaceri constănțean Gabriel Comănescu – fostul prieten-APROPIAT și chiar… partener-de-investiții al lui Traian Băsescu! –, cel cu platformele-de-foraj marin, cu hotelul-de-lux „Vega” din Nordul stațiunii Mamaia și cuuu…MULTE-MULTEEE alte acareturi, surse-de-bani și, deci, INTERESE!!!) se comportă de-a-dreptu’ de parcăăă… EA ar fi PRIMAR!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

     • Cea mai mare (dar… NU SINGURA!) NEMULȚUMIRE (din acest mandat de administrație-locală) a constănțenilor (care, bineînțeles, a stârnit… și un PUTERNIC SCANDAL în Consiliul Local Municipal, ȘI între U.S.R. P.L.U.S. și P.N.L., de fapt între U.S.R. P.L.U.S. și… Primărie, în condițiile în care amintim și că toți consilierii U.S.R. P.L.U.S. au… BOICOTAT ședința C.L.M. din mai!) este… NOUL-REGULAMENT-al-PARCĂRII-PE-DOMENIUL-PUBLIC: practic, plătești și dacă oprești mașina… ÎN FAȚA PORȚII!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here