Ofensiva de iarnă a Rusiei în Ucraina a eșuat, afirmă Julian Röpke, analistul militar al publicației germane „Bild”. După 3 luni de atacuri, rușii n-au reușit să străpungă frontul nicăieri, iar înaintarea măsoară 2-3 kilometri. Aceasta a fost plătită cu prețul a zeci de mii de militari uciși și răniți și a peste 400 de blindate distruse.
Pentru ruși, este a treia ofensivă de iarnă la rând care eșuează în Ucraina, de fiecare dată cu niște costuri umane și materiale foarte mari.
În iarna 2023-2024, în ciuda tuturor eforturilor, rușii au rămas foarte departe de obiectivele lor principale, capturarea localităților Kupiansk și Avdiivka. Practic, s-a bătut pasul pe loc și progresul față de luna octombrie, când s-a dat startul ofensivei, este neglijabil.
Jurnalistul german scrie că „Ucraina s-a adaptat la valurile umane lansate de inamic și l-a împiedicat să-și atingă obiectivele strategice în regiunile Donețk și Harkov“.
La nord de Avdiivka, trupele rusești au fost blocate la o linie de cale ferată, lângă satul Stepove. Acolo sunt atacate zilnic cu drone kamikaze și de blindatele Bradley livrate de americani ucrainenilor. După trei luni, rușii n-au reușit să înainteze nici măcar un kilometru pentru a încercui orașul Avdiivka.
Nici la Kupiansk lucrurile nu arată mai bine. La nord de localitate, rușii s-au blocat lângă satul Sinkovka. „Unitățile de tancuri ale Kremlinului intră una după alta în același câmp minat, pierzându-și în întregime vehiculele de luptă. Soldații care fug de acolo sunt atacați cu dronele de ucraineni“, scrie corespondentul publicației Bild.
Röpke constată că, de aproximativ o săptămână, atacurile masive ale rușilor au încetat, un semn că s-au epuizat resursele.
Pentru că au lansat atacuri frontale asupra pozițiilor ucrainene, rușii suferă pierderi nesustenabile. La mijlocul toamnei, Statul Major General al Armatei ruse concentrase în zona Kupiansk-Avdiivka aproximativ 200.000 de oameni. Dar aceste rezerve s-au epuizat și, ca să lanseze o altă operațiune de acest fel, Putin va trebui, foarte probabil, să decreteze o altă mobilizare parțială.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
Peste sase saptamani si o zi se implinesc 2 ani de la inceputul agresiunii criminale a regimului
kgbisto-interlop de la Kremlin. Din nordul si nordul-estul Ucrainei rusii au fost izgoniti aproape complect, in sud a fost aruncati peste Nipru iar in est au ramas predominant cu teritoriile cotropite in primele saptamani de la inceputul invaziei.
Comparativ cu aceiasi perioada de timp din razboiul germano-sovietic (22 iunie 1940 – 10 Mai 1942) situatia este aproape inversa. Armatele germane si aliatii sai ocupau aproximativ acelasi teritoriu capturat de la sovietici in primele luni de razboi (ce exceptia Pen. Crimeea capturata in vara lui 1942). In schimb fortele Axei se refaceau cu greu dupa ce operatiunea Barbarossa se incheiase cu infrangerea de la Stalingrad, retragerea din Caucazul de nord si pierderea a unui enorm numar de combatanti si material de lupta, si dupa ce prin manevrele inteligente ale Feldmaresalului Manstein, planul lui Stalin de inaintare in primavara lui 1943 pana la gurile Niprului si incercuirea armatelor germano-romane din sudul Ucrainei, a fost blocat dupa a treia batalie de la Harkov (incheiata in Martie 1943). Situatia pe plan extern a imperiului stalinist era foarte buna, un moral ridicat al trupelor dupa recuperarea a unei enorme suprafete de teritoriu din mainile Axei si, mai important, beneficia din plin de generosul ajutor american. Ajutor de care rusilor nu le place sa isi aminteasca.
Astazi situatia in care se gaseste fostul producator de bistari facuti cu ajutorul Mafiei „Tambov”
din Petrograd, este de departe mult mai proasta decat a lui Stalin dupa doi ani de razboi cu puternica armata a Reichului. In loc de bogatul „Unchi Sam”, aliatii principali ai sai fiind regimul integrist-islamic de la Teheran si „nebunul planetei”, obezul criminal de la Phenian.
China ajutand doar pe sub masa, contra „cascaval” consistent si combustibil rusesc la preturi de discount, si nu printr-un „Land-Lease” american pe care Stalin nu l-a achitat. Asta nu inseamna insa ca Putin nu este in continuare dispus sa isi continue razboiul criminal indiferent de pierderi. Daca ar vizita din nou samanul tuvan al ciracului sau Serghei Kujghetovici, iar acesta i-ar prezice ca o sa ajunga la frontiera cu Romania daca mai sacrifica 2 milioane de soldati rusi, Volodya ar da curs acestei viziuni fara sa pregete. Asa cum a pariat gresit pe lipsa de rezistenta a ucrainenilor, pe sperietoarea cu folosirea armelor atomice, pe lipsa de efecte ale sanctiunilor occidentale asupra economiei ruse, asa o sa se dovedeasca ca pariaza gresit si pe generozitatea rusilor de a se sacrifica pentru ca el sa isi salveze viata si averea adunata prin jaf. Si asa cum o sa se convinga, sper, si doi dintre respectatii si integrii jurnalisti de pe aceasta platforma (am apreciat emisiunea celor doi de la Profi24 de joia trecuta), daca razboiul se prelungeste pana la sfarsitul anului, de perisabilitatea pariului cu venirea la putere a „Omului portocaliu” in SUA, pariu stimulat si prin propaganda continua si excesiva a cercurilor elitisto-stangiste din SUA si Europa de Vest.
Errata : Este vorba de Operatiunea „Blau” nu „Barbarossa”.
Totul merge conform planului,planului de la Washington.Armata lui Putler e infundata in Ucraina,pierderi colosale si focul mocneste in armata si societatea rusa.Cine credea ca Ceausescu care pe 21 tinea un discurs grandios,a doua zi fugea cu elicopterul pentru ca peste inca 3 zile sa fie in fata plutonului de executie.Toti dictatorii vor sa arate ce muschi au pana sunt redusi la nimic,ca Ceausescu,Gaddafi sau Sadam Hussein.Cine credea ca flacara revolutiei se va aprinde la parohia lui Tokes…Rusia e mare,are de unde sa se aprinda,sau chiar din Ucraina.Timpul este aproape,fiti pe faza,toti trolii lui Putler se vor evapora.Slava Ukraini.