Acasă Lumea O ţară călcată în picioare. Le Monde: "Dragnea aruncă România în haos,...

O ţară călcată în picioare. Le Monde: „Dragnea aruncă România în haos, ca să scape de puşcărie”

„În următoarele șase luni, Bucureștiul va trebui de fapt să decidă dacă înscrie pe ordinea de zi a Consiliului procedura foarte sensibilă a sancționării Varșoviei și Budapestei pentru atingerile aduse în aceste țări independenței justiției. Or, Liviu Dragnea, omul care deține o importantă putere, deja condamnat pentru fraudă electorală și acuzat de corupție în alte două dosare, s-a lansat într-o cursă contra cronometru cu justiția, pentru a scăpa de închisoare, scrie faimoasa publicaţie franceză Le Monde, într-un amplu articol.

„Este singurul său scop în acest moment, și, pentru a-l îndeplini, este gata să arunce România în haos. Inclusiv prin cultivarea unui discurs antieuropean și naționalist, pentru că nu vrea să aplice recomandările UE“, declară îngrijorat scriitorul Dan Lungu care a fost ales senator pe listele unui tânăr partid anticorupție, Uniunea Salvați România (USR), notează G4Media.ro, citând de Le Monde.

Publicația notează că, fiind privat de postul de prim-ministru din cauza cazierului judiciar, Dragnea a adoptat de doi ani reforme ale sistemului penal, prin intermediul unui guvern aflat sub controlul său. Dacă sistemul juridiciar român are carențe reale, aceste reforme, adoptate fără dezbatere și uneori chiar prin ordonanțe, au ca scop să slăbească lupta anticorupție, unul dintre punctele principale ale acquis-ului pentru aderarea la UE. În doi ani, guvernarea a demis șeful parchetului anticorupție, a slăbit incriminarea corupției în Codul penal sau a înființat o secție de anchetare a magistraților. Într-un raport vehement, publicat la 13 noiembrie, Comisia Europeană a îndemnat Bucureștiul să revină asupra acestor reforme, amintește autorul articolului.

CITIŢI ŞI:

România suferă cumplit din cauza PSD-ALDE. Der Spiegel: „Dragnea întoarce ţara cu 30 de ani în urmă”

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările