Un moroi umblă prin Oltenia lui Tudor Gheorghe: stafia Securității comuniste

3
22336
Doi turnători odioși: Mihai Marcu și Dan Lupescu

Parafrazând începutul „Manifestului Comunist” al lui Karl Marx, cuprindem în câteva cuvinte un scandal cu miros de ceaușism securist declanșat chiar la Craiova, capitala Olteniei natale a lui Tudor Gheorghe.

Îl știți: e menestrelul care, prin concertul „Degeaba 30”, a dovedit că merită să fie considerat unul dintre cei mai eficienți propagandiști anti-UE și, implicit, anti-democrație care au infestat România în ultimii ani.

În atmosfera toxică provocată în agora românească de (a)vânturile naționalist-comunistoide ale menestrelului Tudor Gheorghe, la Craiova, fieful cuplului PSD-ist Lia Olguța Vasilescu – Claudiu Manda, a irupt un nou scandal în care sunt implicați turnători ai fostei Securități comuniste și membri importanți ai organizației locale a PSD, deținători de înalte funcții în administrația orașului Craiova și a județului Dolj.

Scandalul lovește comunitatea craioveană la puțin timp după un alt scandal, în care preoții Gheorghe Zamfir și Alexandru Isvoranu, foști profesori ai Facultății de Teologie din Craiova și colaboratori apropiați ai Mitropolitului Olteniei, Irineu Popa, au fost reclamați la Consistoriul bisericesc pentru a fi scoși din preoție pentru faptul că au colaborat, ca informatori, cu Securitatea comunistă.

Publicația online PRO-OLTENIA informează, în articolul cu titlul „Conducerea CJ Dolj îi promovează pe foștii turnători ai Securității comuniste?”, că în ședința Consiliului Județean Dolj de joi, 30 ianuarie 2020, atmosfera a devenit extrem de tensionată în urma discuțiilor aprinse dintre consilierii PNL Laurențiu Ivanovici și Cosmin Călin, pe de o parte, și Ion Prioteasa (PSD – președintele CJ Dolj) și Lucian Dindirică (PSD – managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova), pe de altă parte. Tema confruntătii: un apel lansat de un ONG local prin care se cerea demiterea, în regim de urgență, a managerului Bibliotecii Județene pe motiv de găzduire a unui eveniment „cultural” de reabilitare a imaginii Securității comuniste. 

Lansare de carte cu securiști la prezidiu

Pe 14 decembrie 2019, sub egida Consiliului Județean Dolj și a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, la sediul bibliotecii a fost organizată lansarea cărții „Celula 0”, scrisă de Ion Dascălu, implicat (se pare ca ofițer de Securitate) în evenimentele sângeroase din Decembrie 1989. În prefață, cititorii sunt informați că în carte vor afla „fața nevăzută a organelor abilitate cu securitatea statului și a conducerii lui”. Evident, „organele abilitate” este un termen sub care se ascunde Securitatea comunistă.

La eveniment au participat, ca invitați și vorbitori, doi indivizi care au fost demascați de către CNSAS, în instanța de judecată, ca turnători la Securitate: Dan Lupescu și Mihai Marcu.

Dan Lupescu este cunoscut în Craiova ca fost jurnalist comunist la ziarul „Înainte” (organ al Comitetului Județean Dolj al PCR și al Consiliului Popular Județean) și fost director, după 1989, al Direcției Județene de Cultură Dolj. La sesizarea CNSAS, Curtea de Apel București, prin Sentința Civilă Nr. 4252 / 25.06.2012, constată calitatea de colaborator al Securității în cazul lui Lupescu Dan. Acesta a turnat la Securitate, ca informator, sub numele conspirativ de „Toma Alexandru/Alex”.

Paradoxal, fostul informator al Securității, Dan Lupescu, a vorbit despre Decembrie 1989 în incinta instituției pe ai cărei salariați îi turna la Securitate cu trei decenii în urmă. Conform Dosarului Fond Informativ nr. I 603 (cotă CNSAS), deschis asupra unui bibliotecar de la Biblioteca Județeană Dolj, monitorizat de Securitate pentru „grave manifestări dușmănoase la adresa orânduirii socialiste”, o notă informativă despre acesta era semnată de Dan Lupescu, sub conspirativul „Toma Alexandru”.

Dan Lupescu, informatorul Securității, un „de-al casei” la Biblioteca Județeană din Craiova
Dan Lupescu, informatorul Securității, un „de-al casei” la Biblioteca Județeană din Craiova

Turnătorul Dan Lupescu informa Securitatea că bibliotecarul a manifestat „o atitudine total deplasată, trădând grave convingeri politice. (…) Văzând vitrina cu lucrări ale șefului partidului și statului, acesta s-a exprimat batjocoritor, după care a îngenuncheat și s-a înclinat în fața volumului «Omagiu» publicat în 1978, comentând pe un ton zeflemitor că așa ar trebui să ne comportăm în fața operei șefului de partid și de stat”.

Mihai Marcu, un alt personaj dubios, a fost demascat de CNSAS, în instanță, ca informator. Astfel, Tribunalul București, prin Sentința Civilă nr. 2559 / 07.10.2008, constată calitatea de colaborator al Securității în cazul lui Marcu Mihai. Acesta a turnat la Securitate, în perioada 1979-1989, sub numele conspirativ de „Constantin Gheorghe”.

Marcu Mihai (al doilea din stânga), informatorul Securității comuniste, la lansarea cărții „Celula O”
Mihai Marcu (al doilea din stânga), informatorul Securității comuniste, la lansarea cărții „Celula O”

Turnătorul Mihai Marcu a lucrat cu o eficiență deosebită în slujba Securității comuniste. Astfel că, după ce a executat, ca persoană de sprijin, două misiuni în cadrul cărora „a furnizat date verbal cu conținut bun și complet (…), ca urmare a aportului informativ deosebit, la numai un an de la recrutare s-a propus trecerea lui în rândul categoriei de rezidenți”. Altfel spus, Mihai Marcu, alias „Constantin Gheorghe”, a fost un foarte zelos turnător al Securității comuniste.

Acești doi indivizi, complici ai Securității, instrumentul de teroare și crimă al dictaturii comuniste, au fost onorați ca invitați oficiali la o acțiune „culturală” organizată într-o instituție publică de cultură din subordinea Consiliului Județean Dolj.

PSD-istul Prioteasa bagă sub preș mizeria securistă

Conform articolului din PRO OLTENIA, Asociația PRO DEMOCRAȚIA Craiova a reacționat la mișelie și a transmis către președintele și membrii Consiliului Județean Dolj un Apel intitulat „Dindirică Lucian Costin, managerul Bibliotecii Județene «Alexandru și Aristia Aman», continuă să batjocorească memoria eroilor asasinați în Decembrie 1989”, semnat de Carla Stoica, președinta Clubului Craiova al PRO DEMOCRAȚIA.

PRO DEMOCRAȚIA Craiova atenționează că este „inacceptabil ca o instituție publică, finanțată din banii cetățenilor unei țări care este membră a Uniunii Europene, să găzduiască activități publice la care să participe, în calitate de invitați oficiali, foști ofițeri sau turnători ai Securității comuniste”.

Conform PRO DEMOCRAȚIA Craiova, „conducerea Bibliotecii Județene «Alexandru și Aristia Aman» din Craiova nu este la prima acțiune de sfidare a memoriei jertfei celor asasinați în Decembrie 1989, în aceeași instituție, în ianuarie 2018, fiind găzduită lansarea unei cărți elogioase dedicată ultimului șef al Securității comuniste, Iulian Vlad”.

În consecință, asociația a solicitat Consiliului Județean Dolj să-l demită pe Dindirică Lucian Costin din funcția de manager al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova.

Ion Prioteasa (PSD) - președintele Consiliului Județean Dolj
Ion Prioteasa (PSD) – președintele Consiliului Județean Dolj

Conducerea Consiliului Județean Dolj a oferit PRO DEMOCRAȚIA Craiova un răspuns în „limbă de lemn”, într-o penibilă încercare de a ascunde sub prevederi de regulament ticăloșia cu securiști săvârșită în instituția din subordine, exact în perioada în care se împlineau trei decenii de la asasinatele comise în Decembrie 1989. În documentul respectiv, se face referire la Regulamentul de organizare și funcționare al Bibliotecii Județene, care, la art. 3 (1), stabilește că „Biblioteca Județeană «Alexandru și Aristia Aman» este bibliotecă publică și îndeplinește funcții culturale și educațional-științifice, asigurând egalitatea accesului la informații și la documentele necesare informării, educației permanente, petrecerii timpului liber și dezvoltării personalității utilizatorilor, fără deosebire de statut social ori economic, vârstă, sex, apartenență politică, religioasă ori etnică”.

Cum se asigură „educația permanentă” și „dezvoltarea personalității utilizatorilor”, organizând sub egida Consiliului Județean Dolj și în spațiul Bibliotecii Județene o lansare de carte în care este spălată imaginea Securității comuniste cu ajutorul a doi foști turnători ai Securității, numai președintele Ion Prioteasa și subalternul său, managerul Dindirică, pot să explice. Un om decent și demn înțelege că nu există nicio legătură între cele două realități – educația în spiritul democrației europene și spălarea imaginii Securității comuniste.

Conducerea Consiliului Județean Dolj, în răspunsul oferit PRO DEMOCRAȚIA Craiova, se îngrijește și de apărarea celor doi foști turnători ai Securității, despre care precizează: „Cele două persoane la care faceți referire nu au nicio interdicție legală sau de altă natură care să-i priveze de participarea la evenimente culturale organizate sau găzduite de o instituție publică”. Altfel spus, faptul că cei doi ticăloși au nenorocit viețile oamenilor pe care i-au turnat la Securitate nu este defel vreun impediment în a fi invitați să participe, într-o instituție publică de cultură, la evenimente de reabilitare a imaginii Securității comuniste.

La final, în documentul emis de Consiliul Județean Dolj, se face un discret elogiu managerului Lucian Dindirică, amfitrionul de securiști și turnători, în a cărui activitate, „în cei 10 ani de când a ocupat prin concurs funcția de conducere, nu a existat nicio sincopă în exercitarea actului managerial”.

Fam. Lucian Dindirică (consilier local PSD) și Anca Dindirică (manager TVR Craiova)
Familia Lucian Dindirică (consilier local PSD) – Anca Dindirică (manager TVR Craiova)

Aparatul administrativ din subordinea Consiliului Județean Dolj (controlat de PSD) nu ar fi avut cum să vorbească altfel despre managerul Lucian Dindirică, un personaj important al protipendadei locale a PSD. Dindirică este nu numai conducătorul Bibliotecii Județene. El este și unul dintre membrii grupării controlate de Lia Olguța Vasilescu în PSD Craiova, consilier din partea PSD în Consiliul Local Craiova, iar soția lui, Anca Dindirică, este manager al TVR Craiova (vestită prin fake-news-ul promovat la televiziunea publică, privind „inaugurarea” lucrărilor la drumul expres Craiova-Pitești de către o delegație de PSD-iști condusă de actualul pușcăriaș Liviu Dragnea, eveniment în urma căruia au rămas trei borduri așezate în câmp).

Apropo de TVR Craiova: de câțiva ani, acolo și-a găsit un loc confortabil ca jurnalist Simona Ștefania Mușuroi (fostă Lupescu), nimeni alta decât fata turnătorului Dan Lupescu și prietenă veche a actualei directoare, Anca Dindirică. Probabil că și acest fapt explică generozitatea cu care managerul Lucian Dindirică îl promovează pe fostul turnător al Securității ca oaspete de seamă la activitățile culturale organizate la Biblioteca Județeană.

Președintele Ion Prioteasa (PSD) a omis să informeze membrii Consiliului Județean Dolj despre Apelul înaintat de PRO DEMOCRAȚIA, însă „secretul” a fost aflat de consilierii PNL, care l-au interpelat pentru clarificări în ședința de consiliu din 30 ianuarie 2020. Detaliile schimbului acid de replici între consilierii PNL și reprezentanții PSD, Prioteasa și Dindirică, au fost redate în articolul din PRO OLTENIA.

Managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” nu a fost nici măcar mustrat de șefii săi – de partid și din CJ Dolj – pentru că a găzduit lansarea de carte cu turnători ai Securității. Iar cei doi turnători se fudulesc, în continuare, prin Craiova, pozând în „oameni de cultură și de carte”.

În loc de concluzie, un paradox: Tudor Gheorghe, menestrelul anti-UE, a fost turnat la Securitate?

Printre documentele care atestă activitatea de turnător la Securitate a lui Dan Lupescu – un „obișnuit al casei” la acțiunile așa-zis culturale organizate de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova – există o notă informativă semnată de acesta, din data de 25.09.1986, prin care semnala atitudinea necorespunzătoare conform normelor PCR a actorului T. G.

„Referitor la recitalurile lui T.G., se impune să precizez că mi-a atras atenția următorul aspect: În momentele când recită versuri din ciclul «La lilieci», de Marin Sorescu, face anumite pauze – le-aș zice cu tărie –, pauze pe care textul nu le conține. Prin această rostire a versurilor se deschid «porți» de înțelesuri noi, pe care textul nu le conține. De pildă: «Nici mălai nu mai e…» – recită făcând o pauză semnificativă și continuă: «… cum era pe vremuri». De aici, spectatorii sunt «stârniți» să se gândească la situația specifică datorită carențelor în organizarea aprovizionării, ei rămânând, având impresia, în fapt furnizată de interpretarea actorului, că astfel se critică anumita stare de lucruri”.

Tudor Gheorghe - menestrelul anti-UE și propagandist PSD
Tudor Gheorghe – menestrelul anti-UE și propagandist PSD

Să fie acest actor T.G., pomenit în nota informativă a turnătorului Dan Lupescu, una și aceeași persoană cu menestrelul anti-UE al vremurilor noastre, anume Tudor Gheorghe?

Dacă da, atunci istoria îi oferă lui Tudor Gheorghe cel mai solid argument că tinerii și copiii uciși în Decembrie 1989 nu au murit degeaba, ci, dimpotrivă, i-au oferit libertatea inclusiv lui, menestrelului ocrotit de „oamenii deștepți din Securitate”.

Tenebrele din trecutul relației lui Tudor Gheorghe cu Securitatea se vor risipi, mai devreme sau mai târziu. Până atunci, capitala Olteniei lui natale, vopsită în roșul PSD, partidul pentru care menestrelul făcea campanie electorală cu ceva ani în urmă, rămâne o primitoare gazdă de securiști. O enclavă bizară, în care slujitorii Securității și ai PCR supraviețuiesc confortabil și feriți, deocamdată, de judecata Istoriei.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here