Nord-coreenilor li s-a interzis să râdă timp de 11 zile. Miliția îi caută pe cei care nu sunt suficient de triști. Se comemorează 10 ani de la moartea lui Kim Jong Il, tatăl lui Kim Jong Un

0
12239
Plânge lumea, plânge...

Cetățenilor din Coreea de Nord li s-a interzis să arate vreun semn de bucurie timp de 11 zile, pentru a comemora 10 ani de la moartea lui Kim Jong Il, tatăl actualului lider suprem, Kim Jong Un, și fiul fondatorului dinastiei staliniste de la Phenian, Kim Ir Sen. Restricțiile includ o interdicție explicită de a râde și de a consuma alcool în cele 11 zile de doliu, scrie Telegraph.

Vineri, 17 decembrie, când se împlinesc 10 ani de la moartea lui Kim Jong Il, nord-coreenilor li se interzice chiar și să meargă la cumpărături.

„În timpul perioadei de doliu, nu trebuie să bem alcool, să râdem sau să ne implicăm în activități de agrement”, a declarat pentru Radio Free Asia (RFA) un nord-coreean din orașul de frontieră nord-estic Sinuiju.

„Chiar dacă un membru al familiei tale moare în timpul perioadei de doliu, nu ai voie să-l plângi cu voce tare. Oamenii nu-și pot sărbători nici propriile zile de naștere dacă acestea au loc în perioada de doliu”, a adăugat acesta.

Kim Jong Il a condus țara din 1994 până în 2011, când a murit în urma unui atac de cord, la vârsta de 69 de ani.

Epoca sa a coincis cu una dintre cele mai întunecate perioade din istoria Coreei de Nord – foametea de la mijlocul anilor 1990. Se estimează că până la 3,5 milioane de oameni au murit în decurs de 4 ani.

Plâng și tovarășii din armată

Milițienii au ordin să-i caute pe cetățenii care nu sunt suficient de supărați

Perioadele de doliu pentru Kim Jong Il și pentru tatăl său, Kim Ir Sen (bunicul actualului conducător, Kim Jong Un), considerat „părintele națiunii”, sunt impuse în fiecare an. În mod normal, aceste perioade durează 10 zile, dar anul acesta a fost adăugată o a 11-a zi, ca supliment, pentru a comemora un deceniu de la moartea lui Kim Jong Il.

„În trecut, mulți oameni care au fost prinși băuți sau consumând alcool în timpul perioadei de doliu au fost arestați și tratați ca infractori ideologici. Au fost luați și nu au mai fost văzuți niciodată”, a declarat sursa nord-coreeană din zona de frontieră cu Coreea de Sud.

Milițienilor li s-a ordonat să-i caute pe cei care nu par suficient de supărați, potrivit RFA, care citează o a doua sursă din provincia Hwanghae de Sud.

„Din prima zi a lunii decembrie, ei au o datorie specială de a-i pedepsi pe cei care afectează atmosfera de doliu colectiv”, a declarat cea de-a doua sursă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Trecutul penal al șefului CSM (care l-a exclus din magistratură pe Danileț) și al tatălui său, primar la Govora

* Rusia își anunță oficial candidatul la președinția României. Șoșoacă la Sputnik: „Voi candida din partea poporului român. Câștig precum Iliescu în ’90”

* „Deși eram în România, m-am simțit ca-n Siria. Soțul senatoarei i-a spus traducătoarei: «Vă arunc pe fereastră!»” Noi detalii despre scandalul Șoșoacă – Rai Uno

Comisia Europeană urmărește „cu atenție și îngrijorare” deriva statului de drept din România, în regimul Iohannis-PSD

* „Asasinii lui Dragnea” se întorc: Florin Roman acuză forțe oculte în spatele „campaniei” care a dus la demascarea sa. Ce spune Tolontan

* Marele tun: Firea preia la Ministerul Familiei toate casele de cultură și bazele sportive studențești! Ministerul s-a înființat după ce Firea a semnat un protocol cu Dan Voiculescu

Păcăleală: cei 1.200 de lei erau, de fapt, 600. S-a modificat ajutorul promis de PSD pensionarilor: cei care au 2.200 de lei nu primesc nimic

S-a lansat „Forța Dreptei”, noul partid al lui Ludovic Orban. Sloganul este cel liberal: „Prin noi înșine”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (27). Agresiunea brutală a URSS împotriva unui stat mic

* Așa arată azi casa unde s-a născut marele Gică Hagi. „Regele” n-a mai fost acolo din 2005. Cine stă acum în ea. Reportaj exclusiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here