Nicușor Dan, primarul Bucureștiului, a declarat joi, la TVR Info, că unica șansă a forțelor de dreapta să câștige guvernarea anul viitor este de a se coaliza și de a se prezenta în fața electoratului cu candidați unici. Politicienii trebuie să urmeze ceea ce le cere publicul, iar pentru asta trebuie realizată o construcție politică de dreapta care să înfrunte PSD, mai spune matematicianul, care n-a ezitat să recunoască franc că a greșit în 2016, când a contribuit la fragmentarea forțelor de dreapta, favorizând victoria Gabrielei Firea la București.
Publicul de dreapta, reprezentat de elementele dinamice ale societății, de antreprenori, de liberii profesioniști, vrea construirea unui pol de dreapta, spune Nicușor Dan (53 de ani).
„Cred că există o aşteptare a publicului de dreapta din România, ca o construcţie care să se uite şi la antreprenori, care să se uite şi la liberii profesionişti, care să se uite la elemente dinamice din societate să ofere o perspectivă de câştigare alegerilor parlamentare. Eu cred că această speranţă nu este închisă nici la nivel local, nici la nivel naţional. (…) Există o singură regulă în politică: trebuie să faci ceea ce-ţi spune electoratul tău să faci, pentru că tu eşti acolo ca să reprezinţi nişte oameni care ţi-au dat nişte voturi. În 2020 nu a fost deloc simplu. Am participat la multe din discuţiile care au avut loc atunci şi au fost câteva luni de discuţii până s-a ajuns la o formulă în care fiecare a lăsat de la el şi s-a mers împreună. Şi asta pentru că publicul, oamenii de dreapta din Bucureşti au vrut asta”.
Primarul avertizează că, după 12 ani de administrație PSD (2008-2020, Oprescu/Firea), Bucureștiul a rămas foarte tare în urma orașelor din Ardeal, iar recuperarea decalajului nu se poate face cu chefuri, mici, bere și festivaluri. Locuitorii din Capitală vor „să se întâmple lucruri esențiale“ și nu „niște chestiuni de imagine, fără niciun fundament“.
Nicușor Dan a vorbit despre greșeala din 2016: „Noi am avut un experiment nefericit în 2016. Toţi suntem de vină, inclusiv eu. Şi inclusiv publicul care ne-a îndemnat în momentul acela să mergem separat. Nu a existat o candidatură (comună a dreptei – n. red.) şi a câştigat PSD. Şi, cumva, acelaşi lucru s-a întâmplat şi la nivel naţional în 2016, când a câştigat PSD la nivel naţional cu undeva, la 45%, şi au fost mai multe formule de Guvern în spatele cărora era Liviu Dragnea”.
Nicușor Dan a făcut și un calcul sumar: „Indiferent cine o să fie candidatul PSD, el o să aibă undeva între 30-40%. Ca să avem o guvernare de dreapta, trebuie să avem un candidat unic pe dreapta”.
Sistemul corupt, corupe mereu.
Singura sansa, atat cat o mai fi, sa se uneasca ai de dreapta, sa lase orgoliile si sa elimine lichelele.
Cat mai au timp.
Da. Dar si in 2016, ca si in 2021 s-a produs dihonia lui Ciolos.
Nici macar in acest moment cei ce ar trebui sa se uneasca nu-si pot vorbi cilivizat.
Unii inca viseaza la cresteri fabuloase de procente… pana la peste 20% si prabusirea in irelevanta a celorlalti.
Fara o figura noua ca punct de reper nu se poate coagula dreapta. Dar aparitia acestei noi figuri e imposibila pentru ca ar fi imediat devorat de multiplele clici actuale.
Ciolos a facut praf dreapta, dar si orice orice posibilitate de unificare.
Parca se injgebase o prealianta intre USR, PMP si Forta Dreptei, dar in ultimul timp parca F D s-a distantat, chiar a criticat USR. Probabil, are promisiuni mai tentante dinspre un PNL, a carui reletie cu PSD cam scartaie.
E pacat… Nu ca Forta Dreptei are multe voturi, dar ar contribui cu experienta politica pe care o are si, unite, cu o campanie electorala energica, cele trei ar da o impresie de forta si alianta ar avea mai multi sustinatori decat suma celor trei, separat.
Insa, traim in Romania si pe langa cel care isi baga coada, apare problema locului pe liste, egoismul.
O alianta USR, PMP, FD are mari sanse de reusita daca isi concepe inteligent campaniile electorala si preelectorala, incat sa ajnga la populatie, nedeformate, ideile lor.
Daca il vor sustine pe Nicusor Dan pentru primaria capitalei si pentru presedintie vor propune drept candidat o persoana care nu este membru in niciunul dintre partide, sansele lor cresc.
Un intelectual implicat, atasat tarii, inteligent, care a avut curajul unor atudini corecte, ar putea deveni un foarte bun presedinte.
Din cate persoane am vazut eu exprimandu-se public, eu le-as recomanda pe profesorul Bogdan Glavan. Dar pot fi si altii.
Polul de dreapta nu mai include PNL!! Nu stiu de ce Nicusor Dan insista sa discute cu fesene2,acest partid nu mai are NIMIC liberal,a fost distrus de iohannis cu premeditare,inca din clipa cand l-a tradat pe Crin Antonescu,la europarlamentarele din 2014.Nu ca Antonescu era liberal pur sange,nu!A facut multe greseli,alegand alianta cu pesedistii ,gandita se pare,inca din 2009,dupa ce a pierdut prezidentialele si s-a aliat cu geoana si iohannis.In 2014,iohannis a fost ales de pedelisti sa candideze,capetele „luminate ale securistilor pedelisti ,ca Blaga,Boc si Predoiu i-au cerut lui Antonescu sa inceapa cooptarea pedele in penele..restul e istorie.
Polul de dreapta are azi doar 3 partide serioase:USR,PMP si adevaratul si singurul partid al fosti.or liberali,Forta Dreptei,un partid nou,de numai 2 ani ,dar care merita atentie,caci fara el nu se pot castiga voturi macar pentru o opozitie puternica in parlament,iar in Bucuresti,primaria.