luni, noiembrie 25, 2024
AcasăNewsProcurorii lui Kovesi au arestat un fost ministru croat care a dat...

Procurorii lui Kovesi au arestat un fost ministru croat care a dat 1,73 milioane de euro pe un software de 265.000

-

EPPO, parchetul european condus de Laura Codruța Kovesi, începe să ia viteză și se transformă, treptat, în ceea ce era DNA în România înainte să fie distrus de Sistem: o spaimă a infractorilor cu gulere albe în special din zona politică. Ancheta procurorilor europeni a dus în Croația la arestarea unui fost ministru care coordonase cumpărarea din bani publici, cu 1,73 milioane euro, un software care costa în realitate 265.000.

Procurorii coordonați de Kovesi fac o anchetă în care sunt vizați 4 cetățeni croați și două companii. Se suspectează trafic de influență și abuz în serviciu. Printre suspecți sunt doi „grei“ din Croația: Gabrijela Zalac, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene (MRRFEU), și Tomislav Petric, actualul șef al Agenției pentru Finanțarea Programelor și Proiectelor Europene (SAFU).

Cei doi, alături de alte două persoane, au fost arestați miercuri, 10 noiembrie, la cererea EPPO, iar cazul a făcut vâlvă în Europa.

Cazul este unul clasic, după o schemă mult prea bine cunoscută în România. În perioasa 2017-2018, Croația a făcut licitație pentru achiziția unui sistem informatic care urma să fie plătit din fonduri UE. Fosta titulară a Ministerului Fondurilor Europene de la Zagreb a favorizat companiile celorlalți suspecți din dosar, prăduind efectiv banii europeni. În 2017, la licitație, s-au plătit 1,73 milioane de euro (fără TVA!) pentru un software de numai 265.000 de euro. Dacă se adaugă și TVA-ul, suma plătită urcă la 2,16 milioane de euro. Prejudiciul, doar în acest caz, e de 1,8 milioane de euro.

- Advertisement -

Pentru acest tip de anchete, care i-au adus popularitatea în rândurile publicului reformist și ura de moarte a vechii clase politice și a oligarhilor, a fost destituită Laura Kovesi de la conducerea DNA de către Tudorel Toader, cu complicitatea Curții Constituționale și aprobarea președintelui Klaus Iohannis.

G4Media.ro a prezentat întregul comunicat al EPPO după cazul din Croația – unul care pare tras la indigo după cele atât de cunoscute și frecvente în România.

Comunicatul EPPO

„Pe baza rezultatelor activităților de investigare preliminară desfășurate în cooperare cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), Oficiul Național de Poliție Croat pentru Reprimarea Corupției și Crima Organizată și Sectorul de Investigații Financiare Independente al Administrației Fiscale din Croația Ministerul Finanțelor, EPPO demarează acum oficial o anchetă.

- Advertisement -

Se pretinde că primul suspect, în calitatea sa comună de ministru al MRRFEU și președinte al Consiliului de administrație al SAFU, a luat măsuri pentru a asigura o poziție privilegiată pentru al doilea și al treilea suspect, precum și companiile aferente acestora. Aceste activități s-au desfășurat în anii 2017 și 2018, în procesul de achiziție publică a unui sistem informațional pentru planificarea strategică și managementul dezvoltării. În acest timp, fostul ministru a fost responsabil atât de desfășurarea legală a procedurilor de achiziții publice la MRRFEU, cât și de propunerea de numire și revocare a directorului SAFU.

Poziția privilegiată a celui de-al doilea și al treilea suspect a fost asigurată prin: ajustarea Planurilor de achiziții MRRFEU pentru 2017 și 2018 în beneficiul celui de-al doilea și al treilea suspect și al companiilor aferente acestora; umflarea valorii estimate a achizitiei acelui sistem informatic; modificarea tipului și modului de cumpărare; și adaptarea specificațiilor tehnice ale software-ului necesar în scopurile MRRFEU la software-ul pe care suspecții și companiile lor le aveau la dispoziție. Fostul ministru a decis ca MRRFEU să facă această achiziție la un preț mult mai mare decât prețul pieței pentru dezvoltarea de software cu astfel de specificații tehnice și funcționalități.

Se sustine ca, pentru a indeplini cele convenite, fostul ministru a decis pentru prima data, in anul 2017, sa deruleze o procedura de achizitie negociata fara publicarea prealabila a unei licitatii publice, cu o valoare de achizitie supraestimata de 9.860.000,00 HRK (EUR+). /- 1,31 milioane); iar în acest proces au fost invitate firmele aferente celui de-al doilea suspect să-și depună ofertele.

Pentru a asigura continuarea procedurii de achiziție negociată fără publicarea prealabilă a unei licitații publice și prin utilizarea autorității sale comune de ministru al MRRFEU și președinte al Consiliului de administrație al SAFU, fostul ministru a solicitat al patrulea suspect. Directorul SAFU (agenția responsabilă cu controlul ex-ante al procedurilor de achiziții MRRFEU finanțate de UE) s-a asigurat că SAFU, în controlul ex-ante al documentației de licențiere a software-ului, a fost estimată în mod necorespunzător la 9.860.000,00 HRK, nu a contestat procedura de achizitie negociata. Întrucât această solicitare a venit din partea președintelui SAFU și a ministrului care a putut propune guvernului croat numirea și demiterea, directorul a fost de acord și a instruit serviciile administrative și profesionale SAFU să fie la fel de indulgenți pe cât posibil în comentariile lor asupra documentației de achiziție și să nu afirme în mod explicit că nu există niciun temei pentru desfășurarea unei proceduri de achiziție negociată fără publicarea prealabilă a unei licitații publice, din cauza unei încălcări clare a legii achizițiilor publice.

Când, în octombrie 2017, Comisia de Stat Croată pentru Supravegherea Procedurilor de Achiziții Publice a anulat procedura de achiziție publică din cauza încălcării legii privind achizițiile publice, fostul ministru și al doilea suspect au continuat, în 2018, să ia măsuri pentru atribuirea contract cu companiile celui de-al doilea suspect.

În final, după derularea unei proceduri de achiziție publică deschisă, MRRFEU a încheiat un contract de cumpărare pentru acest sistem informatic cu firmele aferente celui de-al treilea suspect, partener de afaceri al celui de-al doilea suspect, cu prețul nerealist stabilit la 12.991.000,00 HRK (1,73 milioane EUR). ) – deși prețul realist al acestui sistem ar fi fost în jur de 2.000.000,00 HRK (265.000 EUR). Achiziția acestui software a fost finanțată parțial (85%) prin grantul UE pentru Programul Operațional Competitivitate și Coeziune.

Suma de mai sus, inclusiv TVA (16.238.750,00 HRK în total, sau 2,16 milioane EUR), a fost plătită în contul firmei celui de-al treilea suspect, după care o parte din bani a fost virata în conturile companiilor celui de-al doilea și al treilea suspect, iar o parte a fost retrasă în numerar.

În final, interesele financiare ale Uniunii Europene și ale Republicii Croația au fost prejudiciate cu suma totală de 1,8 milioane EUR.

EPPO va propune judecătorului de instrucție să dispună arestarea preventivă împotriva tuturor celor patru suspecți.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dezastru la Ploiești: încă un spital a luat foc. Doi pacienți carbonizați, o infirmieră are arsuri, 16 pacienți cu Covid sunt transferați. Unitatea nu are autorizație ISU

Cîțu le-a sugerat PSD-iștilor că, dacă nu-l acceptă pe el, atunci să pună premier de la ei, numai să nu fie Ciucă sau alt PNL-ist! Se teme că pierde șefia partidului

PNL a decis, prin vot (48-22), să negocieze o guvernare cu PSD. Termen: două săptămâni. Refacerea coaliției cu USR rămâne varianta de rezervă

CULISE. Cîțu și consilierul său Muraru au declarat că vor cu USR, dar au votat ca PNL să guverneze cu PSD!

VIDEO. Cîțu spune că USR e de vină pentru aducerea PSD la guvernare! „Au dat mâna cu PSD, n-au mai vrut să dea mâna cu noi”, zice Cîțu, în timp ce strânge mâna PSD

Momente comice la Antena 3: un lider sindical a fost scos din emisie, de soția unui PSD-ist, când a spus că miniștrii propuși de PSD sunt incompetenți

Idioți planetari: pelerini români fals vaccinați au răspândit virusul pe Muntele Athos! În Italia, românii se laudă că au dat acasă „o șpăguță” și și-au scos certificate false

Incredibilul caz al Lidiei Buble. Sfătuită de un interlop după ce a fost prinsă băută la volan, sora mogulului media afiliat PSD a mituit polițiștii, însă anchetatorii au absolvit-o de acuzații!

* Gigi Becali îl jignește pe Edi Iordănescu, pentru a-l face să plece singur, ca să nu-i achite clauza de 500.000 de euro. Antrenorul are rezultate excelente, 7 victorii și un egal în ultimele 8 etape, deși Becali anti-vaccinistul i-a băgat echipa în carantină

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -