E doliu în politica europeană: David Sassoli, președintele Parlamentului European, a murit marți dimineață la ora 2.15 (ora României), într-un spital din Italia, la vârsta de 65 de ani. Era internat din 26 decembrie, ca urmare a unor „complicaţii grave” cauzate de o disfuncție a sistemului imunitar.
Anunțul a fost făcut, pe Twitter, de Roberto Cuillo, purtătorul de cuvânt al lui David Sassoli: „Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la ora 1.15, la data de 11 ianuarie, la spitalul din Aviano, Italia, unde a fost internat”.
Aviano este o localitate montană din provincia Pordenone, regiunea Friuli-Veneția Giulia, situată la 58 km de Udine, 65 km de Treviso și 95 km de Veneția.
Bacteria legionella, apoi pneumonie
David Sassoli a făcut o pneumonie severă în septembrie 2021. El a fost internat într-un spital din Strasbourg (Franța), în timpul unei sesiuni plenare a Parlamentului European. Pneumonia i se trăgea de la infectarea cu bacteria legionella.
A fost mutat la o clinică din Italia, unde a stat la recuperare două luni.
În noiembrie, Sassoli a anunțat că este nevoit să rămână în concediu medical. „Am avut febră foarte mare și am fost spitalizat la Strasbourg. M-am întors apoi în Italia, pentru a mă recupera, însă, din păcate, boala a revenit”, a spus el.
Înaintea Summitului UE din 16 decembrie, Sassoli a prezentat prioritățile Parlamentului European pentru 2022, dar starea sa de sănătate nu era bună.
Recent, David Sassoli încercase să revină la activitatea politică normală, după ce timp de mai bine de două luni nu-şi putuse îndeplini atribuţiile de președinte al legislativului european.
Pe 26 decembrie, brusc, a fost din nou internat într-un spital italian, pentru „complicaţii grave în urma unei disfuncţii a sistemului imunitar”.
Parlamentul European a confirmat că președintele Sassoli a fost internat la spitalul din Aviano pe 26 decembrie.
Fumător înveterat și tată a doi copii, Sassoli a reușit să se vindece în trecut de leucemie, dar sănătateasa i-a rămas fragilă, iar bacteria legonella i-a grăbit sfârșitul.
Succesoarea sa: „Europa a pierdut un lider, eu am pierdut un prieten, democrația a pierdut un campion”
Luni, 10 ianuarie, purtătorul de cuvânt al președintelui Parlamentului European a anunţat anularea tuturor evenimentelor publice ale acestuia. În scurt timp, paginile sociale ale liderilor instituţiilor europene şi ale mai multor şefi ai principalelor grupuri din Parlamentul European, precum şi ale clasei politice italiene, au fost pline de mesaje de susţinere şi afecţiune pentru David Sassoli.
Marți, mesajele au devenit de condoleanțe.
Germana Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a scris pe Twitter că este „profund întristată de pierderea teribilă a unui mare european”.
Vicepreședintele Comsiei Europene, olandezul Frans Timmermans, a rămas „fără cuvinte” când a aflat trista veste. „Amabilitatea lui a fost o inspirație pentru toți cei care l-au cunoscut. Simpatiile mele sincere pentru familia lui și pentru toți cei dragi. Addio, amico mio”, a transmis Timmermans.
Viitoarea succesoare a lui David Sassoli la președinția Parlamentului European, malteza Roberta Metsola, a scris că „Europa a pierdut un lider, eu am pierdut un prieten, democrația a pierdut un campion”.
„Ce șoc mare! O pierdere imensă. Sunt profund întristat. Ne-a părăsit prea devreme. Condoleanțe familiei sale! Dragă David, odihnește-te în pace”, a transmis europarlamentarul german Ismail Ertug.
Un alt eurodeputat, italianul Paolo Borchia, s-a declarat „șocat” de știre, deoarece a fost „atât de bruscă”.
Mai avea o săptămână la șefia Parlamentului European
David Sassoli, social-democrat italian, a fost ales preşedinte al Parlamentului European în iulie 2019, în urma unui acord al principalelor trei grupuri din legislativul de la Bruxelles: PPE, S&D şi Renew Europe.
Mandatul său de doi ani şi jumătate a fost îngreunat de criza de sănătate provocată de Covid-19.
David Sassoli se afla în ultima săptămână a mandatului său de președinte al Parlamentului European. Marţea viitoare, instituția își va alege un nou preşedinte, întrucât a ajuns la jumătatea acestei legislaturi.
Este pentru prima dată, în istoria de 70 de ani a Parlamentului European, când un preşedinte moare în exerciţiul funcției, conform Politico Europe.
În conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului, primul vicepreşedinte trebuie să exercite funcţia de preşedinte până la alegerea unui succesor.
În acest caz, prim-vicepreşedintele este malteza Roberta Metsola, din partea Partidului Popular European (PPE). Ea era deja favorită pentru a prelua funcția de președinte la alegerile interne de săptămâna viitoare, în sesiunea de la Strasbourg.
Jurnalist-vedetă la RAI, candidat fără succes la Primăria Romei
Născut la 30 mai 1956 la Florenţa, în Toscana, David Sassoli a studiat științele politice, dar a ales să practice jurnalismul. A început să lucreze pentru mici ziare şi agenţii de ştiri, iar în 1992 s-a alăturat RAI, postul public de radio şi televiziune din Italia, unde a devenit unul dintre prezentatorii-vedetă.
Pasul spre politică l-a făcut în 2009, când fostul primar de stânga al Romei, Walter Veltroni, a organizat fuziunea a două mari partide de stânga şi de centru-stânga, un proiect la care s-a alăturat David Sassoli şi care a dat naştere Partidului Democrat (PD).
În calitate de candidat la alegerile europene, Sassoli a fost ales pe lista PD, obţinând peste 400.000 de voturi, un succes care i-a permis să renunțe la cariera de jurnalist şi să să se concentreze pe cariera politică.
Desemnat de colegii săi șef al delegaţiei PD în Parlamentul European, David Sassoli a încercat să pătrundă și pe scena politică naţională, candidând la alegerile primare ale partidului său pentru postul de primar al Romei, în 2013, dar a fost învins de Ignazio Marino, care a fost ales ulterior primar.
De la această încercare eşuată, Sassoli s-a dedicat Parlamentului European. A câștigat un nou mandat de eurodeputat în 2014 și a devenit vicepreşedinte PE responsabil cu bugetul şi politica euro-mediteraneană.
În 2019 a obținut al treilea mandat de europarlamentar.
David Sassoli a revendicat paternitatea „celei mai importante reforme feroviare din UE: legea europeană Sassoli-Dijksma, care a fost adoptată în 2017, după trei ani de negocieri complicate” privind deschiderea pentru concurenţă a pieţelor naţionale de transport de pasageri.
Sassoli preciza că nu a „abandonat complet jurnalismul” şi că încă mai colaborează cu diverse ziare şi reviste, scriind articole.
În 2013, împreună cu Francesco Saverio Romano, a scris o carte despre Consiliile de Miniştri din timpul răpirii lui Aldo Moro, în primăvara anului 1978.
„Nimic nu este posibil fără oameni, nimic nu este durabil fără instituţii”, le-a spus Sassoli colegilor săi eurodeputaţi înainte de alegerea sa, citându-l pe Jean Monnet, unul dintre părinţii fondatori ai UE.
„Era internat din 26 decembrie, ca urmare a unor „complicaţii grave” cauzate de o disfuncție a sistemului imunitar.”
Nu citim nicăieri în acest articol că era vaccinat cu toate dozele de vaccin aticovid 19. Un om cu o sănătate aproape perfectă, un om cu o viața foarte îngrijită, s-a îmbolnăvit cu o „bacterie”, pentru ca să-i producă „complicații grave” a sistemului imunitar. Aceste lucruri s-au întîmplat multor vaccinați, care au murit în condiții inexplicabile, spunîndu-se de fiecare dată că aceștia s-au infectat cu o bacterie și sistemul lor imunitar nu a răspuns deloc.
Revin cu niște precizări pentru domnul Cartianu.
În revista academică Journal of Infection, o revistă recunoscută pe plan mondial, unde publică marii oameni de știință ai lumii, a apărut pe data de 8 ianuarie a.c. un articol intitulat : Cross reactivity of spike glycoprotein induced antibody against Delta and Omicron variants before and after third SARS-CoV-2 vaccine dose in healthy and immunocompromised individuals.
Acest articol arată la începutul lui că : Înainte de a treia doză de vaccin și la 6 luni după a doua doză de vaccin, au existat dovezi ale unei scăderi semnificative a reactivității anticorpilor împotriva variantelor Delta și Omicron, în special la persoanele care au primit inițial două doze de AstraZeneca ChAdOx1 nCoV-19.
După care urmează expunerea științifică și teoretică a oamenilor de știință, pentru ca la concluzii să se arate că:
Au existat dovezi de seropozitivitate suboptimă la 6 luni după doza primară de vaccinare în toate grupurile, dar în special în rândul pacienților cu HD și CEV. Probele prelevate la 6 luni după cursul vaccinului primar au arătat că pentru cohorta HD, 58,9% dintre indivizi au fost seropozitivi față de tulpina Wuhan, 34,4% față de tulpinile Delta și 62,2% față de tulpinile Omicron. Pentru cohorta PPP, seropozitivitatea a fost menținută la 92,2% față de Wuhan, 90% față de Delta și 91,1% față de tulpinile Omicron. Pentru cohorta AAP, seropozitivitatea a fost de 62,5% față de Wuhan, 45,8% față de Delta și 91,7% față de tulpinile Omicron (Tabelul 1, Figura 1a-c).
Deci, vaccinurile anticovid anihilează comportamentul sistemului nostru imunitar, ceea ce, eu cred sincer că și președintele UE, a suferit de anihilarea sistemului lui imunitar de a fi capabil să lupte cu bacteria care i-a provocat moarte.