Timișorenii s-au opus vehement, miercuri seara, când George Simion, președintele AUR, a încercat să pună lumânări pe treptele Catedralei, acolo unde acum exact 31 de ani au căzut primele victime la Revoluție, sub gloanțele Armatei, Securității și Miliției. Revoluționarii și cei care au venit să comemoreze momentul l-au contestat vehement pe intrus, căruia i-au reproșat că a băgat în Parlament ofițeri care au tras în oameni la Timișoara, iar acum vine să-și facă propagandă extremistă pe spinarea lor.
Forțele de ordine au fost obligate să intervină între timișorenii strânși să aducă un omagiu eroilor și grupul de extremiști AUR care voiau să captureze mediatic momentul. Societatea Timișoara dăduse ceva mai devreme un comunicat în care protesta față de politizarea evenimentului și față de venirea lui Simion la Timișoara.
Liderul partidului extremist, întâmpinat pretutindeni cu ostilitate de timișoreni: “Rușine!”, “Trădătorule!”, “Nenorocitule!”
George Simion a încercat inițial să țină chiar și un discurs, însă timișorenii l-au bruiat și întrerupt. I-au strigat că nu are ce căuta în oraș, dar și apelative precum “rușine!”, “nenorocitule!”, “trădătorule!”. Strânși în Piața Victoriei, locuitorii orașului i-au cerut: “Afară din Timișoara!”.
Liderul AUR nu s-a lăsat și a vrut apoi să meargă pe treptele Catedralei Metropolitane, ca să aprindă lumânări. Totul era pregătit în stilul care a devenit caracteristic modului de acțiune al acestui partid: scena urma să fie filmată de oamenii săi cu telefoanele mobile, apoi împrăștiată pe rețelele de socializare prin intermediul a mii de conturi. AUR urma apoi să confiște evenimentul și să își transmită mesajele folosindu-se de prezența oamenilor strânși la comemorare ca să dea anvergură națională vizitei lui Simion.
Însă nici pe treptele Catedralei n-a mers diversiunea. Revoluționarii nu l-au lăsat să aprindă lumânări și, din nou, jandarmii au intervenit pentru a despărți grupurile.
Explicațiile pentru furia timișorenilor în fața impostorilor extremiști care au încercat să confiște comemorarea din 16 decembrie se regăsesc în comunicatul Societății Timișoara, care îi reunește pe revoluționari și urmașii acestora. AUR, partid apărut brusc pe firmament și intrat în Parlament cu un amalgam de teorii conspiraționiste, lozinci naționaliste, xenofobe și rasiste, mesaje ale propagandei ruse și național-ceaușiste mixate cu simboluri bisericești ortodoxe, a băgat în Camera Deputaților doi foști ofițeri acuzați că au tras în oameni la Timișoara. E vorba de Francisc Tobă și Nicolae Roman.
Comunicatul Societății Timișoara
„16 decembrie este o zi importantă pentru Revoluția de la Timișoara. E prima noastră zi de proteste din 1989, o zi fără de care nimic n-ar fi fost posibil, într-o înlănțuire logică de evenimente înălțătoare, tragice și, finalmente, triumfătoare.
Ideea că la acest moment se așteaptă venirea la Timișoara a lui George Simion, șeful unui partid ultranaționalist, partid în care se regăsesc și doi ofițeri implicați în reprimarea Revoluției, ne obligă pe noi, timișorenii, să protestam împotriva acestei prezențe neavenite.
Este vorba despre parlamentarii AUR Francisc Tobă și Nicolae Roman.
Francisc Tobă, fost deputat PSD, a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției de la Sibiu. Dosarul rămăsese în lucru la Parchetul militar, când Francisc Toba a căutat la Adrian Năstase sprijin politic.
Numele lui Nicolae Roman a fost vehiculat, de mai multe ori, în legătură cu reprimarea Revoluției de la Timișoara, în volumele editate de Memorialul Revoluției din Timișoara.
Înainte de a veni la Timișoara, George Simion, ca șef de partid și ca cel care a întocmit listele de candidați, ar trebui să se dezică de astfel de personaje și să le ceară demisia imediată din Parlament, pentru că altfel nu vom crede niciodată în buna sa credință atunci când se va alătura marșului recunoștinței, la Timișoara.
Fără demisiile celor doi, George Simion nu se poate alătura comemorărilor Revoluției din Timișoara.
Pe de altă parte, Timișoara respinge și a respins întotdeauna, naționalismul.
În 16 decembrie 1989, naționalismul lui Ceaușescu s-a clătinat sub prima lovitură a Timișoarei.
Am învins, fiindcă timișorenii nu au crezut în chemările naționalismului șovin, am învins fiindcă aici toate naționalitățile au fost unite, am învins fiindcă am respins tot ce, acum, reprezintă partidul lui George Simion.
În Punctul 4 al Proclamației de la Timișoara spunem răspicat că naționalismul nu are ce căuta în România pe care, de atunci, încercăm să o refăurim.
Și în acest sens, considerăm prezența la Timișoara a unei delegații AUR a fi o provocare și o profanare a idealurilor Revoluției și ale Proclamației de la Timișoara, la care ne opunem categoric.
Florian Răzvan-Mihalcea
președintele Societății Timișoara“