A trecut mai puţin observată motivarea sentinţei de achitare a clanului Mazăre în procesul privind construirea unui cartier de locuinţe sociale în Constanţa. Documentul e de maximă importanţă, deoarece ar putea influenţa şi decizia în dosarul TelDrum în care este urmărit penal şi Liviu Dragnea, capul caracatiţei politico-judiciare care a penetrat justiţia la vârful ei, în CSM. Astfel, actuala şefă a CSM este Lia Savonea, nevastă de avocat partener cu celebrul infractor Cătălin Voicu. Înainte de Savonea, şefa CSM a fost Simona Marcu, al cărei soţ a încasat bani grei de la cartelul de sorginte mafiotă TelDrum. Sunt doar două conexiuni tip „gulere albe” care explică şi decizia din cazul Mazăre.
Aici, un complet de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) – format din magistrații Simona Neniță, Daniel Grădinaru și Anca Alexandrescu – a anulat CINCI interceptări din dosarul fostului primar al Constanței Radu Mazăre, obținute de SRI pe mandat de siguranță națională (MSN), se arată în motivarea deciziei de achitare din iunie anul trecut și dată publicității acum.
În vara anului trecut, judecătorii i-au achitat în primă instanță pe Radu Mazăre și pe fratele acestuia, Alexandru, în procesul în care sunt acuzați că ar fi primit o șpagă de 175.000 de euro de la omul de afaceri israeliean Avraham Morgenstern, constructorul cartierului social Henri Coandă din Constanța. După deschiderea acestei anchete, Mazăre a fugit în Madagascar, iar Morgenstern, în Argentina.
Judecătorii nu și-au întemeiat decizia de a elimina interceptările obținute de SRI pe MSN pe decizia de joi, 17 ianuarie 2019, a CCR, care anulează probele obținute de procurori cu SRI pe Mandate de Supraveghere Tehnică obișnuite (MST).
Magistrații au invocat, în schimb, o decizie CCR din 28 februarie 2018, care a constatat neconstituționalitatea unei sintagme din articolul 3 alineatul f al legii 51/1991 privind securitatea naţională. E vorba de sintagma ”aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români”.
CCR a statuat atunci, cu majoritate de voturi, că infracțiunile de corupție nu reprezintă amenințări la securitatea națională.
Decizia, fără precedent, ar putea avea consecințe și în dosarele Tel Drum, în care este vizat liderul PSD, Liviu Dragnea.
Potrivit unor surse din rândul avocaţilor, dosarele Tel Drum conţin şi interceptări făcute de SRI pe mandat de siguranţă naţională, pe securitate economică.
Aceleaşi surse judiciare au explicat pentru G4media.ro și că marele dosar Tel Drum, în care liderul PSD a fost pus sub acuzare pentru 5 infracţiuni, abundă de interceptări obţinute de SRI pe MSN.
Un alt exemplu este dosarul în care președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este judecat pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. În primă instanță, Tăriceanu a fost achitat, însă urmează apelul. Dosarul este desprins din cazul Ferma Băneasa, privindu-i pe Dan Andronic, Remus Truică, Paul al României şi miliardarul israelian Benny Steinmetz, unul dintre investitorii de la Roşia Montana. Cazul conține, de asemenea, probe obţinute de SRI pe MSN.
Cine sunt judecătorii care au anulat intercepările obținute de SRI pe MSN din dosarul lui Mazăre.
Judecătoarea Simona Neniță este soția avocatului Mihai Dinu, apărătorul celebrului senator PSD, Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție în două dosare penale la câte 7 ani de detenție efectivă.
Simona Neniță este și cea care a făcut opinie separată și a vrut să o achite pe fosta șefă a DIICOT Alina Bica în dosarul în care aceasta a primit 4 ani cu executare. De asemenea, este aceeași judecătoare care a confirmat plasarea sub control judiciar a procurorilor Lucian Onea și Mircea Negulescu de la DNA Ploiești. Anul trecut, Neniță i-a spus în sala de judecată lui Portocală, care se plângea de abuzuri: ”Dar dvs nu făceați așa!?”
Judecătorul Daniel Grădinaru este, potrivit unor surse din magistratură, un apropiat al Liei Savonea, șefa CSM. De altfel, Grădinaru a fost purtătorul de cuvânt al Curții de apel București, când Savonea era președinte. Trebuie precizat în context și că Lia Savonea este soția avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu senatorul Cătălin Voicu, condamnat tocmai pentru coruperea unor judecători de la ICCJ.
La sfârșitul anului trecut, după intrarea în vigoare a modificărilor PSD – ALDE la legile Justiției care l-au eliminat pe șeful statului din procedura de numire a șefilor Instanței supreme, Secția de judecători a CSM, dominată de judecătoarea Savonea, l-a numit pe judecătorul Grădinaru președinte al Secției penale a ICCJ.
Judecătorul Grădinaru a făcut opinie separată în sensul achitării în cazul deputatei PSD Andreea Cosma, condamnată la sfârșitul anului trecut la 4 ani cu executare în primă instanță. De asemenea, judecătorul Grădinaru a făcut parte din completul care, anul trecut, l-a achitat pe fostul deputat PSD, Sebastian Ghiță, în procesul în care e judecat alături de mai mulți polițiști și procurori din Prahova.
Judecătoarea Anca Alexandrescu a făcut parte, pe când activa la Curtea de apel București, din completul care a luat decizia de condamnare a greilor din fotbal în dosarul Transferurilor.
CITIŢI ŞI:
In tara regelui cioaba asa se imparte dreptatea.
Daca scapa radu mazarii o sa devina madagascarul o colonie cu care alegorice.