marți, februarie 27, 2024
AcasăNewsIon Iliescu, atac INCREDIBIL la PSDragnea şi la jandarmerie. "Criza nu...

Ion Iliescu, atac INCREDIBIL la PSDragnea şi la jandarmerie. „Criza nu poate fi rezolvată cu măsuri de forță, cu reducerea la tăcere a vocilor critice”

-

Fostul preşedinte Ion Iliescu a postat pe blogul personal un text prilejuit de preluarea preşedinţiei rotative a UE de către România, în care lansează un atac indirect clar la adresa lui Liviu Dragnea şi a camarilei acestuia. Dragnea a pornit atacul la statul de drept şi la Uniunea Europeană, ceea ce nu mai e placul fondatorului PSD.

Mai mult, Iliescu strecoară în text o aluzie la europarlamentari, semn că a fost deranjat de ignorarea Corinei Creţu de către gaşca din Teleorman a liderului PSD. Comisarul european, propulsată în politică de Ion Iliescu, a anunţat în weekend că va candida la europarlamentare din partea Pro România, noul partid al lui Victor Ponta, motivul principal fiind atacurile la adresa ei din partea PSDragnea. Iliescu a reacţionat dur pe blogul personal.

  • România nu este nici eurosceptică, acum, și nici deziluzionată de aderare. Este doar realistă, s-a maturizat, politic și social, abordează critic realitatea, și asta este bine. Va rămâne susținătoare a proiectului european atâta vreme cât el va genera bună guvernare, prosperitate, va reduce decalajele de dezvoltare și polarizarea economică și socială.
  • Criza prin care trece acum Uniunea nu are cum să nu aibă ecouri și în România. Dar putem alege să fim parte a soluției pentru problemele Uniunii, și nu generatori de noi probleme, cum este cazul Brexitului. Pentru asta noua generație de politicieni din România trebuie să dovedească responsabilitate și angajament în slujirea interesului public și a binelui comun. Uniunea Europeană nu poate fi țap ispășitor pentru neputințele noastre, pentru eșecurile noastre, pentru egoismul și iresponsabilitatea unora sau altora dintre liderii politici, de la București sau de la Bruxelles.
  • Este nevoie, mai mult decât oricând, de solidaritate. Și de democrație în funcționarea instituțiilor politice și economice ale națiunilor și ale Uniunii. Criza proiectului european, reală, este înainte de toate, o criză a democrației. Și nu poate fi rezolvată cu măsuri de forță, cu reducerea la tăcere a vocilor critice, cu etichetarea celor care au o altă viziune despre Uniune și despre problemele ei. Un populism nu poate fi combătut tot cu un populism, fie el și de sens opus. Iar reforme de genul Europa cercurilor concentrice nu pot crește susținerea cetățenilor pentru Europa. Cred că a venit vremea să ne întoarcem la politică, să ne vindecăm de iluzia ”tehnocrată”. Pentru că politicul poate fi controlat democratic de popor, tehnocrații, nu, ei nu-și asumă erorile și deciziile greșite, nu răspund în fața nimănui.
  • Spun aceste lucruri și pentru că urmează alegerile europene, altă încercare pentru președinția României. Demnitatea de europarlamentar nu este, nu poate fi, o recompensă pentru niște politicieni, sau clienți ai lor, ci o împlinire pentru cariere politice exemplare, în slujba cetățenilor și a națiunilor europene. Este momentul ca elitele politice să se întâlnească din nou cu cetățenii, pe agenda publică, și cu un proiect comun, acela al integrării europene, de care să se bucure toți membrii Uniunii.
  • Sunt convins că Președinția României va fi un succes, pentru că avem și mândria, și demnitatea, de a arăta că nu de puține ori am fost judecați greșit, că românii pot oferi Europei valori și proiecte, cu fața la viitor.

CITIŢI ŞI:

Corina Creţu: „Ponta e PSD. Ce să fac dacă PSD nu mă vrea, să plec în munţi? Pot candida pentru Pro România”

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. Pare un discurs absolut rezonabil, cu exceptia ideii ca tehnocratii n-ar raspunde pentru greselile lor. Toata lumea trebuie sa raspunda pentru greseli!
    Dar pare un discurs de om mai tanar, nu se stie daca nu a fost sfatuit sa scrie acest text sa-si mai spele din vina de a fi provocat ucideri de oameni la revolutie…Cam greu sa speli asemenea vina, cu un discurs pro-EU….totusi orice mesaj rezonabil, de la oricine ar veni, poate ajuta ! Romania are nevoie de mesaje rezonabile. Poate l-o fi inspirat Tusk pe batranul Iliescu, vulpe batrana….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -