joi, mai 2, 2024
AcasăUtileÎncălzire în pardoseală: avantaje și dezavantaje

Încălzire în pardoseală: avantaje și dezavantaje

-

În ultimii ani, sistemele de încălzire au devenit tot mai sofisticate. Deși cel clasic, cu calorifere, este încă preferat, încălzirea în pardoseală a atras atenția datorită numeroaselor sale avantaje. Asigură un confort termic ridicat și, în plus, este și estetic.

Descoperă cum funcționează un astfel de sistem, dar și care sunt avantajele și dezavantajele cu care vine la pachet! Astfel, vei putea lua o decizie informată pentru a-ți încălzi locuința în mod eficient.

Sistemul de încălzire în pardoseală – cum funcționează?

Sistemul de încălzire în pardoseală funcționează pe baza unui agent termic care circulă prin cabluri sau conducte plasate în șapă. Poate fi montat în orice tip de locuințe, fie că este vorba despre un apartament sau casă, de un design clasic, modern sau industrial.

În funcție de preferințe, se poate alege încălzirea în pardoseală fie electrică, fie pe bază de apă. Ambele presupun transferul radiant de căldură. Ca și sistemul cu calorifere, pornește cu ajutorul unui termostat, reglat la o anumită temperatură optimă pentru fiecare. În acest fel, se asigură distribuirea uniformă a căldurii în fiecare zonă a locuinței.

- Advertisement -

De asemenea, sursa de căldură poate fi o centrală pe gaz sau una electrică, pe bază de combustibili fosili sau pompe de căldură.

Indiferent că decizi să instalezi un astfel de sistem și ai nevoie și de montaj centrala termica, apelează la ajutorul profesioniștilor! Procesul este unul complex, care necesită cunoștințe și echipamente adecvate.

Încălzire în pardoseală – avantaje multiple pentru întreaga familie

Sistemele de încălzire în pardoseală, fie că ne referim la cele ce folosesc agent electric sau apă, vin la pachet cu numeroase avantaje. Probabil, cel mai notabil este confortul termic inegalabil. Căldura emanată se resimte în toată încăperea, nu doar în zona caloriferelor. Este distribuită uniform, asigurând o senzație plăcută și constantă în zona picioarelor. Astfel, se elimină zonele reci dintr-un dormitor, hol, baie sau bucătărie, caracteristice altor surse de căldură.

- Advertisement -

Caloriferele necesită o temperatură de încălzire de până la 80 de grade Celsius pentru a încălzi încăperea. Însă încălzirea în pardoseală are nevoie doar de 29 de grade Celsius pentru a începe distribuirea căldurii. Astfel, devine eficientă din punct de vedere energetic, ducând la economii financiare pe termen lung. Pentru a avea randamentul dorit, este indicat să alegi o manopera incalzire in pardoseala efectuată de specialiști.

Încălzirea în pardoseală este ușor de utilizat și setat. Dacă optezi pentru un termostat Wi-Fi, poți porni sau opri sistemul de la distanță. De asemenea, în funcție de necesitățile termice, se poate seta ca anumite zone din casă să fie mai călduroase și altele mai reci.

Fiind potrivită pentru toate tipurile de podea, poate fi instalată în baie, hol, living, dormitoare, sub parchet, gresie, lemn sau piatră.

Instalându-se sub podea, estetica spațiului nu va avea de suferit. Toate cablurile prin care trece agentul termic sunt ascunse. Fără calorifere sau conducte vizibile, nu va împiedica decorarea interiorului. Așadar, designul interior va avea cu siguranță de câștigat.

Care sunt dezavantajele unui astfel de sistem?

Costurile destinate montajului pot fi mai mari, iar montajul în sine necesită un timp mai îndelungat. Procesul implică instalarea cablurilor și apoi turnarea unei șape, dar și efectuarea unei izolații corespunzătoare pentru a menține confortul termic. Desigur, acestea variază în funcție de complexitatea sistemului. Însă costurile se vor amortiza în doar câțiva ani. De exemplu, un montaj panou solar apa calda este un proces le fel de îndelungat. În schimb, instalarea unui boiler tradițional în baie se realizează în cel mult 30-60 de minute.

Fie că alegi panouri presurizate, fie nepresurizate, acestea trebuie montate la o anumită înălțime, ținând cont de anumite caracteristici, pentru a funcționa corespunzător. Cu toate acestea, deși mai scump și cu un proces vizibil mai amplu, panoul solar va aduce economii financiare substanțiale.

Un alt dezavantaj ar putea fi înălțimea podelelor. Șapa și sistemul de izolație măresc înălțimea podelei cu câțiva centimetri. Așadar, atunci când se optează pentru o astfel de încălzire pe bază de apă, trebuie avut în vedere și acest aspect. În astfel de situații însă, se poate alege un sistem electric, dacă spațiul îl permite.

Așadar, este rentabil un sistem de încălzire în pardoseală? Deși prezintă câteva dezavantaje, pe termen lung este cu siguranță o alegere potrivită.

Dacă-ți dorești o locuință călduroasă în permanență, plăcută din punct de vedere estetic și facturi lunare scăzute, încălzirea în pardoseală este detaliul care completează perfect un spațiu confortabil și modern.

- Advertisement -

8 COMENTARII

  1. Nu dau încălzirea clasică pe cea din pardoseală. Am casa f. bine izolată termic atât pereții exteriori cât și tavanele. Caloriferele supra-dimensionate plus țevile din cupru ale instalației de încălzire care radiază și ele căldură plus centrala în condensare plus termostat-ambient și plătesc factura la gaz/lună mai puțin decât feciorul meu care are încălzire în pardoseală. Amândoi avem setată temperatura pentru iarnă 23°C ziua și 21°C noaptea. Blocul lui fiind nou se tot tasează și există riscul să se fisureze o țeavă din pardoseală. Are și el izolație termică a apartamentului la pereții exteriori. Degeaba are avantajul pereților interiori+tavanele care sunt calde tot timpul de la apartamentele vecinilor, că tot plătește gazul mai mult decât mine.

    • Da într-adevăr am mai auzit persoane care plătesc mult la încălzirea în pardoseala. Dar eu am pus la casa încălzire în pardoseala și sunt super mulțumit. Și nu cum zice scriitorul in știre 29 grade ci 38 grade ( dezinformare). Depinde și izolația de sub țevi ,izolația peretilor
      Am făcut tot cu un cost de 26% mai mare decât cel pe calorifere. Documentație și schimb de păreri cu mulți instalatori și constructori. În concluzie f mulțumit cu un sistem simplu fără complicați,; senzori, pompe, circuite ,etc. Maxim la 130 mp 22-23 grade 550 lei la gaz.

      • Am uitat să specific că temp. agentului termic l-am setat la 52°C, iar apa caldă
        la 40°C. Nu am plătit factura la gaz mai mult de 340 lei/lună pentru căldură, apă caldă și aragaz.

    • Tampenie. Eu cu frate-miu avem aceleasi case si aceleași centrale, izolatie, etc. El are calorifere eu doar încălzire in pardoseală. Nu avem gaz in zona deco facem foc cu lemn. Eu folosesc 4.5 m³ pe iarna el la calorifere 10m³ , eu am 23° tot timpul el fluctueaza intre 19 si 22. Care e economia? Vorbesti doar tampenii. La inc in pardoseala ai apa la 35° la calorifer o ai la 65 minim.

    • Domnule Aaron nu aveți dreptate! E imposibil sa plătești mai mult deoarece la inc in pardoseala ai apa pana in 40° e cand la calorifere oricat le-ai supradimensiona nu poti sa incalzesti o camera fara 60° plus ca cel mai placut este sa mergi pe o suprafață caldă

  2. Eu am in casa incalzire electrica bagata sub parchet (doar in baie sub gresie ) de 4 ani termoatat in fiecare camera wi fi . Consum intre 400 -600 kw pe luna.Astept sa imi montez si panourile fotovoltaice. Tin sa precizez ca e foarte usor de montat, daca te pricepi. Eu am refacut din start partea electrica am rezistenta separata in tabloupwntru fiecare camera, si sub folia de incalzire , pardoseala este din panou de 10 cm izolatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -