joi, noiembrie 21, 2024
AcasăDezvăluiriÎncă un parteneriat dubios al Universității din Craiova: după Rusia lui Putin,...

Încă un parteneriat dubios al Universității din Craiova: după Rusia lui Putin, China comunistă! Suspiciuni de spionaj, vulnerabilități de securitate

-

O anchetă publicată de portalul de știri și investigații jurnalistice Republica Oltenia dezvăluie apartenența la sistemul militar și informativ al Republicii Populare Chineze a unor universități din cea mai mare dictatură de pe planetă, partenere ale Universității din Craiova (UCV) într-un proiect de cercetare științifică.

La Craiova, a fost inaugurat recent „China-Romania Research Center in Applied Mathematics”, în prezența conducerii Universității din Craiova, a reprezentanților Ambasadei R. P. Chineze la București și a unor profesori și oameni de știință din universități cu sediul în China comunistă.

Universitatea din Craiova a comunicat public că acest Centru de cercetare este înființat ca rezultat al colaborării științifice dintre UCV și matematicieni chinezi care lucrează la Craiova. În cadrul UCV se desfășoară activități de cercetare științifică la care participă activ 5 cercetători chinezi. Din ianuarie 2022, urmează să sosească la Craiova alți 4 cercetători din țara asiatică. Activitatea cercetătorilor chinezi este finanțată de guvernul comunist de la Beijing printr-un program intitulat „China Scholarship Council”.

Conform informațiilor oferite de UCV, fondatorii Centrului de cercetare în domeniul matematicilor aplicate sunt:

- Advertisement -
  • din partea Universității din Craiova – prof. univ. dr. Vicențiu Rădulescu (directorul Centrului), prof. univ. dr. Ionel Rovența, prof. univ. dr. ing. Dan Selișteanu;
  • din partea Republicii Populare Chineze – Xianhua Tang (Central South University, Changsha), Runzhang Xu (Harbin Engineering University), Binlin Zhang (Shandong University of Science and Technology, Qingdao).

Jurnaliștii de la Republica Oltenia acuză că cel puțin una dintre cele trei universități din R. P. Chineză care colaborează cu Universitatea din Craiova se află în strânse relații cu Armata Populară de Eliberare a Chinei, fiind direct implicată în cercetări științifice destinate dezvoltării forței militare a regimului comunist de la Beijing, inclusiv a aresnalului nuclear și flotei de submarine nucleare.

România pare a fi penetrată informativ nu numai de Federația Rusă (care a reușit inclusiv performanța de a-și promova agenții de influență în Parlamentul României), cât și de China comunistă. Sistemul de apărare informativă al României este tot mai puțin eficient, fapt care transformă România într-un punct vulnerabil al NATO.

China comunistă se folosește de slăbiciunile sistemelor de apărare ale statelor pe care le consideră „ținte” pentru strategia sa geopolitică și militară, iar Guvernul de la Beijing nu ezită să se folosească inclusiv de mijloace aparent inocente, precum colaborarea academică și universitară.

- Advertisement -

Situația colaborării cu R. P. Chineză de la Universitatea din Craiova pare a se înscrie în acest cadru.

Bursele de studii finanțate de China Comunistă – mecanism de spionaj militar?

China comunistă investește anual sume imense de bani în susținerea unor burse de studii doctorale și postdoctorale în străinătate oferite unor cetățeni chinezi, dar și unor străini care doresc să studieze în China.

Jurnaliștii de la Republica Oltenia citează studiul „The China Scholarship Council – An Overview”, realizat de Centrul pentru Securitate și Tehnologie Emergentă (Center for Security and Emerging Technology) din cadrul Georgetown University (Walsh School of Foreign Service). În acest studiu se prezintă informații despre mecanismul „China Scholarship Council” (CSC), prin intermediul căruia Guvernul comunist de la Beijing încearcă să-și dezvolte o elită științifică, dar și să fure efectiv informații vitale despre tehnologiile avansate ale statelor cu care China comunistă colaborează la nivel academic. Exact cum proceda și România comunistă sub Gheorghiu-Dej și Ceaușescu, dar și Uniunea Sovietică în toată existența ei!

China Scholarship Council (Consiliul de Burse din China – CSC) are titulatura oficială de „Comitetul de Conducere al Fondului Național pentru Educație” și este organul responsabil pentru administrarea Fondului Național de Burse al R. P. Chineze. CSC a fost înființat de Ministerul chinez al Educației în anul 1996 și are ca principal obiect de activitate acordarea de sprijin pentru schimburi academice internaționale între China și alte state ale lumii.

Activitatea CSC este impresionantă și pare a dispune de fonduri nelimitate din partea Guvernului comunist chinez.

  • CSC sponsorizează, în fiecare an, aproximativ 12% dintre studenții străini care studiază la universități din R. P. Chineză și aproximativ 7% dintre studenții chinezi care studiază în străinătate.
  • Cele mai mari programe de burse pentru studii în străinătate finanțate de CSC sunt pentru studenți absolvenți chinezi.
  • CSC încurajează cu fermitate și, în unele cazuri, solicită beneficiarilor de burse, cetățeni chinezi, să se întoarcă în China, după finalizarea studiilor în străinătate, indiferent de țara de studii.
  • În ultimii ani, CSC a crescut foarte mult numărul de programe de formare în cooperare între universități străine de elită și instituții de cercetare și universitare din R. P. Chineză.

Activitățile mai puțin academice desfășurate sub pretextul colaborării academice au determinat guvernul SUA să reacționeze și să impună restricții colaborării academice cu R. P. Chineză.

Astfel, Biroul pentru Industrie și Securitate al SUA (U. S. Bureau of Industry and Security) a indexat mai multe universități, instituții de cercetare și companii din R. P. Chineză (care colaborau cu entități universitare din SUA), sub suspiciunea de risc major pentru securitatea națională ori pentru că acestea că produc un număr mare de absolvenți care lucrează în industria militară chineză.

O universitate din China comunistă, indexată de SUA ca „suspectă”, e parteneră a Universității din Craiova

Guvernul SUA a decis ca anumite entități științifice (universități, institute de cercetare științifică) din China comunistă să fie supuse unor restricții și monitorizări, sub suspiciunea că sunt afiliate industriei militare de apărare a R. P. Chineze.

Între acestea, se numără și Harbin Engineering University, entitatea universitară din R. P. Chineză care are calitatea de membru fondator al Centrului de cercetări în matematici aplicate, înființat la Universitatea din Craiova.

În cadrul proiectului de cercetare științifică desfășurat în Oltenia, Harbin Engineering University este reprezentată de Runzhang Xu.

Jurnaliștii de la Republica Oltenia au descoperit că într-un document emis de U. S. Bureau of Industry and Security în iunie 2020, această unversitate este indexată ca suspectă. În acest document, intitulat „Lista de Entități”, se precizează că „Harbin Engineering University este adăugată la Lista de Entități (Pagina 34496 / destinația China) pentru achiziționarea și încercarea de a achiziționa articole de origine americană în sprijinul programelor implementate pentru Armata Populară de Eliberare (armata națională a R. P. Chineze – n. red.). Această activitate este contrară intereselor de securitate națională și de politică externă în conformitate cu § 744.11(b)(3) și (5) din Regulamentul de Administrare a Exporturilor”.

U. S. Bureau of Industry and Security a păstrat Harbin Engineering University pe lista de indexare și în anul 2021, universitatea din China comunistă fiind inclusă într-un document emis recent, în noiembrie 2021.

Autoritățile americane au indexat și alte câteva entități cu sediul în orașul Harbin, unde își desfășoară activitatea Harbin Engineering University. Este vorba despre:

  • Harbin Institute of Technology
  • Harbin Chuangyue Technology Co. Ltd.
  • Harbin Yun Li Da Technology and Development Co. Ltd.

De exemplu, despre Harbin Institute of Technology se precizează că a căutat să folosească tehnologia americană pentru programele de rachete din R. P. Chineză, activitate contrară intereselor de securitate națională și de politică externă ale SUA, conform § 744.11(b)(3) din Regulamentul de Administrare a Exporturilor.

În investigația jurnalistică realizată de Republica Oltenia sunt oferite și alte informații despre Harbin Engineering University, obținute de pe portalul China Defence Universities Tracker. Acesta este un instrument de monitorizare realizat de Australian Strategic Policy Institute (ASPI).

Monitorizarea realizată de ASPI arată că Harbin Engineering University este un important centru de cercetare în domeniul ingineriei nucleare, inclusiv în domeniul submarinelor nucleare. În anul 2018, universitatea a semnat un acord de colaborare cu China National Nuclear Corporation (CNNC). În 2019, cele două entități au înființat Institutul de Cercetare a Tehnologiei de Siguranță și Simulare a Industriei Nucleare din China, orientat cu precădere spre cercetări militare.

Totodată, Harbin Engineering University coordonează un laborator de materiale energetice (inclusiv explozivi) realizat în colaborare cu Academia Chineză de Inginerie Fizică, una dintre principalele organizații de cercetare științifică în domeniul focoaselor nucleare din R. P. Chineză.

Concluzia Raportului de monitorizare oferit de ASP: Harbin Engineering University este considerată un factor major de risc, ca urmare a implicării acestei universități în spionaj economic, acreditări de securitate extrem de secrete, includere pe Lista de Entități a SUA și a numărului mare de laboratoare și zone de cercetare științifică în domeniul militar.

Precedentul colaborării cu Rusia

Universitatea din Craiova a mai fost afectată de un scandal privind colaborări dubioase cu entități universitare din țări potențial inamice NATO și UE.

În 2018, G4Media, citând o investigație realizată de Republica Oltenia, a prezentat o inițiativă a unei facultăți din cadrul Universității din Craiova prin care se încerca semnarea unui memorandum de colaborare științifică cu Ministerul de Externe al Federației Ruse.

Știrea fusese comunicată presei de purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, care anunța că Universitatea din Craiova urma să semneze un memorandum cu Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe. Memorandumul stabilea crearea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural.

Mai exact, toată afacerea (cu un evident avantaj politic pentru Rusia lui Putin) urma să fie perfectată prin intermediul decanului Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, profesorul universitar Sorin Liviu Damean. Acesta este unul dintre membrii fondatori ai asociației Centrul pentru Politica Externă și Studii de Securitate, organizație care negociase semnarea memorandumului.

Conform unor informații, „geniul” din spatele acestei acțiuni pro-ruse a fost lectorul universitar Florin Păsătoiu, despre care G4Media.ro a dezvăluit că era fondatorul ONG-ului obscur, viitor partener al rușilor. Potrivit CV-ului său, în perioada septembrie – noiembrie 2014 (în plină criză a anexării ilegale a Crimeei și invadării estului Ucrainei de către Rusia), Păsătoiu a studiat la Moscova, la Ministerul rus de Externe, despre ”Politica externă a Federației Ruse, Politica de Securitate a Federației Ruse și balanța de putere”. G4Media arată că, după întoarcerea de la studiile din Moscova, Păsătoiu s-a remarcat printr-o serie de evenimente și inițiative care au ajutat Rusia să-și propage în România liniile de discurs anti-UE și anti-NATO.

Conform investigației făcute de Republica Oltenia, Sorin Liviu Damean, decanul Facultății de Științe Sociale, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al facultății, a acordat avizul pentru ca asociația Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate să fie recunoscută ca centru de cercetare științifică al UCV. Altfel spus, în calitate de fondator al acestui centru obscur, alături de Florin Păsătoiu, decanul Damean i-a dat Centrului validarea universitară.

Universitatea din Craiova s-a arătat ”stupefiată” de anunțul făcut Ministerul de Externe al Rusiei și a dezmințit semnarea memorandumului. Ulterior, Moscova a dezvăluit, prin vocea șefei Institutului cultural rus de la București, Natalia Mujenikova, că semnatarul din partea Rusiei este un centru al Academie Diplomatice din MAE rus (Centrul pentru Diplomație Publică, dialogul culturilor și religiilor mondiale al Institutului de Probleme Internaționale Actuale), iar semnatarul din partea României este Centrul pentru Politica Externă și Studii de Securitate.

După aproximativ trei ani de la această încercare dubioasă a Moscovei de a influența mediul universitar românesc, Universitatea din Craiova este implicată într-un nou scandal, provocat de colaborarea cu dictatura comunistă din R. P. Chineză.

Superficialitatea (generată probabil, de interesele oculte ale celor implicați) cu care univesități de stat din România acceptă colaborări controversate, cu entități universitare și academice din țări care oficial sunt considerate potențiali inamici ai Uniunii Europene și ai NATO, trebuie să dea serios de gândit instituțiilor statului român cu competențe în domeniul securității naționale.

Fantoma războiului bântuie granița de Est a țării, acolo unde Imperiul Rus își mobilizează forțele armate pentru o posibilă invadare a Ucrainei.

Într-un astfel de context, ar fi necesar ca oficialii români să manifeste măcar o minimă prudență în relațiile politice, economice, academice cu entități din state precum Rusia și China, care reprezintă un pericol tot mai mare pentru democrația euro-atlantică, pentru Lumea Liberă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cine a băgat în lege, pe furiș, permisiunea interceptării mesajelor private pe WhatsApp

* Turism de lux pe bani publici: 7 senatori, printre care Gorghiu, Fenechiu, Bodog și Oprea, pleacă o săptămână în Dubai

* Ministrul Florin Roman și-a plagiat lucrarea de disertație la master. Va gestiona 1,8 miliarde de euro din PNRR, pentru digitalizarea României

* Primul scandal major în coaliție. Rafila: Cîțu „a compromis campania de vaccinare. N-a făcut nimic!”

* Decizie finală în procesul pe care Florin Cîțu l-a intentat fratelui său

VIDEO. Satiră usturătoare a lui Oreste la adresa lui Rareș Bogdan: „S-a transformat într-un broscoi fără rușine” / „Când te urâțești la suflet, degeaba pui ruj roz” / „Prea mică satira politică pentru un prea mare mincinos!”

* România cumpără cu 454 de milioane de euro 32 de avioane F-16 vechi de 40 de ani, pe care Norvegia urma să le caseze

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (19). Lovitura falsă de la Iași. Rolul lui Tökes la Timișoara

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -