Greva de la STB s-a încheiat după 5 zile, transportul în comun a fost reluat în București. PSD n-a obținut demiterea directorului PNL, ancheta privind furturile continuă

3
2640
Vasile Petrariu (PSD, lider sindical STB) - Adrian Criț (PNL, director general STB)

Greva de la STB s-a încheiat marți, după 5 zile, fără ca sindicatul condus de PSD-istul Vasile Petrariu să-și atingă obiectivele: directorul liberal Adrian Criț n-a fost demis, ancheta privind furtul de motorină și șmecheriile cu piese de schimb va continua.

În dimineața zilei de marți, 25 ianuarie, la ora 6, pe traseu se aflau deja 1.287 de vehicule din totalul de 1.394 prevăzute, conform celor prezentate de directorul general al STB agenției Agerpres. Erau în circulație 246 de tramvaie din 259 programate, 161 din 166 troleibuze și 880 din 969 de autobuze.

Sindicatul Transportatorilor din București, care reunește 90% din angajații de la STB, a emis un comunicat: „Având în vedere că astăzi 25.01.2022 este zi normală de lucru şi impactul asupra cetăţenilor este unul foarte mare, că în ziua de 24.01.2022 ora 20:00 am avut o discuţie cu membri Consiliului de Administraţie care au promis că analizează doleanţele salariaţilor în perioada următoare, că astăzi 25.01.2022 vom avea o discuţie la Palatul Parlamentului cu o delegaţie parlamentară care să analizeze problemele la nivelul STB SA, s-a discutat la nivelul fiecărui depou şi autobază, celelalte entităţi, iar salariaţii au decis suspendarea acţiunii de protest şi reluarea lucrului“.

Directorul general, Adrian Criț, a comentat: „După cinci zile de protest ilegal care a paralizat Capitala şi a provocat daune financiare masive Societăţii de Transport Bucureşti, angajaţii au înţeles că nu pot ignora legea şi obligaţiile pe care le au faţă de cetăţenii din zona metropolitană Bucureşti-Ilfov. Manipularea liderilor de sindicat, ale căror revendicări nu aveau nimic de-a face cu îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, servind doar propriilor interese, a încetat în această dimineaţă. Angajaţii noştri au înţeles că trebuie să respecte legea şi cetăţeanul“.

La finalul grevei a rămas neclar de ce s-a întrerupt, până la urmă, lucrul

Greva a fost declanșată joia trecută, la câteva zile după ce s-au aflat rezultatele auditului intern comandat de noul director Adrian Criț, pus de PNL. Controlul releva un furt masiv de motorină (peste 262 de tone în 2021) și matrapazlâcuri la contractele pentru piese de schimb. Se încheiau contracte cu firme de apartament, neagreate de companie, pentru piese care existau deja pe stoc, în timp ce alte piese, care lipseau, întârziau să fie aduse. De aceste manevre n-ar fi străin, susțin unele surse, liderul de sindicat Vasile Petrariu, lăcătuș de meserie, care e membru PSD și consilier în Consiliul General al Municipiului București.

Neasumată oficial de cineva, greva i-ar avea în spate, susțin nenumărate surse, pe Vasile Petrariu și nucleul său dur din conducerea sindicatului. PSD nu s-a dezis nicio clipă de acesta și nu a condamnat greva – care a fost declarată ilegală de Tribunalul București. În urmă cu două zile, Petrariu a făcut o declarație de complezență, anunțând că va demisiona din PSD și din Consiliul General.

În cele din urmă, după 5 zile de grevă, a rămas neclar ce revendicări au avut sindicaliștii. Singura cerință clară a lor era una ilegală: demiterea/demisia directorului liberal Adrian Criț, cel care inițiase auditul intern. Chemați de 5 ori la negocieri, pentru a-și expune punctul de vedere, liderii de sindicat au refuzat să răspundă.

Adrian Criț spune că Vasile Petrariu a cerut creșterea salariilor cu 10%. Acest lucru este însă imposibil pentru că, din bugetul total al STB (care oricum e subvenționată masiv de Primărie), 73,5% din bani se duc deja la salarii. „În urmă cu zece ani, bugetul de salarii era de 56%. În orice companie de transport public de călători, ponderea salariilor nu trebuie să depășească 60%. Este o chestiune constatată în studii la nivel european”, a explicat Criț pentru Europa Liberă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Chiar și fără „baronul de la metrou”, PSD continuă să terorizeze Capitala! „Noul Rădoi”, lăcătușul Vasile Petrariu, e omul Gabrielei Firea, căreia i-a făcut campanie deșănțată la STB, în 2020

* Șeful ANRE, PSD-istul Dumitru Chiriță, și-a angajat în instituție toate neamurile. În Republica Dominicană nu le-a dus chiar pe toate…

* Ciucă reușește s-o egaleze pe Dăncilă: l-a pus șef la Protecția Consumatorului pe Horia Constantinescu, nepotul unui mare demnitar comunist și nașul fiului lui Adrian Năstase

* George Simion culege ce a semănat: a fost împroșcat cu cerneală pe față la Iași. Ultrașii AUR l-au agresat pe tânărul care le-a atacat „Conducătorul”

* AUR și propaganda rusă nu au spor. Sondaj: 64% din români consideră Rusia o amenințare, doar 18% nu vor mai multe trupe NATO în țara noastră

* Idei de AUR: deputatul Ciubuc cere să săpăm „urgent” la granița de est „șanțuri de 4 metri adâncime și 8 metri lățime”, să minăm podurile și să atacăm Ucraina!

* Șoșoacă, trompeta Rusiei: „România ar trebui să joace cartea neutralității. Nu avem nevoie ca NATO să-și aducă toate mașinăriile și invențiile să le încerce pe români“

* Planul monstruos al lui Putin: invadarea Ucrainei sub pretextul scurgerii de substanțe chimice de la uzina Stirol, făcută în mod intenționat de militanții pro-ruși!

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (71) / Secretar general în păpuriș

* Eliminare dureroasă a Simonei Halep, în „optimi”, la Australian Open. Și Sorana Cîrstea a pierdut

3 COMENTARII

 1. Fix acelasi tipar ca si la sector 1 unde toata mass-media platita de PSD au demonizat-o pe Clotilde Armand. In spatele scenei se incerca acoperirea escrocheriilor lui Dan Tudorache. Acolo operatorul de salubritate a apelat la santaj. Peste tot metodele sunt aceleasi si se fac cu acordul politicului. Gabriela Firea este un cancer pentru Bucuresti, care isi doreste atat de mult revenirea la primarie. Votul este arma noastra impotriva PSD, PNL, AUR, UDMR. Poate vom face o schimbare odata cu venirea noilor generatii.

 2. Cele doua fetze din imaginea care ilustreaza articoul spun totul despre personaje.
  FELICITARI celui care se ocupa de alagerea imaginilor cu personalele din articolele din ziaristii.com. Spun totul. Nu am vazut nicaieri atata exactitate, asemenea talent!

 3. Primarul, directorul STB se arata hotarati sa nu cedeze teroristilor sindicali, nici ministrul Transporturilor nu l-a demis pe director.
  Daca ar exista dorinta de a termina cu stapanirea mafiota a acestei tari, aceasta „greva sindicala” a oferit un bun prilej ca sa se inceapa.
  Ar trebui lamurita rapid acuzatia cu furtul de benzina, cui i se imputa exagerata uzura a autobuzelor, daca se leaga nereguli in cumpararea lor, unde s-au dus banii.
  Mingea e in terenul Politiei, Justitiei, SRI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here