Gerard Depardieu a trecut la Ortodoxie

0
1070

Aştept ca harul Duhului Sfânt, primit la botez, să nască un alt Gerard, pe care să-l vedem şi noi. Totuşi, Dumnezeu nu rodeşte în om cu forţa. Mai trebuie să-ţi şi doreşti.

Convertirea lui Gerard Depardieu la Ortodoxie a adus lacrimi de extaz pe faţa multora. Bucuria de a vedea în ograda noastră un greu ca Depardieu ne-a şters de pe hard şi memoria, dar şi principiile moralei creştin-ortodoxe, adică fix credinţa aia la care a aderat Gerard.

Gerard Depardieu primeşte botezul ortodox în catedrala „Alexander Nevsky”, la Paris. 5 septembrie 2020 (sursa foto: Twitter)

În urmă cu nişte ani, actorul francez fugea din Franţa în Rusia, ca să fenteze Fiscul, căruia trebuia să-i dea o grămadă de bani. De ce alege Depardieu Rusia? Simplu. Omul căuta o ţară în care să fie mai presus de lege. Adică, ţara în care legea e pentru toţi, mai puţin pentru el. Rusia lui Putin, oligarhică, coruptă, criminală, era alegerea perfectă. Vii cu o căruţă de bani, nu te întreabă nimeni cum i-ai făcut, dai dreptul la băieţi şi gata, eşti ok.

Totuşi, Vladimir Putin nu doar că nu i-a cerut bani lui Depardieu, dar l-a făcut cetăţean rus, apoi a insistat să se fotografieze cu actorul în clipa în care i-a dăruit paşaportul rusesc. Cu alte cuvinte, Putin devenea binefăcătorul unui mare nume al filmului mondial, pe care, iată, Vestul capitalist l-a nedreptăţit şi alungat. Vă amintesc de Andrei Tarkovski, care a plecat din URSS de răul celor ca Putin.

În sfârşit, acum Gerard Depardieu e ortodox. A fost botezat în catedrala ortodoxă rusă „Alexander Nevsky”, la Paris. Mă bucur că omul caută calea. În anul 1967 s-a convertit la Islam, apoi la Budism şi Hinduism. Actorul însuşi şi-a exprimat dorinţa de a trece şi prin Iudaism. Încă mai are timp. Sper ca halta „Ortodoxie” să-i ofere confortul emoţional pe care-l caută.

Depardieu e un apropiat al preşedintelui Putin, cu care a dezvoltat o prietenie intensă. Mă întreb, cum poţi fi ortodox şi prieten cu un criminal? Cu Evanghelia într-o mână şi certificatul de botez ortodox în cealaltă, să nu-ţi întrebi amicul: „Bă, Vladi, da’ ce-ai avut, frate, cu Navalnîi? Cu Nemţov? Cu ceilalţi…”

Să vezi că Biserica Ortodoxă Rusă înalţă catedrale cu chipul lui Stalin în ele şi proiectează secera şi ciocanul pe biserici, iar tu, ortodoxul Depardieu, să taci? Asta e dincolo de mintea mea – mică, ce-i drept.

Gerard Depardieu (foto, stânga) şi Vladimir Putin (foto, dreapta) Sursa foto: Google

Gerard Depardieu, un mare actor cu moralitate îndoielnică, s-a convertit la Ortodoxie. Din păcate, vedem asta zilnic, un simplu certificat de botez nu te face ortodox. Faptele, trăirea Evangheliei lui Hristos cotidian şi constant, iubirea, astea te fac creştin şi om.

Aştept ca harul Duhului Sfânt, primit la botez, să nască un alt Gerard, pe care să-l vedem şi noi. Totuşi, Dumnezeu nu rodeşte în om cu forţa. Mai trebuie să-ţi şi doreşti.

Paul Palencsar, jurnalist şi teolog

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here