Gică Popescu (54 de ani), unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria României, a avut o reacție necruțătoare la adresa actualei conduceri a FRF, după ratarea calificării la Campionatul Mondial din Qatar – 2022.
Într-un amestec de seriozitate și ironie, „Baciul” a declarat duminică seară, la Digi Sport, că n-a putut să urmească meciul jucat de naționala României în Liechtenstein (scor 2-0), din cauza unei decizii bizare a Federației Române de Fotbal (FRF).
Fostul căpitan al „tricolorilor” susține că FRF l-a indus în eroare prin decizia de a schimba culoarea echipamentului din galben în alb, în condițiile în care gazdele jucau în albastru. Din acest motiv, Gică Popescu n-ar fi reușit să găsească postul TV care a difuzat partida selecționatei noastre cu Liechtenstein.
Ironia este evidentă, dat fiind că partida de la Vaduz nu a fost transmisă vreun post obscur, ci de Pro TV, televiziunea numărul 1 ca audiență în România.
În prezent președinte la Farul Constanța, clubul patronat de cumnatul său Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu spune că s-a resemnat și a urmărit ultima etapă din Formula 1. El a ratat astfel și debutul lui Enes Sali de la Farul Constanța, jucător care la 15 ani, 8 luni și 22 de zile a devenit cel mai tânăr fotbalist care a evoluat pentru naționala României.
„Ăștia de la FRF au luat-o razna rău de tot, credeți-mă! Nu pot să-și bată joc în halul ăsta”
- „La început am văzut o echipă în alb, apoi am văzut cealaltă echipă în albastru, după care m-am tot jucat pe canale, să încerc să văd unde joacă echipa noastră națională. O fi semnat FRF cu alt post? Până la pauză, nu m-am dumirit.”
- „Nu oi fi înțeles eu bine ora de start. După aceea, mi-a zis cineva că noi jucăm în alb. Și am zis că poate am schimbat tricolorul și sunt eu puțin în urmă, nu sunt updatat cu toate chestiile astea.”
- „Și abia după pauză m-am dumirit: stai puțin, că ăia în alb sunt ai noștri!”
- „Ăștia de la FRF au luat-o razna rău de tot, credeți-mă! Nu pot să-și bată joc în halul ăsta, schimbând inclusiv culorile echipei naționale. Nu poți să schimbi așa istoria echipei! Echipa națională a fost întotdeauna în galben, iar echipamentul de rezervă a fost roșu sau roșu cu albastru. Dar întotdeauna a jucat cu o culoare de pe tricolor.”
- „Eu nu m-am uitat la meci, credeți-mă, m-am uitat la Formula 1. Deci, nu mă întrebați de meci, că am dat la Formula 1.”
- „Nu l-am văzut pe Sali, nu, pentru că nu m-am uitat la meci, că nu am văzut echipa îmbrăcată în culorile de pe tricolor.”
Trei Mondiale, două Europene
Gică Popescu a jucat 115 meciuri pentru echipa națională, marcând 16 goluri.
A participat la trei turnee finale consecutive ale Campionatului Mondial (1990, 1994, 1998) și la două Europene (1996, 2000). Evident, a pus umărul la toate acele calificări, n-a fost nimic din oficiu.
La 4 din aceste 5 turnee finale, România a depășit faza grupelor, calificându-se în fazele eliminatorii. România a ajuns în „sferturi” la CM 1994 (eliminată la penalty-uri de Suedia), în „optimi” la CM 1990 (eliminată la penalty-uri de Irlanda) și la CM 1998 (eliminată dintr-un penalty de Croația), respectiv în „sferturi” la Euro 2000 și în grupă la Euro 1996.
La echipele de club, Gică Popescu a jucat în campionatele a 7 țări: România (Univ. Craiova, Steaua, Dinamo), Olanda (PSV Eindhoven), Anglia (Tottenham), Spania (FC Barcelona), Turcia (Galatasaray Istanbul), Italia (Lecce) și Germania (Hannover).
Campion în România (Steaua/1988), Olanda (1991, 1992) și Turcia (1998, 1999, 2000).
A câștigat Cupa României (Steaua/1988) și cea a Turciei (1999, 1990), precum și Supercupa Olandei (1992) și cea a Spaniei (1996).
A câștigat trei trofee continentale: Cupa Cupelor cu FC Barcelona, în 1997 (era și căpitanul echipei), și Cupa UEFA și Supercupa Europei cu Galatasaray, în 2000.
A fost declarat de 6 ori cel mai bun fotbalist al anului (1989, 1990, 1991, 1992, 1995, 1996), într-o perioadă cu mari fotbaliști, gen Hagi, Belodedici, Lăcătuș, Răducioiu, Sabău, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Adrian Ilie etc.
A avut și un accident extrasportiv major: în martie 2014 a fost condamnat la 3 ani și o lună de închisoare. A fost tributul plătit nefericitei decizii de a intra în afaceri, ca impresar sportiv, alături de frații Ioan și Victor Becali. A fost eliberat condiționat în noiembrie 2015.
Locul 3: bătuți de Armenia, depășiți de Macedonia
Cu Mirel Rădoi selecționer, România a ocupat doar locul 3 în Grupa J, cu 5 victorii, 2 egaluri și 3 înfrângeri, golaveraj 13-8.
La Mondiale merge prima clasată, Germania, iar la barajul de calificare va fi prezentă Macedonia de Nord, echipa de pe locul 2, care a strâns cu un punct mai mult decât noi.
Este si prabusirea fotbalului o modalitate de a distruge coeziunea nationala a acestui popor. Pare ca cineva din federatie face niste lucruri contraproductive…