Războiul din Ucraina a scos în evidență faptul că multe dintre armele Rusiei sunt foarte departe de marketingul de care s-au bucurat în ultimele decenii. Numeroși specialiști și bloggeri militari remarcă acest lucru, făcând observația că eșecurile clare de pe câmpul de luptă ale armatei lui Putin i-au făcut foarte reticenți pe cumpărătorii tradiționali de tehnologie rusească.
Cea mai mare dezamăgire este, de departe, celebra rachetă Kinjal, o misilă hipersonică pe care Putin și Medvedev au menționat-o aproape obsesiv în ultimii ani, prezentând-o ca pe o armă imposibil de doborât de tehnologiile actuale. Numai că, în Ucraina, s-a demonstrat că teribila Kinjal, ultimul răcnet al tehnologiei rusești, este distrusă cu ușurință de sistemele Patriot americane, cu o tehnologie inventată acum 40 de ani (desigur, îmbunătățită între timp).
Cunoscutul analist Jan Kallberg, cercetător senior la think-tank-ul CEPA și fost profesor la West Point (Academia Militară a SUA), a explicat în publicația britanică „The Telegraph“ punctul slab al acestor rachete: „Chiar dacă un Kinjal ar putea să accelereze cu Mach 5 (de 5 ori mai repede decât viteza sunetului – n. red.) sau chiar mai iute în timpul celei mai eficiente faze de zbor la mare altitudine – imediat după lansare -, acesta încetinește mult pe măsură ce coboară și se apropie de țintă. Pe măsură ce coboară mai jos și mai încet, este o pradă ușoară pentru bateriile Patriot. Și va deveni și mai ușor pentru apărarea aeriană să țintească Kinjal și alte rachete similare. Până la urmă, fiecare angajament este o oportunitate de învățare. Fiecare reușită ucraineană în doborârea rachetelor rusești hipersonice Kh-47M2 Kinjal cu rachete Patriot va îmbunătăți algoritmul de interceptare pe care-l au rachetele Patriot”.
https://t.co/5EzbDBNdG2
From the text:
„The implications are important. While a Kinzhal might speed along at Mach 5 or faster during the most efficient, high-altitude phase of its flight – right after launch – it slows down a lot as it descends and nears its target. As it gets…— Jan Kallberg, Ph.D. (@Cyberdefensecom) January 4, 2024
Bloggerul militar Tendar a scris pe Twitter, în urmă cu câteva zile, după ce Ucraina a reușit să intercepteze toate rachetele trase de Rusia: „Multe dintre rachetele rusești care sunt distruse în Ucraina sunt detectate de unitățile radar extrem de sofisticate ale sistemelor multiple de apărare aeriană, precum MIM-104 Patriot, IRIS-T SLM sau NASAMS. Performanțele acestor unități radar sunt excelente. Toate cele 10 Kinjal rusești au fost eliminate în această dimineață (5 ianuarie – n. red.). Dar nu se termină aici. Unitățile radar, cum ar fi AN/MPQ-53, radarul Sentinel sau Hensoldt TRML-4D, colectează o cantitate mare de date care sunt de neprețuit pentru îmbunătățirea în continuare a acestor sisteme radar deja excelente. Orice potențial cumpărător de rachete rusești nu numai că își va da seama că tehnologia rusă este inferioară, ci și că NATO și aliații săi sunt în posesia tuturor datelor colectate, ceea ce face ca rachetele rusești să fie inutile dacă inamicul deține tehnologie occidentală”.
Many of the Russian missiles, which get destroyed in Ukraine, are detected by the highly sophisticated radar units of multiple air defense systems, such as the MIM-104 Patriot, IRIS-T SLM or NASAMS. The performance of those radar units is excellent. All 10 Russian Khinzals have… pic.twitter.com/IdQQqpk8jg
— (((Tendar))) (@Tendar) January 2, 2024
Un alt sistem de armament agitat de ruși în fața Occidentului care s-a dovedit o mare cacealma este lansatorul multiplu de rachete TOS-1A. „Distanța de tragere redusă și timpul de încărcare lent, combinate cu muniția ușor inflamabilă, îl fac o țintă ideală pentru dronele FPV comerciale ieftine. Faptul că numai lansatorul costă 6 milioane de dolari relevă un raport cost-beneficiu absolut atroce. Dar, într-adevăr, produc explozii absolut spectaculoase atunci când sunt lovite“, comentează același blogger militar Tendar.
Acestea nu sunt doar păreri partizane. Site-ul Gisreportsonline.com, axat pe previziuni geopolitice și economice relevante și destinat elitelor din business și decidenților politici, titrează: „Exporturile de arme ale Rusiei, în cădere liberă”. Cota de piață se micșorează continuu după dezastrul din Ucraina.
„Cel mai important client al Rusiei, India, se reorientează către armamentul occidental. Clienții sunt dezamăgiți de calitatea și fiabilitatea armelor rusești. Doar China și Egiptul și-au sporit comenzile de armament din Rusia“, se arată în articol.
Trendul descendent al acestui punct forte al Rusiei, ca moștenitoare a URSS, este sesizabil de mai mulți ani. În 2013-2017, Rusia a avut o cotă de 22% din piața exporturilor de armament la nivel mondial. În 2018-2022, cota a scăzut la 16%. Ce se prefigurează pentru 2023-2027 este un adevărat dezastru. În cazul a 8 din primii 10 clienți ai Rusiei, comenzile de armament au intrat în declin sau au înregistrat chiar scăderi catastrofale pentru Kremlin. Un exemplu e India, care și-a redus achizițiile de arme rusești cu 37%. Vânzările către alte 7 state au coborât, în medie, cu 59%.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* În bugetul pe 2024, suma pentru pensiile speciale crește cu 17% – de la 13 la 15,5 miliarde de lei!
* EDITORIAL CARTIANU. Specialu’ și Patriotu’. O poveste liberală, aproape brătiană
Cunoaștem, bolșevicii sunt neîntrecuti doar la furat și la mâncat c’at 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃