Imaginile care au inundat Internetul și ecranele televizoarelor în ultimele 24 de ore, cu grupuri mari de prizonieri palestinieni din Gaza ținuți în chiloți de militarii israelieni, se explică prin faptul că teroriștii Hamas folosesc uneori veste cu explozibili pentru a se detona când ajung aproape de inamici. Fără a fi așezate în context, secvențele cu palestinienii dezbrăcați au fost folosite pe rețelele de socializare și de unele publicații pentru a arăta publicului modul barbar în care trupele israeliene se poartă cu populația din Fâșia Gaza.
S-a făcut foarte mult caz de faptul că s-ar fi încălcat Convenția de la Geneva privind drepturile prizonierilor de război, însă nu s-a explicat că teroriștii Hamas care acum se predau în masă încalcă regulile de război, nelăsându-le alternativă militarilor israelieni.
Una dintre cele mai frecvente încălcări ale regulilor este aceea a deghizării în civili. Israelienii care luptă în Fâșia Gaza nu știu niciodată dacă sunt în fața unor civili veritabili ori a unor teroriști.
O altă tactică a teroriștilor e de a ascunde sub haine centuri cu explozibili ori arme. Ei se predau, îi lasă pe israelieni să se apropie, apoi se detonează ori îi atacă folosind armele ascunse.
Urban warfare is Hamas’ barbaric game.
Watch to see armed Hamas terrorists fortify themselves in civilian buildings in Gaza from their own body camera: pic.twitter.com/HOCZfXcjyq
— Israel Defense Forces (@IDF) December 7, 2023
Pentru a preîntâmpina aceste situații, trupele israeliene recurg la această măsură: celor care se predau li se cere să se dezbrace până la chiloți.
John Spencer, director al Institutului pentru Studiul Războiului Urban, a scris pe Twitter: „Combatanții trebuie să se distingă (gândiți-vă la brățările pe care le purtau apărătorii din Ucraina la începutul invaziei rusești). Combatanții / teroriștii Hamas încearcă să se deghizeze drept civili pentru a-și folosi statutul protejat împotriva IDF, o practică numită lawfare și o crimă de război”.
„Lawfare“ desemnează folosirea unor sisteme ori instituții legale pentru a compromite ori delegitimiza un oponent sau de a-l împiedica să folosească mijloacele legale.
Since there has been a sudden burst of experts on the handling of prisoners of war, here is what I see from the photos of the @IDF and Hamas prisoners of war in Gaza. 🧵 pic.twitter.com/Z5lVk80Yhq
— John Spencer (@SpencerGuard) December 7, 2023
Ceva mai târziu, el a adăugat un text explicativ.
Explicațiile lui John Spencer
”Pentru că a apărut brusc o explozie de experți în ceea ce privește tratarea prizonierilor de război, iată ce văd eu din fotografiile de la IDF (armata israeliană – n. red.) și a prizonierilor de război Hamas din Gaza.
Conform Convențiilor de la Geneva, prizonierii de război pot include următoarele:
* membri ai forțelor armate;
* milițiile de voluntari, inclusiv mișcările de rezistență;
* civili care însoțesc forțele armate.
Atunci când prizonierii se predau (potrivit unor rapoarte neoficiale, membrii Hamas din tuneluri s-au predat) sau sunt capturați, aceștia sunt imediat percheziționați. Multe armate au procese interne, în armata americană este vorba de percheziție, reducere la tăcere, separare, accelerare (în spate pentru procesare) și protejare.
În Israel și Gaza, combatanții au adesea arme și explozibili (veste sinucigașe și altele), astfel că o tactică a IDF este de a-i pune pe prizonieri să se dezbrace până la lenjeria intimă, de la distanță, pentru a se asigura că nu reprezintă o amenințare pentru răpitorii lor sau pentru alți prizonieri.
Odată percheziționați, prizonierii de război sunt duși de urgență în zone sigure (protejate) pentru a fi prelucrați în vederea obținerii de informații și pentru a fi reținuți. Aceasta include colectarea de informații individuale pentru ca informațiile despre prizonieri să poată fi transmise la CICR.”