Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, după ce în ultimele zile au apărut peste 2.000 de cazuri în 29 de județe, iar boala apărută aparent în Târgu-Mureș continuă să se extindă dinspre centrul țării către exterior. Transilvania este, în acest moment, cea mai afectată. Românii simt pe pielea lor, în astfel de momente, efectele delirului conspiraționist privind vaccinurile, pe care diferși influenceri, partide precum AUR și politicieni precum Șoșoacă îl promovează de ani buni.
Rujeola este o boală care, la adulți, are o mortalitate de 1-3/1.000 de cazuri, dar la copiii sub 5 ani devine mult mai gravă, decesele fiind mai numeroase.
Această boală se poate imuniza prin vaccinarea copiilor la un an. Numai că foarte puternica propagandă antivaccinistă, masiv susținută din umbră de narative livrate de la Moscova, a făcut ca o mare parte din populația României să fie speriată de vaccinuri. În consecință, foarte mulți părinți refuză să-și imunizeze copiii, deși unele vaccinuri sunt prevăzute în schema obligatorie națională.
Deși boli precum rujeola pot fi eradicate, totuși în România ne confruntăm periodic cu probleme, deoarece nu se reușește vaccinarea unui număr suficient de mare de copii pentru a fi evitate epidemiile.
Ce se întâmplă când asculți de Olivia Steer, Ninel Peia, Diana Șoșoacă și George Simion
În acest moment, declararea epidemiei la nivel național înseamnă, concret, că prima doză de vaccin anti-rujeolă se va face mai repede pentru copii: în loc de 1 an, la 9-11 luni. Problema rămâne cu părinții, care cred mai degrabă ce le spun indivizi precum Olivia Steer, Ninel Peia, Diana Șoșoacă, George Simion, sau Radu Moraru, Luis Lazarus, Anca Alexandrescu, Alexandra Păcuraru ori chiar Robert Turcescu (ultimul, căpetenie a „tribului dubitativilor”), în loc să asculte de medici.
Ministerul Sănătății a dat un comunicat în care se menționează că se va încerca și vaccinarea copiilor care până acum au fost sustrași de părinți de la imunizare: „Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă”.
Rujeola, cunoscută popular sub numele de pojar, este o boală virală foarte contagioasă și care face ravagii mai ales în comunitățile de copii. La nivel mondial, rujeola este una dintre cele mai frecvente cauze de deces printre copiii sub 5 ani. Conform datelor științifice, persoanele neimunizate au 90% șanse să se îmbolnăvească dacă ajung în aceeași cameră cu o persoană care are rujeolă. Mortalitatea de 1–3% la oamenii peste 5 ani și mai ridicată pentru copiii sub 5 ani este cauzată de complicațiile pe care le poate da boala.
Înainte să existe vaccinurile, aproape niciun om nu trecea de copilărie fără să facă rujeolă. În Europa, campaniile de imunizare au redus masiv acest pericol. Totuși, țări precum România și Bulgaria, unde nivelul de educație este foarte scăzut, iar populația crede în tot felul de conspirații, se confruntă încă uneori cu epidemii.
Simptomele rujeolei (pojarului) sunt febră, conjunctivită, inflamarea mucoasei nazale, tuse și bronșiolită, precum și petele Koplik (leziuni albicioase de câțiva milimetri, adesea înconjurate de un halou roșu, care apar la începutul bolii). De asemenea, la 2-4 zile după debutul febrei apar și erupțiile pe piele.
Problema la această boală este că generează infecții bacteriene care dau complicații. Copiii pot face otită medie, penumonie, diaree, encefalită postinfecțioasă, panencefalită sclerozantă subacută. Dintre acestea, pneumonia este cea mai frecventă cauză de deces la copiii neimunizați care au făcut rujeolă.
Nu inteleg!! exista un set de vaccinuri obligatorii!! De ce nu se aplica?? Austtria, Germania, Franta au planuri de vaccinare care acopera peste 80% din populatie. La noi din cauza unor dezaxi nu se poate aplica!
Nu ai inteles. Acest vaccin, numit ROR = Rujeola, Oreion, Rubeola, nu este obligatoriu. Iti spun din experienta ca tot ce este trecut la optional ca si vaccin nu se face. La gradinita din 20 de copii , 18 au facut varicela – alt vaccin optional aici, numit Varilix. Ai putea spune ca doar 20% se vaccineaza – dar asta e chiar mult, pt ca vorbesc de esantion in Buc, gradinita din zona f buna. Nu se poate extrapola la nivel de tara. Parintii nu le fac copiiilor aceste vaccinuri. Orice boala tratata in spital, acolo unde deja exista un vaccin care s-ar fi putut face, ar trebui taxat ca si cum nu ai asigurare medicala de niciun fel. Fara niciun decont de la stat. Punct! Numai cu bata educi maimutele conspirationiste.