marți, aprilie 30, 2024
AcasăNewsDupă 4 luni în care l-a ținut blocat, ministrul Rafila dă, în...

După 4 luni în care l-a ținut blocat, ministrul Rafila dă, în sfârșit, aviz spitalului pentru copii construit din donații de Asociația „Dăruiește Viață“. Năsui: „Statului i-a fost frică de acest spital“

-

După 4 luni de așteptare, interval în care regimul PSD-PNL a ținut blocat proiectul, Ministerul Sănătății a cedat presiunii publice și a dat aviz spitalului pentru copii bolnavi de cancer construit din donații de Asociația „Dăruiește Viață“. Este o nouă piedică depășită de cele două fete fondatoare ale asociației, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, după ce statul român le-a pus permanent bețe în roate pe tot parcursul construcției.

Spitalul e gata de 4 luni, dar Alexandru Rafila, ministrul Sănătății din partea PSD, a refuzat să avizeze structura modificată a spitalului „Marie Curie“, în cadrul căruia va funcționa noua clădire consacrată tratării copiilor bolnavi de cancer.

Spitalul făcut de Asociația „Dăruiește Viață“, sută la sută din fonduri private (donații), este singurul construit în România după Revoluția din 1989.

- Advertisement -

Abia acum, după avizul primit de la Rafila, s-a putut deplasa echipa de la Direcția de Sănătate Publică București pentru a face evaluarea necesară pentru autorizația sanitară a clădirii spitalului. Aceasta ar trebui eliberată la începutul săptămânii viitoare, dacă nu sosește între timp o altă comandă politică de la PSD pentru a fi blocat din nou procesul.

Spitalul pentru copii așteaptă „la cheie“ din noiembrie 2023! Echipa coordonată de cele două fete nu doar că l-a terminat, dar și echipat complet, la cele mai înalte standarde occidentale. Deși a fost realizat din fonduri total private, nu va fi un spital privat, ci a fost donat statului român. Din acest punct au început problemele, pentru că nici ministerul, nici partidele aflate la guvernare n-au fost încântați de acest cadou.

Rafila explicase de ce, de peste patru luni, nu se întâmplă nimic cu spitalul primit cadou, numai bun de dat în folosință: „Există o solicitare către această asociație care a făcut un lucru admirabil din punctul meu de vedere și le-am spus și public lucrul ăsta, le-am spus și personal, dar trebuie totuși să respecte cadrul legal din România. Trebuie să existe toată documentația în spate, inclusiv documentele contabile care au justificat cheltuielile, pentru că e normal să fie așa, să știm cât a costat această clădire, să putem să o intabulăm cu o anumită valoare, nu noi, ci managementul spitalului Marie Curie”.

- Advertisement -

Sub presiunea crescândă a opiniei publice, până la urmă autoritățile s-au pus în mișcare și joi a venit avizul. Carmen Uscatu a exultat pe pagina sa de Facebook: „VICTORIE! 04.04.2024 RAFILA a văzut spitalul! Ministerul Sănătăţii – România a aprobat Ordinul de ministru. Next step: Direcția de Sănătate Publică. Și apoi mutăm copiii!”.

Claudiu Năsui, fostul ministru al Economiei din partea USR în perioada ianuarie-august 2021, a explicat pe contul său de Twitter de ce statul român a făcut tot ce a putut, în acești ani, să blocheze construcția și, apoi, recepția spitalului construit din fonduri private. Exemplul dat de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu vine în contrast violent cu incompetența și reaua-voință a guvernanților, care n-au reușit să producă până acum decât machete de spitale. În final, spune Năsui, e vorba de frica de a nu pierde puterea.

„Spitalul Dăruiește Viață demontează minciuna pe care e clădit sistemul de sănătate și arată un adevăr: se poate și fără stat. Se poate construi un spital fără să se bage clasa politică cu un rânjet fericit în poză să tai panglica. Cea mai mare amenințare pentru casta politică care conduce sistemul de sănătate, UMF-istan, este acest adevăr“

„De ce i-a fost frică statului de spitalul Dăruiește Viață?

Asociația privată Dăruiește Viață a strâns fonduri și a construit un spital la un preț mult mai mic decât ar fi făcut-o statul. Ce să vezi, atunci când cineva cheltuie bani privați e mult mai atent la prețuri și prețul final scade.

Spitalul este gata, putea începe să funcționeze de patru luni, dar a fost blocat de către stat la fiecare etapă a sa. De la o ministră a sănătății care a vrut să naționalizeze fondurile strânse de asociație, până la reglementările aberante care au crescut costurile. Chiar și după ce au strâns doi metri cubi de documente, statul le-a spus că tot mai lipsește câte un act.

Culmea e că spitalul nu va fi privat, ci de stat. Asociația l-a donat statului. Doar a strâns fonduri și s-a ocupat de construcție, ca să nu coste luna de pe cer așa cum se întâmplă la stat.

Dar de ce l-a blocat statul? Ministrul sănătății dă din umeri și zice că „lucrurile trebuiau făcute legal”. Corect, dar nu asta e esența problemei. Evident că totul trebuie făcut legal. Dar când legea este prost făcută și tu ești ministru, schimbi legea. Nu împiedici un spital funcțional să se deschidă.

Povestea spitalului Dăruiește Viață este însă emblematică pentru sistemul de sănătate din România. Sistemul de sănătate din România este un sistem socialist nereformat de la revoluție și până acum. Politicienii și cei conectați lor controlează tot și nu vor să piardă puterea oricât de multă suferință ar provoca. Chiar și dacă vrea cineva să ajute sistemul construind un spital din fonduri 100% private, statul nu-l va lăsa decât foarte greu, după scandal și presiune publică imensă.

De ce le este frică?

Spitalul Dăruiește Viață demontează minciuna pe care e clădit sistemul de sănătate și arată un adevăr: se poate și fără stat. Se poate construi un spital fără să se bage clasa politică cu un rânjet fericit în poză să tai panglica. Se poate fără să se bage în seamă toți politrucii de partid. Se poate fără zeci de agenții de stat de „asigurare a calității” care nu asigură decât dezastrul. Și nu doar că se poate, dar chiar iese mai bine.

Cea mai mare amenințare pentru casta politică care conduce sistemul de sănătate, UMF-istan, este acest adevăr. Faptul că ar oamenii ar putea să nu mai creadă minciuna și să vadă adevărul îi sperie. Minciuna că ei, care se proclamă mari salvatori altruiști la stat, de fapt sunt o castă care menține dezastrul din sistem. Le este frică că oamenii vor putea vedea alternative la stat și s-ar putea să constate că e mai bine cu ele. Le este frică că încep să piardă puterea.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Piedone, după ce și-a angajat toate neamurile în Primărie: „Cu cine aţi vrea să lucrez, cu toţi trădătorii? Cu dinozaurii?”

EDITORIAL CARTIANU: Mutarea șmecherească, dar inutilă a lui Ciucalacu

România „specialilor”, cu viteză maximă spre prăpastie: în februarie, deficitul a ajuns la 1,67% din PIB! La Bruxelles există temeri că Guvernul PSD-PNL bagă țara în faliment

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Statul asta ticalos nu numai ca nu construieste spitale dar se si opune ca altcineva prin eforturi proprii sa construiasca ceva.
    Astia sunt mostenitorii lui Iliescu care dupa revolutie spunea ceva de genul „sa avem grija ca Romania sa ia drumul capitalusmului”.

  2. Asta a învățat tov Rafila în concediul făcut pe banii noștri la tovarășii din Cuba 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😘

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -