„Titanicul descoperit de o misiune științifică” – o diversiune! De fapt, l-a găsit armata americană, care căuta două submarine nucleare

0
130

Robert Ballard, ofițerul american care în 1985 a găsit epava Titanicului la peste 3.600 de metri adâncime, în apele reci ale Atlanticului de Nord, spune că întreaga operațiune a fost o mare minciună.

Ballard zice că e momentul să dezvăluie adevărul, dat fiind că informațiile despre operațiunea din urmă cu 33 de ani au fost declasificate. De fapt, expediția a fost parte a unei misiuni secrete a armatei americane, pentru recuperarea a două submarine nucleare pierdute, precizează Ballard, citat de CNN și preluat de presa americană.

Multă vreme s-a crezut că formidabila descoperire a Titanicului pe fundul oceanului, în plin Război Rece, a fost un efort pur științific.

Rober Ballard (foto): „Ei nu au vrut să se știe acest lucru, așa că a trebuit să avem o poveste de acoperire. Știam unde erau submarinele. Ceea ce voiau ei de la mine era să mă duc acolo fără să fiu urmărit de ruși, pentru că eram interesați de armele nucleare de pe Scorpion și de ce efect aveau reactoarele nucleare asupra mediului”.

Ballard era comandant în Marina americană și cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution. Marina americană i-a oferit finanțare și posibilitatea de a căuta Titanicul, însă doar dacă mai întâi elucidează situația USS Thresher și USS Scorpion, două submarine nucleare americane care s-au scufundat în anii ’60.

Căutarea și găsirea Titanicului au constituit o superbă poveste de acoperire, zice Ballard. Presa „n-a avut nicio idee despre ce făceam”.

Când echipa lui Ballard a încheiat studierea celor două submarine, din expediție mai rămăseseră doar 12 zile pentru a găsi Titanicul. Celebra navă se scufundase pe 15 aprilie 1915, în primul ei voiaj, în urma ciocnirii cu un aisberg.

„Când am găsit Titanicul, bineînțeles că am fost foarte bucuroși, fusese o treabă grea. Am reușit să înscriem golul victoriei chiar când se fluiera sfârșitul partidei”, a spus Ballard.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here