Distrugerea bazelor aeriene rusești din Crimeea era pregătită încă din 2016, când un comando ucrainean era să fie lichidat de putiniști

1
6705

Exploziile care au avut marți, 9 august, la baza aeriană rusă din Novofedorovka, de lângă orașul Saki din Crimeea, au o explicație logică. Și anume: distrugerea obiectivelor strategice ale Kremlinului care alimentau armata putinistă cu provizii pentru continuarea “operațiunii speciale” declanșate la 24 februarie.

Un atac similar, asupra unor ținte majore ale “denazificatorilor”, a fost planificat și pregătit încă din 2016, când un comando ucrainean era să fie lichidat de ocupanți. Atunci, comandantul forțelor speciale FSB și-a pierdut viața.

Dezvăluirile îi aparțin expertului militar Iuri Butusov, redactor-șef al publicației online Censor.net. Opiniile sale au apărut și pe site-ul Obozrevatel.com. Se arată că, în urmă cu 6 ani, în perioada 6-8 august 2016, un comando al Ministerului ucrainean al Apărării, condus de Kirill Budanov (actualul șef al Direcției Principale de Informații – GRU), a efectuat un raid deosebit de riscant în Crimeea, cu scopul de a bombarda baza aeriană a Forțelor Armate ale Federației Ruse din orașul Djankoi.

„Budanov le-a ordonat militarilor săi să nu se predea în nicio situație și să se arunce în aer cu o grenadă sau cu o mină dacă sunt amenințați cu capturarea”

Iuri Butusov: “Din păcate, serviciile speciale rusești au aflat despre operațiune și au încercat să-i captureze pe sabotorii ucraineni. Aceștia nu au reușit să arunce în aer elicopterele rusești. În timpul încercării rușilor de a captura grupul lui Budanov, comandantul forțelor speciale FSB din Crimeea a fost ucis. Un alt parașutist rus a fost lichidat în timpul operațiunii de căutare. În pregătirea raidului, Budanov le-a ordonat militarilor săi să nu se predea în nicio situație și să se arunce în aer cu o grenadă sau cu o mină dacă sunt amenințați cu capturarea”.

Gruparea subversivă ucraineană a reușit să scape cu viață. În ciuda acelui eșec, spune Butusov, misiunea Kievului de a lichida bazele aeriene rusești din Crimeea n-a fost niciodată abandonată: “Posibilitatea unui sabotaj de succes la bazele din Crimeea, în ciuda apărării dense a forțelor de securitate ruse, a fost dovedită în practică. În 2016, operațiunea n-a avut parte de o bună planificare, era un risc excesiv de moarte, dar, fără îndoială, va fi amintită ca o adevărată ispravă și eroism. Pentru care Budanov a primit apoi binemeritatul Ordin al Curajului. Există ceva de reținut și astăzi”.

Comandoul ucrainean din 2016

“Focul și fragmentele căzute au distrus sau avariat aproape toate aeronavele staționate pe aerodrom în momentul exploziei”

În urma exploziilor de marți, de la aerodromul militar rus din Novofedorovka, un depozit de arme aviatice a fost complet distrus. Putiniștii au pierdut mai multe avioane de luptă, dar și personal important.

Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a declarat că este vorba despre zeci de militari uciși. Canalul Krîmski Veter (Vântul din Crimeea) de pe Telegram, preluat de Obozrevatel.com, scrie că cel puțin 60 de invadatori ai Kremlinului s-au făcut una cu pământul. S-au înregistrat și peste 100 de răniți.

Krîmski Veter: “Focul și fragmentele căzute au distrus sau avariat aproape toate aeronavele staționate pe aerodrom în momentul exploziei. Au fost distruse echipamente de comunicații și radar. Va dura cel puțin un an pentru a reface aerodromul”.

Jurnaliștii publicației nu sunt de acord cu poziția guvernatorului Crimeii, Serghei Aksionov, care a afirmat că aerodromul va fi disponibil pentru zboruri în cel mult 10 zile.

Rușii n-au dat vina pe ucraineni pentru acest incident major din Crimeea. Aceștia au încercat să convingă populația din zonă că totul s-a produs din cauza “încălcării regulilor de siguranță la descărcarea obuzelor”.

Pe 10 august, s-a declarat starea de urgență în Novofedorovka.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here